ABD Savunma Bakanı Esper'in sağ kolu, bir ay içinde istifa eden 6. Pentagon yetkilisi oldu

Bu hamle, üst düzey askeri yetkililerin Donald Trump’ın Kasım Süleymani’yi öldürme kararıyla “şaşkına dönmesinin” ardından geldi

Eric Chewning, ABD Savunma Bakanlığı'nda koltuğunu bırakan son isim oldu (ABD ordusu)

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Özel Kalem Müdürü Eric Chewning görevinden ayrılıyor. Chewning, son haftalarda Pentagon’da görevini bırakan 6. üst düzey sivil yetkili olacak.

Savunma Bakanı Mark Esper’in sağ kolu Chewning, görevini bu ayın sonunda bırakacak.

Chewning’in yerini, Genelkurmay Başkanı'na eskiden danışmanlık yapmış, Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi’nin en üst düzey Cumhuriyetçi üyesi Jen Stewart’ın alacağı gelen haberler arasında.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Esper yazılı açıklamasında, "Savunma Bakanlığı görevine geçtiğimden bu yana son 7 ay içinde Eric’in profesyonelliğinden, muhakeme gücünden ve liderliğinden memnuniyet duydum (...) İnanılmaz derecede zorlu bir vazifede Eric sakin ve yorulmak bilmeyen biri oldu. Herkes Eric’i özleyecek. Özel sektöre dönüşünde her şeyin gönlünce olmasını diliyoruz"  ifadelerini kullandı.

Görevi bırakma haberini ilk duyuran Politico gazetesi, Chewning’in ayrılışının, Donald Trump’ın İranlı askeri lider Kasım Süleymani’nin hedef alınarak öldürülmesi emrini verdiği kararla herhangi bir bağlantısı olduğuna dair iddiada bulunmadı.

Fakat Kudüs Gücü liderini öldürme seçeneğinin, ABD’li sözleşmeli bir personelin Iraklı milisler tarafından bir üsse düzenlenen roket saldırısında öldürülmesine nasıl karşılık verileceği sorulduğunda Donald Trump’a sunulan “en uç” seçenekler arasında bulunduğu biliniyor.

 

 

Haberler Trump’ın ilk önce 5 milis üssüne saldırı düzenleyerek yanıt verilmesini seçtiği yönündeydi. Ancak Trump daha sonra İran destekli milis güçlerinin Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’ne saldırılarını görünce, Süleymani’ye saldırı emri vermede karar kıldı.

New York Times, bu talimatla “üst düzey Pentagon yetkililerinin şaşkına döndüğü” belirtti.

Fox News kanalı, Chewning’in görevinden ayrılmasının beklendiğini ve bunun mevcut İran çatışmasıyla bağlantısının bulunmadığını ileri sürdü.

Özel sektörde çalışacağı kaydedilen Chewning, Savunma Bakanlığı’ndan art arda ayrılan üst düzey sivil yetkililerin en sonuncusu.

Daha önce görevlerinden ayrılanlar arasında, Defansif İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) Direktörü, Personel ve Teyakkuz Müsteşarlığı Vekili, İstihbarattan Sorumlu Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı'yla Asya ve Pasifik Güvenlik İşleri Müsteşarı bulunuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU