Amerikalıların çoğunluğu ABD'yle İran arasında yakın gelecekte savaş çıkacağını düşünüyor

Reuters/Ipsos'un gerçekleştirdiği ankette ayrıca Amerikalıların artan biçimde Trump'ın İran politikalarını eleştirdiği belirtildi

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın misilleme yapması durumunda ülkenin kültürel alanlarına saldırı düzenleme tehdidinde bulunmuştu (Reuters) 

Reuters/Ipsos’un salı günü yayımlanan anketine göre, Amerikan halkı giderek artan biçimde Donald Trump’ın İran politikalarını eleştiriyor ve ABD’li yetişkinlerin çoğunluğu yakın gelecekte ABD ve İran arasında savaş çıkacağını düşünüyor. 

Bahsi geçen ankette, ABD’de yetişkinlerin yüzde 53’ünün Donald Trump’ın İran politikalarını onaylamadığı ortaya kondu. Bu oran aralık ayının ortasında gerçekleştirilen benzer bir ankete kıyasla yüzde 9’luk bir artışa işaret ediyor. 

Trump’ın İran’a yönelik hamlelerini “kesinlikle onaylamıyorum” diyen yetişkinlerin oranınınsa yüzde 39 olduğu ve aralık anketine göre 10 puanlık artış gösterdiği belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran politikalarını onaylamadığını belirtenler arasındaki Demokratların ve herhangi bir partiyi desteklemediğini ifade edenlerin oranı artarken, Cumhuriyetçilerin oranında herhangi bir değişiklik olmadığı aktarıldı. Yaklaşık her 10 Demokrattan 9’u Trump’ın İran hamlelerini onaylamazken, bağımsız olduğunu belirtenlerdeyse bu oran yarı yarıya. Bir diğer ifadeyle her 10 Demokrattan biri, her 10 bağımsızdan 5’i ve her 10 Cumhuriyetçiden 8’i İran politikalarını onaylıyor. 

Anket, İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’nin ölümüyle sonuçlanan Irak’ta gerçekleştirilen hava saldırısından kısa süre sonra, 6-7 Ocak tarihlerinde gerçekleştirildi. Irak parlamentosu Amerikan askerlerinin ülkeden çekilmesi çağrısında bulunurken, İran’da Süleymani için yas tutan ve sokakları dolduran binlerce kişi “Amerika’ya ölüm” sloganları atmıştı.

Süleymani’nin Amerikalılara saldırı girişimi içinde olduğunu söyleyen Trump, hava saldırısının İran’la savaşı bitirmeye yönelik olduğunu öne sürmüştü. ABD Başkanı, İran’ın misilleme yapması durumunda İran’ın kültürel alanlarına saldırı düzenleme tehdidinde bulunmuştu. 

 

 

Reuters/Ipsos’un gerçekleştirdiği anket sonuçları, Süleymani’nin ölümünün ardından Trump’ın genel olarak popülaritesinin değişmediğini ortaya koydu. Trump’ın başkanlık performansını onaylayanların oranı yüzde 41’ken onaylamayanların oranı yüzde 54. 

Öte yandan, Amerikalıların İran’la olası bir savaşa yönelik daha fazla endişe duyduğu aktarıldı. 

Son anketten ayrı olarak 3-6 Ocak’ta gerçekleştirilen bir diğer anketteyse İran’ın ABD’ye karşı “yakın bir tehdit” oluşturduğunu düşünenlerin oranının yüzde 41 olduğu belirtilmişti. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU