Toyota, Fuji Dağı'nın eteğinde “geleceğin şehrini” inşa edecek

Japon Toyota Motor şirketi, Japonya'nın başkenti Tokyo’daki Fuji Dağı’nın eteklerinde “geleceğin şehrinin” prototipini inşa edeceğini duyurdu

Her yıl Ocak'ta ABD'nin Las Vegas kentinde yapılan CES fuarı dünyanın en büyük tüketici teknolojisi fuarı olarak biliniyor (AFP)

Toyota şirketi Las Vegas’ta yapılan CES 2020 teknoloji fuarında başkent Tokyo’daki Fuji Dağı’nın eteklerinde “Dokuma Kenti” (Woven City) adı verilen bir kent inşa etme planını duyurdu.

Enerjiyi hidrojen yakıt hücrelerinden sağlayarak çevreye zarar vermemesi planlanan kentin, kendi kendine hareket eden (otonom) araçlar, akıllı evler, yapay zeka ve diğer teknolojiler için bir laboratuvar olması tasarlanıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaklaşık bir yıldır üzerinde tartışılan Dokuma Kenti projesinin amacı daha güvenli, daha temiz ve daha eğlenceli kentler yaratmak. Ayrıca projenin dünya genelinde uygulanbilirliğinin de test edilmesi amaçlanıyor. 

İlk aşamada iki bin kişinin yaşaması tasarlanıyor

2020 sonunda kapatılması beklenen bir otomobil fabrikasının bulunduğu alana kurulması planlanan kenttte ilk aşamda iki bin kişinin yaşaması düşünülüyor. Ayrıca kentin araştırmacılara ev sahipliği yapacağı belirtiliyor. 

Toyota CEO'su Akio Toyoda, “Bu kadar küçük ölçekte bile sıfırdan şehir inşa etmek, şehrin altyapısı için dijital bir sistem geliştirmek da dahil gelecekteki teknolojileri geliştirmek için eşsiz bir fırsat.  İnsanlar, binalar ve araçlar birbirleriyle sensörler ve verilerle bağlı olacak ve iletişim kuracak. Bu sayede yapay zeka sistemlerini hem sanal olarak hem de fiziksel olarak test edebileceğiz ve potansiyelini en üst düzeye çıkarabileceğiz” dedi.

Toyota şirketi inşaatı gelecek yıl başlaması ve 71 hektarlık alana kurulması beklenen kentin maliyeti konusundaysa rakam açıklamadı. 

Toyota şirketinin inşaat birimi Toyota Housing son 37 yılda Japonya'da 100 binden fazla ev sattı.

Dokuma Kenti projesi içinse şirket Danimarkalı mimar Bjarke Ingels'le anlaştı. Ingels'in firması 11 Eylül saldırıları sırasında yıkılan orijinal  Dünya Ticaret Merkezi binalrı yerine yapılacak  "2 Dünya Ticaret Merkezi" binasını ayrıca Google'ın Londra ve Silikon Vadisi'ndeki ofislerini de tasarlamıştı.

 

Independent Türkçe için derleyen: Keremcan Karabatak

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU