Finlandiya'nın genç kadın başbakanı yeni bir merkez siyasete öncülük ediyor

Y kuşağı üyesi ve aktif bir sosyal medya kullanıcısı olan Sanna Marin, daha iyi bir dünya umuduyla dolu ajandasıyla gençlerin çıkarlarını çekinmeden savunuyor

Marin'in kabinesinde yer alan kadınların oranı AB'deki en yüksek oran (Reuters)

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, 2020'de Avrupa'da ilericilere nasıl öncülük ediyor ve eşitliği yeni hükümetinin odağı haline getiriyor.

Geçen ay, Sanna Marin Finlandiya'nın yeni başbakanı olarak yemin etti ve bu gelişmeyle yaşı ve cinsiyeti manşetlere taşındı.

34 yaşındaki Sanna Marin şu anda dünyanın en genç başbakanı ve Finlandiya Parlamentosu'nda kadınların liderliğindeki ilerici koalisyonun başkanı. Y kuşağı üyesi ve aktif bir sosyal medya kullanıcısı olan başbakan, çevre ve çeşitlilik konularını merkezine koyduğu, daha iyi bir dünya umuduyla dolu ajandasıyla gençlerin çıkarlarını çekinmeden savunuyor. Politik söylemleri anlaşılır biçimde dile getirerek ve dikkatleri toplayarak açık ve tam yerinde konuşuyor.

Marin'in iktidara yükselişi Finlandiya'nın liyakata dayalı ve sosyal olarak liberal toplumunun bir sureti. Marin, alkolizm ve yoksullukla boğuşan bir ailede doğdu. Anne ve babası ayrıldıktan sonra, ilerde “gökkuşağı ailesi” olarak adlandırdığı annesi ve annesinin hemcinsi partneriyle yaşadığı evde istikrar buldu. Bu yetişme tarzı, Finlandiya'nın yeni başbakanına güçlü bir sosyal adalet duygusu ve “her çocuğun istediği gibi olabileceği ve herkesin onurlu bir yaşam sürüp, büyüyebileceği bir toplum” yaratma kararlılığı aşıladı.

Bu göreve güçlü bir temelden başladı. Finlandiya, 1906'da kadınların oy hakkını elde ettiği ilk ülkelerden biriydi; bugün küresel eşitlik endekslerinde yüksek puanlara sahip (Finlandiya parlamentosunda kadın ve erkek sayısı aşağı yukarı eşit). Marin, kabinesinde kadınlara Avrupa Birliği'ndeki en yüksek oranda yer vererek, bu zemin üzerinde inşaya çoktan başladı.

Marin, uyguladığı politikalar sayesinde ülkeyi ileri taşıyacak güçlü bir konuma ulaştı. Örneğin, sahip olduğu çevreci referanslar, Finlandiya'nın 2035 yılına kadar ekonomisini karbondan arındırmak için gösterdiği çabalarla uyum sağlıyor.

Bu, zorluklarla karşılaşmayacağı anlamına gelmiyor. Finlandiya'nın bu yıl içine düşeceği düşünülen teknik resesyon, Marin'in evsizlik de dahil olmak üzere çeşitli toplumsal konularda ilerlemesinin önünü kesebilir. 2008'de Finlandiya, hostellerde veya barınaklarda kısa süreli konaklamalar yerine, devlet destekleriyle kira ödeme politikası uygulayan Avrupa'daki ilk ülke oldu. Bu politika sayesinde uzun vadeli evsizlik geçen on bir yılda yüzde 21 oranında düşerken, kişi başına yıllık 15 bin avro (yaklaşık 100 bin TL) tasarruf sağlandı. Bu, Avrupa'daki trendin aksine muazzam bir başarı, ancak resesyon anında etkileri ortadan kalkabilir.

Marin ayrıca, ülkenin cinsiyet temelli ücret eşitsizliklerini gidermek üzere cikardigi müthiş işi ilerletmede zorlanabilir. Dünya Ekonomik Forumu'nun Cinsiyet Eşitsizliği Endeksinde, Finlandiya mevcut ekonomisinin yüzde 83,2'sinde ücrette cinsiyet eşitliğiyle İzlanda ve Norveç'in hemen arkasında yer alıyor. Ancak makası daha da daraltmak için ülkenin sosyal politikaya çok az önem veren özel işletmelerin iradesine ihtiyacı olacak.

 

 

Ayrıca toplumsal cinsiyet temsili, yeni doktora mezunlarının yüzde 60'ını kadınlar oluşturmasına rağmen, üst düzey akademik görevlerin üçte ikisinin erkekler tarafından tutulduğu STEM gibi bazı alanlarda hala dengesizliğini koruyor. Bunun çaresinin bir kısmının eğitim olduğunu düşünen Marin ve kadınların öncülüğündeki koalisyon, anaokulundan iş yerine toplumsal cinsiyet eğitimi ve adaletin temel ilkelerini öğretecek programı desteklemeye çoktan başladı. Bunun bazı sektörlerde süregelen eski basmakalıp inançları ortadan kaldırmaya yardımcı olması ve böylece onlara ulaşmanın önündeki engelleri yıkması hedefleniyor.

Marin'in ilerleme konusundaki bu apaçık şevki, Finlandiya siyaseti için yeni bir şafak doğurabilir. Ülkenin iki başbakanı ve bir cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere daha önce de kadın liderleri olmuştu. Ancak Marin, net sesi ve bir amaca yönelik mesajıyla hem yeni nesil genç bir merkez siyasetçi hem de yeni bir lider modeli.

Arka planda canlanan popülizme ve sosyal muhafazakarlığa karşı Marin, Finlandiya siyaseti için taze bir soluk. Özellikle de kadın oldukları için, önümüzdeki dört yıl içinde ekibiyle birlikte türlü engellerle karşılaşacağı kesin. Büyük ihtimalle hepsinin altından kalkacak olmalarını sağlayan, önceki hükümetlerden farklı bir şey sunmaları: umut dolu bir ses ve gerçek bir sosyal değişim sağlama kararlılığı.

Bir kez daha, Finlandiya yolu aydınlatıyor. Soru şu: diğer ülkeler onun izinden gidecek mi?

 

Marja Makarow, iki yılda bir 1 milyon avroluk Binyılın Teknoloji Ödülü'nü ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen çığır açıcı yenilikleri izleyen Finlandiya Teknoloji Akademisi'nin (TAF) başkanıdır.

Makarow'un tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: Finlandiya'nın yeni kadın başbakanı gençlerin öncülüğündeki merkez siyasetin koçbaşı oldu, peki Avrupa'nın geri kalanı da onun izinden gidecek mi?

* Makale orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Sena Çenkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU