Trump: İran, hiçbir zaman nükleer silaha sahip olmayacak

İran, nükleer anlaşmaya uymayacağını açıklamıştı

Fotoğraf: Reuters

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinin ardından başlayan gerilim devam ediyor.

Dün Tahran yönetimi, ülkenin artık nükleer anlaşma kapsamında belirlenen sınırlamalara uymayacağını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump da bugün İran’ın hiçbir zaman nükleer olamayacağını söyledi.

Trump Cumartesi günü paylaştığı Twitter mesajlarında "Bu size bir uyarı olsun. Eğer İran Amerikalılara ya da Amerikan varlıklarına saldırırsa, 52 İran hedefi belirledik (Yıllar önce İran tarafından rehin alınan 52 ABD vatandaşını temsilen). Bu hedeflerin bazıları İran kültürü için çok önemli. Bu hedefler ve İran'ın kendisi çok hızlı ve çok güçlü bir şekilde vurulur. ABD daha fazla tehdit istemiyor" demişti.

NATO’dan açıklama

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de İran’ın gerilimi artıracak adımlardan kaçınması gerektiğini söyledi.

“İttifak olarak İran’ın asla nükleer silaha sahip olmaması gerektiği konusunda görüş birliğine vardık” diyen Stoltenberg, NATO’nun Irak’taki eğitim görevlerini askıya aldığını da açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nükleer anlaşma

Obama yönetiminin 2015'te imzaladığı ancak Trump'ın çekilmeye karar verdiği İran ile yapılan nükleer anlaşma, son yılların en çok müzakere edilen konularından biri olDU.

Tahran yönetimi, ABD'nin geçen yıl nükleer mutabakattan tek taraflı olarak çekilmesi ve İran'a yönelik yeni yaptırımlar uygulamasının ardından anlaşmanın şartlarını ihlal etmeye başlamıştı. İran, ABD'nin yaptırımları kaldırması hâlinde söz konusu ihlallere son vererek yeniden anlaşmaya uyacağını belirtiyordu. Ancak Tahran ve Washington arasında Süleymani'nin öldürülmesinin ardından farklı bir kriz çıktı.

ABD yaptırımları nedeniyle ekonomisi sarsılan İran, mutabakata taraf olan ve anlaşmanın sürmesini isteyen İngiltere, Fransa, Almanya, Çin ve Rusya gibi ülkelerden daha fazla ekonomik teşvik beklentisi içindeydi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU