Sendikal baskıdan bu kez HAK-İŞ şikayetçi: Seçimlerden sonra 30 bin üyemiz istifa ettirildi

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, yerel seçimlerin ardından yönetimi değişen belediyelerde HAK-İş'e bağlı 6 bin üyenin işten atıldığını, 30 bin üyenin ise zorla istifa ettirildiğini öne sürdü

HAK-İş Başkanı Arslan, Somali'de de sendikal faaliyetlerde bulunuyor / Fotoğraf: AA

Geçtiğimiz yılın haziran ayında, Antalya'ya bağlı Akdeniz Belediyesi'nin meclis toplantısında ateşli bir tartışma yaşandı. 

Belediye, 31 Mart 2019 günü yapılan yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) AK Parti'ye geçmişti.

Meclis toplantısında söz alan CHP'li vekiller, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) üye işçilere baskı yapılarak hükümete yakın olduğu iddia edilen HAK-İş'e bağlı sendikaya geçmelerinin sağlanmaya çalışıldığı öne sürdü.

DİSK: Üyelerimizi baskı altına almaya çalışıyorlar

Meclisteki tartışmanın ardından bazı siyasi parti temsilcileri DİSK'E bağlı Genel-İş sendikasında buluşarak basın açıklaması yaptı. 

CHP, Emek Partisi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin il başkanlarının da katıldığı toplantıda konuşan Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, "Üyelerimizi tek tek çağırıp işi, ekmeği ile terbiye etme girişiminde bulunmuşlardır. Elimizde görüntüleriniz var ,siyaset yapıyorsunuz, başkana hakaret ediyorsunuz, gibi asılsız mesnetsiz suçlamalarla istifa etmeyen üyelerimize de bu şekilde baskı altına almaya çalışıyorlar” dedi.

Sürekli gündeme gelen sorun: Sendikal baskı

Aslında sendika baskısı iddiaları yeni değil.

Şimdiye kadar defalarca kamuda çalışan işçilere, sendika değiştirmeleri için baskı yapıldığı iddiaları gündeme geldi. Sözkonusu iddiaların odağında ise HAK-İş vardı. 

Ama bu defa sendikal baskıdan yakınan da aynı adres oldu. 

Yerel seçimlerde AK Parti'nin İstanbul, Ankara ve Antalya gibi büyükşehir belediyelerini kaybetmesi şimdiye kadar toplu sözleşme yapma hakkı bulunan HAK-İş'i zora soktu.

Bu kez HAK-İş dert yandı

Seçimlerin ardından birçok işçi daha önce üyesi olduğu HAK-İş'ten istifa etti. Sendikanın başkanı Mahmut Arslan bu istifaları daha önce kendilerine de yöneltilen suçlamalara benzer şekilde değerlendirdi.

HAK-İş'e bağlı Hizmet-İş sendikasının Şırnak Şube Başkanlığı'nın açılış töreni için kente gelen Arslan, yerel seçimlerin ardından yönetimi değişen belediyelerde HAK-İş'e bağlı 6 bin üyenin işten atıldığını, 30 bin üyenin ise zorla istifa ettirildiğini öne sürdü.

Arslan, "Ben bu arkadaşlarımızın mücadelesini takdir etmek, arkadaşlarımızla beraber olmak için 2020 yılına Şırnak'ta girdim. Arkadaşlarımız bütün tehditlere rağmen 8 aydır azim ve kararlılıkla burada mücadelelerini sürdürüyorlar. Onların bu onurlu mücadelelerini kutluyorum. Aynı zamanda Cizre'de işten atılan arkadaşlarımız için de mücadelemizi devam ettiriyoruz" dedi.

HAK-İş'in şube binasını yeni açtığı Şırnak'ta belediye geçen seçimlerde AK Parti yönetimine girdi. Belediyeye 2016'da kayyum atanmıştı.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU