Venezuela'da muhalefet arasında 'başkanlık' kavgası

Latin Amerika ülkesi Venezuela'da muhalif Luis Parra'nın kazandığı AN seçimlerinin meşru olmadığını iddia eden Guaido ve bazı milletvekilleri muhalif gazete El Nacional'in binasında aynı seçim düzenledi, mecliste muhalif vekiller arasında kavga çıktı

Venezuela'da muhalif milletvekili Luis Parra’nın başkanlığa seçildiği Ulusal Meclisteki (AN) seçimlerin meşru olmadığını öne süren muhalefet, parlamento dışında yaptıkları paralel oylama ile Juan Guaido'nun yeniden AN başkanlığına getirildiğini duyurdu.

ABD ve batının desteği ile kendini geçici devlet başkanı ilan eden eski AN Başkanı Guaido ve destekçisi kimi milletvekilleri, kaybettikleri parlamento seçimlerinin ardından alternatif seçim düzenlemek için başkent Caracas'taki muhalif El Nacional gazetesinin merkezinde toplandı.

Parra'nın seçildiği oylamada yeterli sayının olduğunu kabul eden muhalif vekillerin de aralarında bulunduğu parlamenterlerce gazete binasında başka aday olmadan yapılan paralel seçimi 100 oyla Guaido kazandı.

AN'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Parra'nın seçildiği oturuma da katılan Juan Pablo Guanipa'nın AN Birinci Başkan Yardımcılığına getirildiği duyuruldu.

Bu durum meclisteki oturum sırasında muhalefet milletvekilleri arasında da gerilime neden oldu.

Oturuma başlama gerekçesiyle muhalefet vekilleri arasında yaşanan tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Muhalefet milletvekillerinin bir kısmı başlangıçta çoğunluk olmasına rağmen oturumu başlatmak istemedi, diğer kısmı ise başlama yönünde görüş bildirdi.

Konu üzerine görüş birliğine varamayan vekiller önce sözlü tartıştı sonra tekme tokat birbirine girdi.

Mevcut hükümet tarafından desteklenen ve iktidardaki Maduro yanlısı Telesur TV'nin muhabiri  yaşananlara dair videoyu "Venezuela muhalefetinin derinlemesine bölündüğüne kanıt bırakmayacak bir görüntü" notuyla Twitter hesabından paylaştı.
 


Venezuela'da ABD başta olmak üzere birçok Latin Amerika ve Batı ülkesinin meşru anayasal kurum olarak tanıdığı AN'de başkanlık seçimleri düzenlenmiş, oylamayı, iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisinin (PSUV) de desteğini alan muhalif Luis Parra 81 oyla kazanmıştı.

Bolivarcı Ulusal Muhafız Gücünün (GNB) güvenlik kordonu ile çevirdiği AN'ye oylama sırasında giremeyen Juan Guaido ve bazı muhalif milletvekilleri ise oturumda çoğunluk sağlanamadığını iddia etmiş, oylamayı ve GNB'nin varlığını "darbe" olarak nitelemişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU