Sanayi Bakanı: Yerli otomobilde ön sipariş henüz yok, 150 prototip üretme aşamasındayız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, fabrikasının inşaatına 2020’nin ilk yarısında başlanacak yerli otomobilin seri üretimine 2022 sonunda geçileceğini söyledi

Fotoğraf: AA

Anadolu Ajansı’na konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli otomobilde bundan sonraki yol haritası ve gelecek dönemde atılacak adımlara ilişkin detayları paylaştı. 

Varank’ın açıklamasına göre yerli otomobil fabrikasının inşaatına 2020’nin ilk yarısında Bursa Gemlik’te başlanacak. Zira o bölgede 1 milyon metrekarenin biraz üzerinde bir arazinin tahsisi yapıldı bile.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 “Hangi yatırımları yapacaklar, hangi modelleri geliştirecekler, hangi yatırımlara ihtiyaçları var, marka stratejileri nasıl olacak, bunların tamamı planlanmış durumda” diyen Varank, plan çerçevesinde 2022 sonunda ilk otomobillerin seri üretimden çıkacağını duyurdu. 

100-150 prototip üretme aşamasında olduklarını söyleyen Varank, ön sipariş uygulamasının daha henüz başlamadığını, bunun marka lansmanı sonrası şirketin uygulayacağı bir metot olacağını aktardı. 

Alım garantisi yalnızca TOGG’a

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) geniş bir pazar araştırmasına başladığını söyleyen Sanayi Bakanı, “Tasarımlarla uyumlu, tescil edilebilecek marka için çalışmalar sürüyor, bu süreç sene içinde tamamlanacak” dedi. 

Varank, Avrupa, Rusya, ABD'nin de aralarında olduğu bazı yerlerde Türkiye'nin Otomobili'nin tasarımları için tescil başvuruları yapıldığını aktardı. 

Otomobilin şarj altyapısının kurulması için de ilgili bakanlıklarla bir yol haritası hazırlanıyor. Sanayi Bakanı, yerli otomobil pazara çıktığın bu altyapının hazır olacağını söyledi. 

Mustafa Varank ayrıca, alım garantisini sadece TOGG için uyguladıklarını ve 2035’e kadar 30 bin araç için, TOGG dışında hiçbir firmaya garanti vermediklerini ifade etti. 

Projeye destek yüzde 97

Yerli otomobile ilişkin yaptıkları araştırmanın sonuçlarını paylaşan Varank, projeyi destekleme oranının yüzde 97,6 olduğunu söyledi. 

Sanayi Bakanı, “Vatandaşımıza 'Bu aracı kaç kişi gördü?' diye sorulmuş. Vatandaşımızın yüzde 95,4'ü bu araçları görmüş ve Türkiye'nin Otomobili'nden haberdar olmuş” dedi. 

Varank’ın açıklamasına göre tasarımların beğenilme oranı yüzde 98,4. 

Yüzde 55’inin araç sahip olduğu katılımcılardan bu aracı satın almak isteyenlerin oranı yüzde 89. Aracı olmayanların satın alma isteği ise yüzde 96,2.

Mustafa Varank, bin 500 denekle yapılan araştırma için TOGG'dan bağımsız bir firmanın çalıştığını aktardı. 


AA

DAHA FAZLA HABER OKU