Dünyanın en büyük teknoloji fuarında bu yıl göreceklerimiz: Yapay insan, ulaşım kapsülleri ve Ivanka Trump

PlayStation 5 ve 5. Nesil (5G) Mobil Telekomünikasyon hakkında da önemli duyurular yapılabilir

(Samsung)

Dünyanın en büyük ve en etkili tüketici teknolojisi etkinliği bu hafta Las Vegas'ta başlıyor ve teknolojinin yeni on yılını açıyor.

Her yıl düzenlenen fuarın 53.'sü olacak CES 2020'de 4 bin 500'den fazla şirket ve startup yer alıyor.

7-10 Ocak'ta Las Vegas Dünya Ticaret Merkezi salonlarını, yakında hayatımıza girebilecek yeni teknolojilere göz atmak isteyen yaklaşık 175 bin ziyaretçinin doldurması bekleniyor.

Elbette dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin yeni televizyonları, bilgisayarları, akıllı cihazları ve 5G'ye dair pek çok şey yer alacak. Ancak bunların yanı sıra bazı alışılmadık sunumlar da gerçekleşecek.

Bilmeniz gereken tüm ayrıntıları ve dikkat etmeniz gereken şeyleri bir araya getirdik.

Ulaşım "kapsülleri"

Seyahat teknolojisi CES'in son yıllardaki değişmeyen temalarından biri ve 2020 etkinliği de bunu sürdürüyor.

Katılımcılar Segway şirketinin ürettiği bir "akıllı ulaşım kapsülünü" deneme imkanına kavuşacak. Bireysel ulaşımda öncü firma, S-Pod'un insanları üniversite kampüslerinde, havalimanlarında ve eğlence parklarında taşımak üzere tasarlandığını söylüyor.

Segway, basın bültenlerinde şu ifadelere yer veriyor: "Emniyetli ve kendini dengeleyen araç, sezgisel ve yardımcı bir navigasyon paneliyle kontrol ediliyor."

İsviçreli otomobil üreticisi Rinspeed de MetroSnap adlı modüler bir kapsül sistemi biçimindeki yeni nesil ulaşım çözümünü tanıtacak.

Bataryayla çalışan "kapsül tipi şaseler" şehirler arasında insan ve mal taşıyabilecek. Rinspeed bu ürünün araç paylaşımına dair yeni bir yöntem sağlamasını da umuyor.

Samsung'un "Yapay İnsanı"

Apple, her zaman olduğu gibi bu sene de CES'te yer almıyor. Bu durum, en büyük telefon duyurularını genellikle yılın ilerleyen günlerinde gerçekleşen Mobil Dünya Kongresi'ne saklıyor ama Samsung'un etkinlikte boy gösteren marka olması anlamına geliyor.

Güney Koreli teknoloji devinin CES 2020 için alışılmadık bir planı var gibi görünüyor. Şirketin Neon ismini verdiği "Yapay İnsan"ın ayrıntılarına dair paylaşımlar yapıldı.

Şirket, Twitter hesabından yakın zaman önce paylaşılan birkaç gizemli tweet dışında bu teknoloji hakkında şimdiye kadar çok az bilgi verdi. Denizanası, bitki, su damlaları ve özgün desenlerin bulunduğu resimleri içeren paylaşımlarda, "'Yapay' (biriyle) hiç tanıştınız mı?" sorusu farklı biçimlerde yer aldı.

Neon'a dair ilk söylentiler Samsung'un sanal asistan uygulaması Bixby etrafında yoğunlaşmıştı ancak bunlar kısa sürede ortadan kayboldu.

Neon geçen hafta paylaştığı bir tweette şunları yazdı: "Henüz tanıtımımızı yapmadan gündemde bu kadar geniş yer bulmaktan onur duyduk. Ancak bazı haberlerin aksine Neon'un Bixby'la ya da daha önce gördüğünüz herhangi bir şeyle HİÇ alakası yok."​

7 Ocak'ın erken saatlerindeki resmi açılış için geri sayım devam ediyor.

Ivanka Trump tartışması

CES açılış konuşmaları ya da diğer sunumları yapacak yeterli sayıda kadın davet etmediği için sıklıkla eleştiriliyor.

2020'deyse ticaret etkinliği, açılış konulması için davet edilen kadın konusunda "korkunç bir tercih" yaptığı gerekçesiyle farklı bir tartışmaya neden oldu: Ivanka Trump.

CES konuşmanın, "geleceğin işgücünü oluşturmada teknolojinin oyanayacağı rol" üzerine yapılacağını söyleyerek belli belirsiz bir bağlantı kuruyor ama ABD başkanının kızı gerçek bir teknoloji referansına sahip değil.

Teknoloji yorumcusu Rachel Sklar da karara dair memnuniyetsizliğini tweet'leyenler arasında yer aldı.

Sklar, "Bu pek çok açıdan korkunç bir tercih ama aynı zamanda ana konuşma için bu kadar az kadının davet edilmesini YILLARDIR protesto edenler ve benzer konumdaki erkeklerin yüceltilmesinin bir cinsiyet sorunu olduğunu söyleyenler için tam bir aşağılama" diye yazdı.

"Çok sayıda harika, nitelikli kadın var. Ayıp."​

Konuşmaların tarih ve saatleri

Pek çok kişinin boykot etmeye çağırdığı Trump'ın konuşması dışında, dikkat etmek gereken önemli sunumlar da var.

En büyük basın etkinlikleri, CES'in resmi olarak kapılarını halka açmasından önce, pazartesi günü gerçekleşecek. İşte tüm önemli konuşmaların tarih ve saatleri:

  • LG: 6 Ocak, yerel saatle 08.00 (TSİ 19.00)
  • Panasonic: 6 Ocak, yerel saatle 10.00 (TSİ 21.00)
  • Intel: 6 Ocak, yerel saatle  11.00 (TSİ 22.00)
  • Sony: 6 Ocak, yerel saatle 17.00 (TSİ 7 Ocak 04.00)
  • Samsung: 6 Ocak, yerel saatle 18.30 (TSİ 7 Ocak 05.30)

Oyun tutkunlarının en büyük merakla beklediği konuşma, Sony'nin toplantısında yapılacak. Çünkü bazı söylentilere göre PlayStation 5 oyun konsoluyla ilgili yeni detaylar paylaşılabilir.

Sony'nin etkinlik için hazırladığı tanıtım sayfası "yeni hisleri ve duyguları açığa çıkarmak için yaratıcılık ve teknolojiyi hiç olmadığı gibi bir araya getiren, geleceğe dair eşsiz bir bakış açısını" ortaya koyacağını ifade ediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU