İran'ın ABD üslerine saldırısı sonrası demokratlardan Trump'a tepki: Sonuçları Irak'tan bile kötü olur

Tahran’ın Irak’taki üslere bir düzinenin üzerinde füze fırlattığı ile ilgili haberler sonrası ABD'deki demokrat partililer Başkan Trump'ın izlediği Ortadoğu politikalarını sert dille eleştirdi

Fotoğraf: AA

ABD Kongresi’ndeki demokrat siyasetçiler ve partinin başkan aday adayları, İran’ın Irak’ta ABD askerlerinin de bulunduğu iki üsse füze saldırıları ile ilgili Donald Trump yönetimini eleştirdi. 

Ortak kanı dünyanın bir savaşı daha kaldıramayacağı yönünde.

Haber, Temsilciler Meclisi'nde demokrat üyelerin kendi iç toplantısı sırasında alındı. 
 


Temsiciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Irak’ta ABD askerlerini hedef alan bombaların ardından durumu yakından takip ediyorum. Yönetimden gelen gereksiz provokasyonları sona erdirme ve İran’ın şiddete başvurmasını sona erdirmeyi talep etme dahil, askeri personelimizin emniyetini güvenceye almalıyız. ABD ve dünya bir savaşı kaldıramaz” dedi.

Eski ABD Başkan Yardımcısı ve 2020 seçimlerinde demokratların başkan aday adaylarından olan Joe Biden "Trump, Ortadoğu'da sonu gelmez savaşların sonunu getirmek istediğini söylemişti. Fakat bizi yeni ve tehlikeli bir savaşın eşiğine getirmiş durumda" tespiti yaptı.
 


Biden'ın Twitter üzerinden yayınladığı görüntülü mesajda özetle şunları söyledi: 

Bölgeden çıkmak istediğini söyleyen başkan, 18 bin kişilik ek askeri birlik gönderiyor. İran hakkında hiçbir zaman yanılsamalarım olmadı. İran bizim çıkarlarımızı hep tehdit etti. Hala da ediyor. Ancak karşılık verirken daha akılcı bir yol izlememiz gerekiyor. 

İranlı General Kasım Süleymani'nin Irak'taki Bağdat Uluslararası Havalimanı'nda öldürülmesinin ardından Trump yönetiminin izlediği politikayı kınayan çok sayıda demokrat İran'ın misilleme saldırısı sonrası da Beyaz Saray'a sert tepkiler gösterdi. 

Onlardan biri de  ABD'li Senatör  ve demokrat başkanlık aday adayı  Elizabeth Warren.
 


Warren, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Bu akşam tüm dualarım Irak'taki askerlerimiz ve diplomatlarımız, onların aileleri ve bölgedeki tüm insanlar için.  Bu (saldırı) Ortadoğu'da neden gerilimi tırmandırmamız gerektiğinin bir hatırlatıcısı. Amerikalılar İran ile bir savaş istemiyor." dedi.

ABD'li Senatör Chris Murphy, "Saldırıyla birlikte ABD yönetimi stratejisinin kötü ve başarısız olduğunu itiraf edip, egosunu bir yana bırakmalı ve rotasını değiştirmeli." tespiti yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Demokrat Başkan aday adaylarından Bernie Sanders "Eğer İran ile savaşa girersek bu Irak'taki savaştan bile daha kötü olacak" dedi.
 


Temsilciler Meclisi’nde demokratların çoğunluk lideri Steny Hoyer ise “Süleymani’nin ölümünün kimse yasını tutmuyor, çok sayıda can kaybına neden olan zalim bir teröristti. Ama bu yapıldığında karşılığının gelmesine kimse şaşırmamalı” diye konuştu. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU