ABD'den Afganistan'da bayrak değişimi: Bass'ın yerine yine Ankara tecrübesi olan bir isim geliyor

Bass’ın yerine yine Ankara büyükelçiliği yapmış bir diğer diplomat olan Ross Wilson’ın görevlendirileceği belirtildi

John Bass paylaştığı bir tweet'le vedasını duyurdu (AP)

ABD’nin Taliban’la yürüttüğü görüşmelerin sonuç beklediği ve İran’ın Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesi sonrası bölgede gerilimin had safhaya çıktığı bir sırada Donald Trump yönetimi önemli bir görev değişikliğine gitti.

CNN’in haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, eskiden Ankara’da da görev yapmış olan John Bass’ın Kabil Büyükelçiliği vazifesinin bittiğini söyledi. Yetkili bu kararın “uzun süre önce planlanmış olduğunu” belirtse de bayrak değişimin zamanlaması dikkati çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dışişleri görevlisi, Aralık 2017’den bu yana Kabil’de hizmet eden Bass’ın ayrılışının “normal bir nöbet değişimi” olduğunu ifade etti.

ABD'li yetkili, Kabil’deki büyükelçilikte görevi Ross Wilson’ın yürüteceğini kaydetti. Birçok bölgede onlarca yıl farklı hizmetlerde bulunan diplomat Wilson da görevi bırakan Bass gibi bir dönem Ankara büyükelçiliği yapmıştı.

Wilson’ın “kısa süre içinde” Afganistan’da bulunmasının beklendiğini kaydeden kaynak, o zamana kadar Karen Decker’ın maslahatgüzar olarak görev alacağını belirtti.

Afganistan dönemi sona eren Bass ise Twitter hesabından paylaştığı veda mesajında, “Bu ülkenin liderlerinin ve yurttaşlarının birlikten kuvvet bulmalarını, farklılıklarını bir kenara bırakmalarını ve Taliban’la siyasi bir anlaşmayı müzakere etmek için birlikte çalışmalarını umuyorum” dedi.

 

 

ABD'nin Taliban’la barış görüşmelerini canlandırma çabaları geçen günlerde yeniden canlanmıştı.

Başkan Donald Trump, 2019 sonlarına doğru müzakereleri bir kez daha başlatma kararı almış ancak hemen sonrasında Afganistan’daki Bagram Hava Üssü yakınlarında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırının ardından görüşmelere “kısa bir ara” verilmişti.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU