İran, Irak'ta ABD askerlerinin bulunduğu 2 üssü vurdu

İran devlet televizyonu "General Kasım Süleymani ve arkadaşlarının intikamı için ilk misilleme gerçekleştirildi" duyurusunu yaptı

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinin ardından bölgede tansiyon gittikçe yükseliyor. İran Devrim Muhafızları, eski komutan Kasım Süleymani’nin intikamı kapsamında ABD’ye ait Irak’ta bulunan Ayn el-Esed ve Erbil üslerini balistik füzelerle vurduğunu duyurdu. İran devlet televizyonuna göre saldırıda 80 Amerikan askeri öldü. Trump, saldırıların yoğunlaştığı Ayn el-Esed hava üssüne 26 Aralık 2018’de sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed hava üssünü karadan karaya balistik füzeyle vurduklarını duyurdu.

Yazılı açıklamada ABD'nin saldırıya yanıt vermesi halinde İran tarafından "çok daha sert ve ezici" karşılık verileceği uyarısında bulunuldu.  Bölgede ABD üslerine ev sahipliği yapan ülkelerin de uyarıldığı açıklamada, "Her durumda İran'a karşı düşmanca ve saldırganca eylemlerin kaynağı hedef alınacaktır. İşledikleri suçta siyonist rejimi de suçlu ABD rejiminden ayrı tutmuyoruz” ifadeleri kullanıldı. 

Açıklamada, ABD halkına ise bölgedeki askerlerini daha fazla zarar görmemeleri için ülkelerine çağırmaları tavsiye edildi. 

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı da saldırıyla ilgili görüntüleri paylaştı:

 

ABD Başkanı Donald Trump'ın yaklaşık 1 yıl önce ziyaret ettiği üsse düzenlenen saldırıda can kaybı olup olmadığı henüz açıklanmadı. Ancak Beyaz Saray, Trump’ın saldırılara dair bilgilendirildiği, başkanın olayı yakından takip ettiğini belirtti.

Pentagon: İki üs balistik füzelerle hedef alındı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) İran’ın Irak’ta ABD askerlerinin bulunduğu üsleri hedef aldığını doğruladı:

İran, Irak’ta ABD askerlerinin bulunduğu iki üssü balistik füzelerle hedef aldı. Füzeler İran topraklarından ateşlendi. Kayıpların ilk değerlendirmesi üzerinde çalışıyoruz.

Pentagon hedef alınan bir diğer hava üssünün Erbil olduğunu belirtti. 

İran’ın Erbil’deki ABD üssüne fırlattığı bir füze Erbil’in Berdareş ilçesine düştü. Füzenin düşmesi sonucu can kaybı yaşanmadı ancak bazı ev ve işyerlerinin camları kırıldı.

 Rûdaw muhabiri Renj Cemal, füzenin düştüğü Berdareş ilçesinde ABD ve koalisyon güçlerine ait hiçbir askeri üssün olmadığını aktardı

Müttefik ülkeleri uyardılar

Amerikan üslerine ev sahipliği yapan ülkeleri de tehdit eden Devrim Muhafızları: “ABD güçlerine ev sahipliği yapan ülkelerden İran’a bir saldırı olursa yanıt vereceğiz. Askerlerinizin hayatını korumak istiyorsanız geri çağırın.”

Trump, “Ortadoğu’yu izlemek için mükemmel bir yer” demişti

Trump, Ayn el-Esed Hava Üssü hakkında “Irak'ta inanılmaz ve pahalı bir askeri üssümüz var. Çekilmek yerine sorunlu Ortadoğu'da her yeri izlemek için mükemmel bir yer. Birçoğu bunu anlamıyor, izlemeye devam edeceğiz ve nükleer silahlar yapılıp yapılmadığını önceden bileceğiz” demişti.

1036823909.jpg
ABD Başkanı Donald Trump ve eşi, 26 Aralık 2018’de hava üssüne sürpriz bir ziyarette bulunmuştu. (Fotoğraf: Reuters)


“Orantılı saldırı” ve İran’ın 13 senaryosu

Süleymani'nin Cuma günü Bağdat'ta ABD hava saldırısıyla öldürülmesinin intikamının "doğru zamanda, doğru yerde" alınacağını açıklamıştı.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD'nin Süleymani'yi öldürmesinin savaş nedeni olduğunu söylemişti. Zarif, “Bu İran'a karşı bir saldırı eylemidir ve İran'a silahlı bir saldırı yapılmasına eşittir. Buna karşılık vereceğiz. Ancak orantılı bir karşılık vereceğiz, orantısız değil" demişti.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'nden yarı resmi Fars haber ajansına yapılan açıklamada 13 intikam senaryosunun değerlendirildiği ve en zayıf senaryonun dahi Amerikalılar için "tarihi bir kabus" olacağı belirtilmişti.

Trump: Her şey yolunda

ABD Başkanı Donald Trump, Irak'taki 2 ABD üssüne İran tarafından yapılan saldırılara ilişkin, "İran'dan fırlatılan füzeler Irak'taki 2 askeri üssü hedef aldı. Zayiat ve hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Şu ana kadar her şey yolunda" dedi.

Trump şunları kaydetti:

Her şey yolunda. İran'dan fırlatılan füzeler Irak'taki 2 askeri üssü hedef aldı. Zayiat ve hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Şu ana kadar her şey yolunda. Dünyadaki en güçlü ve donanımlı orduya sahibiz.

Zarif: Savaş istemiyoruz

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Tahran'ın gerginlik veya savaş istemediğini ancak herhangi bir saldırıya karşı kendisini savunacağını bildirdi. 

Gerçekleştirdikleri saldırıların uluslararası yasalara uygun olduğunu savunan Zarif, "İran, vatandaşlarına ve üst düzey yetkililerine yönelik korkakça silahlı saldırıya karşı kendini savunmak için, BM Sözleşmesinin 51'inci maddesi uyarınca tedbirler aldı ve sonuçlandırdı" değerlendirmesinde bulundu.

İran Devlet Televizyonu: 80 ABD'li öldü

İran devlet televizyonu, Irak'taki hedeflere saldırılarında 80 ABD'linin öldüğünü iddia etti. Devrim Muhafızlarına dayandırılan açıklamada “Ayn Esad üssünde 4000 asker var. Saldırıda Amerikan helikopterleri, dronelar ve askeri araçlar hasar görürken 80 Amerikan askeri öldü ve 200 asker yaralandı. Askerlerin Bağdat’a taşındığını gözlemledik.” açıklamasında bulundu. Irak güvenlik kaynaklarının saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, “Irak’a düşen 22 füzenin 5’inin Erbil’deki askeri üsse, 17’sinin de Ayn Esad’a düştüğü, bunlardan 3 tanesinin patlamadığı bildirildi.

IKYB: Ölü yaralı yok 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanlığı, İran’ın füze saldırısında bölgede herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmadığını duyurdu.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, gece saatlerinde Erbil’deki ABD üssüne yönelik İran tarafından fırlatılan füze saldırısı nedeniyle herhangi bir can kaybı veya yaralanma olmadığı belirtilirken detaylı bilgi verilmedi.

 IKBY’nin yerel medyasında füzelerden birinin Erbil vilayetinin Berdereş ilçesi yakınlarına düştüğü iddia edildi.  

Netanyahu: ABD'nin yanındayız

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD üslerinin hedef alınmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "İsrail tamamen ABD'nin yanındadır" ifadelerini kullandı.

Netanyahu, İsrail'e saldırmaya çalışanlara "en şiddetli" şekilde yanıt vereceklerini söylerken, ABD'nin Süleymani'ye yönelik hamlesinin takdir edilmesi gerektiğini kaydetti.

Independent Arabia'nın haberine göre saldırı sonrası yaşananlar;

- Pentagon, açıklamasında saldırıyı doğruladı. Açıklamada, Irak’ta ABD askerlerine ev sahipliği yapan iki askeri üsse İran topraklarından 10’dan fazla füzenin fırlatıldığı belirtildi.

- Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman, ABD ve koalisyon askerlerinin konuşlandırıldığı El Esad Üssü ile Erbil üslerinin hedef alındığını, ilk hasarları değerlendirmeye çalıştıklarını açıkladı.

- Kısa bir süre sonra İran, Ayn el-Esad Hava Üssü’ne ikinci dalga füze saldırılarını başlattı.

- Saldırı sonrası ABD’ye ait helikopterler Ayn el-Esad çevresinde uçmaya başladı. Üste uyarı sirenleri çaldı.

- İran Devrim Muhafızları, yaptığı açıklamayla saldırıyı üstlendi. Açıklamada, saldırıların amacının Kasım Süleymani’nin intikamı olduğu belirtildi.

- Beyaz Saray, saldırılardan haberdar olduğunu duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Konseyi ile bir toplantı yaptığı ve gelişmeleri yakından takip ettiği belirtildi.

- ABD Dışişleri Mike Pompeo ve Savunma Bakanı Mark Esper saldırıların ardından Beyaz Saray’a gitti.

- ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley Beyaz Saray’a gitti.

- Almanya Ordu Sözcüsü, Erbil'de konuşlanmış askerlerinin güvende olduğunu açıkladı.

- Amerikan CNN International kanalı, ABD askerlerinin kayıp vermediğini ancak çok sayıda Iraklı askerin yaralandığını bildirdi.

- Washington, Amerikan sivil havayolu şirketlerinin Irak, İran, Basra Körfezi ve Umman Körfezi hava sahasındaki uçuşlarını yasakladı.

- Erbil’deki Harir Askeri Hava Üssü’ndeki birliklerde ölen ve yaralanan olmadığı belirtildi.

- Trump, saldırı sonrası ilk açıklamasında, “Şu ana kadar her şey yolunda. Dünyadaki en güçlü ve donanımlı orduya sahibiz” ifadelerini kullandı.

- İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, saldırının ardından yaptığı açıklamada, ülkesinin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 51. maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkını kullanarak, tedbirler aldı ve sonuçlandırdığını belirtti.

- ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, saldırı sonrası Pompeo ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY)Başkanı Mesrur Barzani’nin telefonda görüştüğü aktarıldı.

Çavuşoğlu, Irak'a gidiyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, ABD ve İran arasındaki gerginliğin azaltılması girişimleri çerçevesinde yarın Irak'a gideceği öğrenildi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun İranlı mevkidaşı Zarif ile telefonda görüştüğü ifade edildi.

İsrail Güvenlik Kabinesi ABD-İran gerginliğini görüşecek

İsrail Güvenlik Kabinesi, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğinde ABD ile İran arasında yaşanan gerginliği görüşmek üzere toplanacak. 

Netanyahu'nun liderliğinde yapılacak toplantıda, bölgedeki son gelişmelere ilişkin kabine üyelerine bilgi verilecek. 

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU