“İran, siber ordu tanımına uyan 5 ülkeden biri; Süleymani’nin intikamı ‘kan çıkmadan’ alınabilir”

Teknoloji yazarı Nebil, İran – ABD arasındaki iplerin siber alanda da gerilebileceğini görüşünü paylaştı

Fotoğraf: AA

Teknoloji yazarı Füsun Sarp Nebil, ABD’nin operasyonu kapsamında İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani’yi öldürülmesinin ardından başlayan “İran misillemesi” tartışmasını ele aldı.

Tartışmanın siber tarafına yönelik değerlendirme yapan Nebil, İran’ın dünyanın siber ordu tanımına uyan 5 ülkesinden birisi olduğunu ifade etti.

“Siber güvenlik uzmanları İran’ın giderek artan yetenekli bilgisayar korsanları ordusunu ABD hükümeti ve özel sektör hedeflerine saldırmak için kullanabileceği konusunda uyarıyor” diyen Nebil, “Böyle bir operasyonun, geleneksel askeri teknikler kullanılmadan bile ciddi hasara neden olabileceğinden korkuluyor. Gitgide değişen bir ‘savaş’ dünyası var. Birinci Dünya Savaşı’nı ‘tank’ların değiştirdiği, İkinci Dünya Savaşını ise ‘uçakların’ yönettiği söylenir. Günümüzde ise savaşların drone’lar, otonom silahlar ve robotlar, elektromanyetik bombalar (EMB) ile sürdürülmesi söz konusu. Ama siber saldırı ile ‘kan çıkmadan’ ve ‘binaları yok etmeden’ de bir ülkeyi kendi sınırları içinde kritik altyapılardan ya da ekonomisinden vurmak mümkün” uyarısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“İran’ın nükleer yakıt zenginleştirme tesisine yapılan bir virüs saldırısı sonrasında siber ordu oluşturmaya başladığı biliniyor” diyen Nebil, “Batılı uzmanlar o zamandan itibaren İran’ın siber yeteneklerini geliştirmeye çalıştığını söylüyor” görüşünü paylaştı.

Bazı uzmanların İran’ın siber yeteneklerini “ilkel” olarak tanımladığını ifade eden Nebil, turk-internet.com’da yayımlanan yazısının devamında şunları kaydetti:

Yine de, İran’ın teorik olarak hassas bilgisayar sistemlerine erişmesine izin veren ‘özel arka planlar inşa eden’ bilgisayar korsanlarının olduğu söyleniyor. Bazı Amerikalı güvenlikçiler ‘özel alanlara karşı yıkıcı ve yıkıcı siber saldırıları’ beklediklerini söylüyor. Daha önce bu tür iddialar vardı.

“İran’ın ABD’deki büyük elektrik şebekelerini veya diğer büyük yardımcı programları devre dışı bırakabilecek türden bir saldırı yapabileceğini düşünmenin zor olduğu öngörülüyor” diyen Nebil şöyle devam etti:

İran’ın bunun yerine, daha az belirgin ve daha az güvenli hedefler seçmesi daha akla uygun deniliyor. Bu açıdan da özellikle Amerikalı şirketler uyarılıyor. Geçtiğimiz haziranda Amerikan Anavatan Güvenliği Departmanının Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Direktörü Chris Krebs, İran rejiminin son zamanlarda ABD endüstrileri ve devlet kurumları yönelik kötü niyetli siber faaliyetlerinde artış olduğunu söyledi.
 

Süleymani, Irak'ta ABD güçleri tarafından öldürüldü

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), cuma günü İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Hasdi Sabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in, Bağdat Havalimanı yakınında düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de ülkede 3 gün ulusal yas ilan ederek, "ABD güçlerine sert karşılık verileceğini" duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, turk-internet.com

DAHA FAZLA HABER OKU