Akif Beki: İran’ın misillemesi, bırakın ABD'yi cezalandırma iddiasının altını doldurmayı; rahatını bile kaçırmadı

Karar yazarı Beki, Süleymani’nin öldürülmesinin ardından İran’ın Irak’taki ABD üssülerine yaptığı misillemeye ilişkin bir yazı kaleme aldı

Fotoğraf: AFP

Karar yazarı Akif Beki, İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD’nin düzenlediği hava saldırısında ölmesinin ardından İran’ın Irak’taki ABD üslerine yaptığı misillemeyi değerlendirdi.

Beki, “Dünkü misilleme, bırakın ABD'yi cezalandırma iddiasının altını doldurmayı; keyfini, rahatını bile kaçırmadı. Nerede kaldı, sürpriz saldırıyla hazırlıksız vurup etkisini katlama hesabı!” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Belli ki bir beceriksizliklerini diğeriyle kapatma telaş ve aceleciliği var işin içinde” diyen Beki, “Sonuç; panik halinde kendi kendini aşağı çekip battıkça batmak” ifadesini kullandı.

Karar’da “Tahran’ın ucuz misilleme şovu” başlığıyla bir yazı kaleme alan Beki, “Süleymani'nin öldürülmesini siyaseten istismara kalkışan, 'şehit' ve 'intikam' hamasetiyle memnuniyetsiz halkı etrafında toplamaya yeltenen ama bir defin törenini bile beceremeyen, hevesi kursağında kalan, yas tutanların yasını tutturmayla sonuçlanan beceriksizliğini örtmek için bu kez misilleme planlarını apar topar erkene çeken yorgun bir rejimin dramını, trajik günü kurtarma çırpınışlarını, çaresiz kıvranışlarını görmüyor musunuz siz de?” diye sordu.

“İran'ın övüle övüle bitirilemeyen binlerce yıllık devlet geleneği ve aklı, ne kadar kilit de olsa bir generalinin öldürülmesiyle mi köreldi ki...” diyen Beki yazısının devamında şunları kaydetti:

Halkın ayranını önce köpük köpük kabartıp sonra da nafile bir gösteriyle birikmiş gazı patlamadan alabileceklerini düşünsünler. İyice ayağa düşürüldüğü bu esip gürleyip yağmadan göz boyama versiyonu, Maduro tipi en bayağı popülist tiyatroya bile yakışmıyor.

Süleymani’nin öldürülmesi

ABD Savunma Bakanlığı, 3 Ocak'ta, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in, Bağdat Havalimanı yakınında düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı.

Saldırıda, Süleymani ve Mühendis'in yanı sıra İranlı subayların da aralarında bulunduğu 10 kişi hayatını kaybetmişti.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülkede 3 gün ulusal yas ilan ederek, "ABD güçlerine sert karşılık verileceğini" açıklamıştı.

ABD’ye misilleme

İran Süleymani’nin cenazesinin ardından Irak’taki 2 ABD üssüne füze saldırısı düzenlemiş ve 80 ABD’linin öldürüldüğünü iddia etmişti.

 

Karar

DAHA FAZLA HABER OKU