Gelecek Partisi siyaseti sertleştiriyor: Ekonomik krizin birinci sorumlusu Hazine ve Maliye Bakanı

Eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu’nun kurduğu Gelecek Partisi ekonomi bildirgesinde, Türkiye’nin yakın tarihin en yakıcı kriziyle karşı karşıya olduğunu savundu

Gelecek Partisi Genel Başkan Danışmanı İbrahim Turhan

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun Ekonomi Danışmanı İbrahim Turhan, Hazine ve Maliye Politikaları Başkanı Serkan Özcan, Hazine ve Maliye Politikaları Başkanlığı üyesi Kerim Rota ve Ticaret Politikaları Başkanı Mustafa Mente, partilerinin ekonomi bildirgesini açıkladı.

Ekonomide aşılmayacak hiçbir sorun olmadığının aktarıldığı bildirgede, "Türkiye’nin yaşadığı ekonomik krizin sorumlusu ekonomi yönetimidir, Hazine ve Maliye Bakanı bu tablonun oluşmasında birinci dereceden sorumludur" denildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 ‘‘Hafriyat, AVM, Rezidans üçgeninin rant düzeni’’

Ekonomi bildirgesinde, Türkiye’nin yakın tarihinin en yakıcı iktisadi krizini yaşadığı savunularak "Hükümet pembe bir tablo çizmeye çalışıyor olsa da resmi rakamlar bile bunu desteklemiyor. Hafriyat, AVM, Rezidans üçgeninin rant düzeni kişi başına milli geliri 2007’nin altına getirdi. 2002 yılında AK partiyi iktidara getiren temel dinamik, bir önceki on yılın Türkiye’nin kayıp yılları olmasıydı. Gerçekten de 2000 yılında kişi başı milli gelirimiz hemen hemen 1990’daki seviyesindeydi. Türkiye olduğu yerde saymış, milyonlarca insan hayatlarının on yılını kaybetmişti. Aynı tabloya bugün baktığımızda ne yazık ki daha vahim bir gerçekle karşı karşıyayız. 2019 sonunda kişi başına milli gelirimiz 2007 yılının gerisine düştü. Türkiye bugün kişi başına gelirde 2007’den daha fakirdir" ifadeleri yer aldı.

Gençler, ‘’ev genci’’ oldu

‘"Büyümeyi hafriyat, AVM, rezidans üçgeninde taşa toprağa gömen rant anlayışının Türkiye’yi getirdiği nokta bu’" denilen bildirgede, Gençlerin “ev gencine" dönüştürüldüğü belirtilerek, tüketimde ivme kaybedilmesinin sebeplerinden birinin işsizlik ve gelir dağılımındaki bozulma olduğuna dikkat çekildi.

İşsizlik ile ilgili rakamların yaşanan toplumsal trajedinin boyutlarını hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde ortaya konduğunun ifade edildiği bildirgede, hükümetin ekonomi politikalarıyla yoksulluğu halkın yaşam biçimi haline getirdiği öne sürüldü.

‘’Keyfi müdahaleleri önleyeceğiz’’

 Bildirgede,Gelecek Partisi’nin ekonomiyle ilgili öne sürdüğü çözüm önerileri de paylaşıldı.

Gelecek Partisi’nin, "İsrafı, devlet eliyle zenginleşmeyi ve kartelleşmeyi ve keyfi müdahaleleri önleyeceği" ve "Piyasa ekonomisine bağlı kalarak, nesnel ve genel kurallar koyarak ve bu kurallara uygunluğu denetleyip ekonomiyi yönlendireceği" kaydedildi.

Bildirgede, şu ifadelere yer verdildi:

Denetimi bağımsız, tarafsız ve nesnel ilkelere bağlı hale getirecek, asla bir baskı aracı ve tehdit unsuru olarak kullanmayacağız. Denetleyici ve düzenleyici kurumların bağımsız, etkin ve güvenilir olmasının önündeki engelleri kaldıracağız. Bu kurumlarda Meclisin daha fazla belirleyici olmasının önünü açacağız. 

Sağlıklı bir yatırım ortamı için, kamu hizmetine giriş, kalış ve yükselişin kayırmacılık, nepotizm ve farklı çıkarlar sebebiyle aşındırılmasına müsaade etmeyeceğiz.  Devletin sahibi milletimizdir. Kamu gücünü kullanan her kişi ise emanetçidir. Kamu gücünü ve malını emanet bilen bir siyasi ahlâkın yerleşmesi temel hedefimizdir.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU