Asya ülkeleri Çin’deki gizemli zatürre virüsünün yayılabileceği endişesiyle alarmda

Uçağı Vuhan’dan kalkan ve çevre ülkelere seyahat eden yolcular ısı taramasından geçiriliyor

WHO'ya göre bu aşamada herhangi kısıtlama getirmeye gerek yok (AFP)

Güneydoğu Asya’daki ülkeler, Singapur’da paniğine neden olan gizemli solunum yolu hastalığının ardından hastalığın Çin’in merkezi şehrinde yayılabileceği endişesiyle alarma geçti.

Malezya, Vietnam ve Tayland, çok sayıda kişinin hastalığa yakalandığı Vuhan kentinden gelen tüm yolcuları taramadan geçirmeye başladı.

Singapur’da, zatürreye yakalanan üç yaşındaki kız çocuğu Vuhan’dan geldikten sonra tedbir amaçlı koğuşa yatırılarak karantinaya alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yerel haber sitesi Today Online, cumartesi günü Sağlık Bakanlığı’nın yapılan testlerle çocuğun yakalandığı zatürrenin Vuhan’daki virüsle bağlantılı olmadığını teyit ettiğini bildirdi.

Bakanlık, “Şüpheli vakayla ilgili epidemiyolojik araştırmalar, klinik değerlendirmeler ve laboratuvar sonuçları vakanın Vuhan’daki zatürreyle ilgili olmadığını gösterdi” ifadelerini kullandı.

Malezya’daki sağlık yetkilileri, anormal vücut sıcaklığına sahip yolcuları belirlemek için havalimanlarında ısı tarama noktaları kurdu.

Malezya Sağlık Bakanlığı Hastalık Kontrol Birimi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Vuhan’dan gelenlerin ısı taramasından geçirildiğinden emin olmak için uluslararası giriş noktalarını denetleyeceğiz ve sıcaklık tespit edilirse ikinci muayene karantina merkezinde yapılacak. Hastalığa yakalandığı düşünülen şüpheliler en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilecek.

Tayland’da Sağlık Bakanı Anutin Charnvirakul halkı sakin olmaya çağırırken, Vuhan’dan günlük uçuş gerçekleştirilen havalimanlarında cihazların kurularak yolcuların ısı taramasından geçirileceği güvencesi verdi.

Bangkok Post’a göre, Charnvirakul sağlık yetkililerinin daha önce kuş gribi ve şiddetli akut solunum yolu yetmezliği (SARS) gibi bulaşıcı hastalıklarla mücadele ettiğini söyledi.

Charnvirakul, “Her şey kontrolümüz altında. Herhangi bir sorun yok” dedi.

Hong Kong yetkilileriyse salgına karşı yeni oluşturulan “ciddi müdahale” seviyesini faaliyete geçirdi.

Hong Kong Hastane İdaresi pazar günü, yakın zamanda Vuhan’a seyahat eden 15 hastanın tedavi gördüğünü bildirdi.

Pazar günü itibarıyla 59 kişiye Vuhan zatürresi adı verilen gizemli hastalığın teşhisi kondu. Bahsi geçen kişilerin tedavi edilirken karantina altında tutulduğu belirtildi.

Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, teşhis konanların 7’sinin durumunun kritik olduğunu belirtti.

İlk incelemeler vakanın SARS’ın yanı sıra Ortadoğu solunum sendromu, grip, kuş gribi ve adenovirüs enfeksiyonu olma ihtimalini ortadan kaldırdı.

 

 

Komisyon, “Şu an itibariyle ön araştırmalar hastalığın insandan insana geçtiğine ve sağlık çalışanlarının enfeksiyonu kaptığına ilişkin net bir delil ortaya koymadı” ifadesini kullandı.

Şehirdeki hastalığın yayılması, 2002-2003 yıllarında Çin, Hong Kong ve diğer ülkelerde 700’den fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan SARS salgınını akla getirdi.

Hastalığa yakalananların bazıları Vuhan’daki, Güney Çin Deniz Ürünleri Şehri isimli yiyecek pazarında çalışıyordu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu durumun hastalığın hayvanlarla bağlantısını ortaya koyabileceğini belirtti.

Çinli yetkililerle temas halinde olduklarını ve durumu yakından izlediklerini belirten WHO, şu aşamada herhangi bir seyahat veya ticaret kısıtlamasının gerekmediğini kaydetti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU