Haşdi Şabi: Dini merci fetva versin ABD’ye karşı savaşırız

İran'a yakınlığıyla bilinen ve Haşdi Şabi bünyesinde yer alan Hadi Amiri’nin liderliğini yaptığı Bedir Örgütü, fetva verilmesi halinde ABD ile savaşmaya hazır olduklarını duyurdu

Fotoğraf: AA

Bedir Örgütü yetkililerinden Mehdi Beyati yerel medyaya yaptığı açıklmada, ABD’nin Irak topraklarından İran’a saldırmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi.

ABD güçlerinin Irak’a yerleşmelerini hiçbir şekilde kabul etmediklerini açıklayan Beyati, “Irak Anayasası, halk ve siyasi liderler de bu fikirde. Amerika ile İran İslam Cumhuriyeti arasında düşmanlık olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD’nin İran’a saldırmak için Kerkük gibi yerlere askeri yığınak yapmasını kabul etmediklerini kaydeden Beyati, “Irak kanunları, ülke topraklarının komşu ülkelere bir tehdit ve saldırı üssü olarak kullanılmasına izin vermiyor. Böyle bir şeyin olmasına biz de müsaade etmeyiz. Dini merciin izni ile cihat edilebilir. Dini merci fetva verirse hepimiz Amerika’ya karşı silahlanıp savaşırız” diye konuştu.

Meclisteki en büyük koalisyondan ABD aleyhine kanun teklifi

Öte yandan, Irak meclisinde en çok milletvekiline sahip ve Şii lider Mukteda Sadr öncülüğündeki Sairun Koalisyonu'nun Başkanı Sabah es-Sadi, ABD ve Irak arasındaki askeri anlaşmanın sona erdirilmesi için kanun teklifi sunduklarını söyledi.

Sabah es-Sadi, başkent Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi'ye, ABD ile daha önce imzalanan stratejik güvenlik anlaşmasının sona erdirilmesi için kanun teklifi verdiklerini ifade etti. 

Kanun teklifinin uygulamaya konulması sorumluluğunun meclis başkanlığında olduğunu belirten Sadi, "Meclis Başkanlığı, gerekli yasal tedbirleri almak için meclisin güvenlik, savunma, dış ilişkiler ve yasa komisyonlarıyla görüşmelidir." dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığının yayımladığı son verilere göre, iki ülke arasında 2014 yılında imzalanan askeri stratejik anlaşma uyarınca Irak'ta 5 bine yakın ABD askeri bulunuyor.  
 

DAHA FAZLA HABER OKU