Rus hava yolu şirketlerine uyarı, ABD uçaklarına yasak

Rusya, hava yolu şirketlerine İran ve Irak hava sahalarının riskler taşıdığı uyarısını yaptı. Şirketlere iki ülkenin hava sahalarının kullanılmaması tavsiye edildi. ABD ise iki ülkenin hava sahalarını yasakladı. BAE de Bağdat uçuşlarını askıya aldı

Fotoğraf: AA

İran Devrim Muhafızları'nın Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani'nin ABD operasyonu ile öldürülmesi bölgede tansiyonu yükseltti.

Rusya Federal Havacılık Ajansı (Rosaviatsiya), Rus hava yolu şirketlerine Irak ve İran'ın hava sahasında uçuş gerçekleştirilmemesi tavsiyesinde bulundu.

Rosaviatsiya'dan yapılan yazılı açıklamada, İran, Irak ile Basra ve Umman körfezlerini içeren bölgelerin güvenlik riskleri barındırdığı belirtildi.

Açıklamada, söz konusu riskler nedeniyle transit uçuşlar da dahil olmak üzere Rus hava yolu şirketlerine İran, Irak, Basra ve Umman körfezlerindeki hava sahaları üzerinden uçmamaları tavsiyesinde bulunulduğu kaydedildi.

ABD'den yasak, BAE’den sefer durdurma kararı

ABD'nin Federal Havacılık Kurulu FAA, İran, Irak, Umman Körfezi ve İran ile Suudi Arabistan arasındaki kalan bölgenin üzerindeki hava sahasını kullanmasını yasakladı.

Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait iki havayolu şirketi ise, ABD-İran gerilimi ve Irak'ta yaşanan son gelişmeler nedeniyle Bağdat uçuşlarını askıya aldı.

Fransız hava yolu şirketi Air France, İran ve Irak hava sahalarından geçen uçuş güzergahlarını geçici olarak askıya aldığını bildirdi. 

Malezya Hava Yolları, yaşanan son gelişmeler nedeniyle tüm uçuşlarda İran hava sahasına girmekten kaçınacağını duyurdu.

Singapur Hava Yolları da Avrupa uçuşlarını İran dışı rotalardan yönlendireceğini açıkladı.

Avustralya'nın Qantas hava yolu şirketi ise Londra-Perth seferinin güzergahını, İran ve Irak hava sahaları dışından geçecek şekilde değiştirdiğini belirtti.

Sabah saatlerinde Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran İmam Humeyni Havalimanı'ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki 176 kişiden kurtulan olmadığı bildirilmişti.

AA

DAHA FAZLA HABER OKU