Borsa İstanbul’un madencilik hisseleri ABD-İran krizi sonrası tırmanıyor

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinin ardından altı yılın en yüksek seviyesine çıkan altın fiyatları madencilik şirketlerini de destekliyor

Fotoğraf: AP

ABD’nin İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi öldürmesiyle başlayıp, “intikam” yemini eden İran’ın nükleer anlaşmaya uymayacağını açıklamasına kadar uzanan ve dört gündür devam eden kriz sonrası altın, Nisan 2013’ten bu yana en yüksek seviyede. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yatırımcı “riski düşük güvenli liman” altına yönelirken bu durum, altın ve madencilik şirketlerini de etkiliyor. 

Borsa İstanbul’da işlem gören Koza Altın hisseleri Süleymani’nin öldürüldüğü 3 Ocak’tan bu yana yüzde 5’ten fazla değer kazanırken, Koza Altın’ın iştiraklerinden İpek Doğal Enerji’deki artış yüzde 6’nın üzerine çıktı. 

Koza Holding’in diğer bir şirketi Koza Madencilik’te ise günlük artış yüzde 2,55. 

Borsa İstanbul’un madencilik endeksi ise günlük yüzde 4 yükselişte. 

Ne olmuştu?

ABD’nin 3 Ocak Cuma günü Irak Uluslararası Bağdat Havalimanı'ndaki Haşdi Şabi konvoyuna düzenlediği saldırıda Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Örgütü Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi El Mühendis hayatını kaybetmişti. 

Pentagon’dan yapılan açıklamada Süleymani’nin Irak ve bölgedeki Amerikan diplomat ve askerlerine yönelik saldırı planladığı belirtilmişti. 

Operasyona ilk tepki olarak Twitter hesabında Amerika Birleşik Devletleri bayrağı paylaşan Başkan Donald Trump, 5 Ocak’ta yaptığı açıklamada İran'ın ABD unsurlarına saldırması durumunda İran’a ait 52 hedefin vurulmak üzere tespit edildiğini söyledi. 

İran’ın dini lideri Hamaney, “manevi oğlu” Süleymani’nin ardından intikam çağrısı yapmıştı.  

Tarihinde ilk kez kırmızı savaş bayrağını Cemrekan Camisi’ne çeken İran, son olarak, Obama döneminde imzalanan uranyum zenginleştirilmesini sınırlamayı öngören nükleer anlaşmasında hiçbir taahhüde uymayacağını duyurdu. 

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) en büyük ikinci üreticisi İran ile ABD arasındaki krizle Brent petrolün varil fiyatı da 71 dolara dayandı.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU