Eski CIA şefi Trump'a uyarıda bulundu: Sivil Amerikalılar ölecek

ABD-İran gerilimi tırmanırken İran'da on binler Süleymani'nin yasını tutuyor

Saldırının ardından ABD müttefiklerinin de tedirgin olduğu aktarıldı (Reuters)

Eski üst düzey CIA yetkilisi, İranlı komutanın ölümüne neden olan hedeflenmiş hava saldırısı sonucunda "sivil Amerikalılar ölecek" uyarısında bulundu.

CIA'in eski başkan yardımcısı ve başkan vekili Michael Morell, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin İran yönetiminde "sert bir misillemeyi" tetikleyebileceğini ve ABD vatandaşlarının hedef alınabileceğini ifade etti.

Barack Obama'nın başkanlığı döneminde görev yapan Morell, CBS ekranlarında şunları ifade etti:

Süleymani şeytani bir dehaydı. Ellerinde pek çok Amerikalının kanı var. Dünya onsuz daha iyi bir yer. Problem bunun istenmeyen sorunlar doğuracak olması. Birincisi, bu hamlenin sonucunda Amerikalılar ölecek, sivil Amerikalılar ölecek. Muhtemelen birkaç gün içinde İran'ın taşeronlarının bulunduğu herhangi bir yerde, Irak en olası yer fakat Lübnan, Bahreyn ve Ortadoğu'daki başka yerlerde de mümkün.

Süleymani'nin Bağdat Havalimanı'nda öldürülmesinin ardından Amerikalı yetkililer ABD vatandaşlarının artık daha güvende olduğunu öne sürmüştü.

Ancak bu güven verici açıklamalar, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Irak'taki Amerikalılara ülkeyi terk etmelerini söyleyerek yaptığı güvenlik uyarılarıyla doğrudan çelişiyor gibi görünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Donald Trump ayrıca İran'ın cevap vereceği öngörüsüyle binlerce ABD askerini Ortadoğu'ya gönderme emri verdi. Irak'taki Amerikalı petrol çalışanlarının da misilleme endişesiyle ülkeyi terk etmeye başladığı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo cuma günü yaptığı açıklamada, "Bugün dünya daha güvenli bir yer ve Kasım Süleymani'nin ölümünün ardından sizi temin ederim ki bölgedeki Amerikalılar artık daha güvende" ifadelerini kullanmıştı.

İran, ölümünün ardından Süleymani'nin intikamını alacağına söz vermiş ve ülke İranlı komutan için düzenlenen kitlesel yas gösterilerine sahne olmuştu.

Sadece aylar önce hükümeti protesto eden göstericilerin toplandığı Ahvaz şehrinde pazar günü, yas tutan on binlerce kişi Süleymani'nin ve aynı saldırıda öldürülen diğer beş İran Devrim Muhafızları Ordusu üyesinin tabutunu karşılamak için toplandı.

Kalabalığın "Amerika'ya ölüm" sloganı attığı duyulabiliyordu.

 

 

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney konuya dair "Dün geceki olayda (Süleymani'nin) ve diğer şehitlerin kanını şeytani ellerine süren suçluları acı bir intikam bekliyor" ifadelerini kullanmıştı.

ABD, saldırının Amerikalılara yönelik "gerçekleşmesi yakın" tehlikenin engellenmesini amaçladığını öne sürse de bu iddiayı desteklemek adına çok az kanıt ya da istihbarat bilgisi aktardı.

Birleşik Krallık'taki ve Almanya'daki yetkililer Süleymani'nin bölgede tehlike arz ettiğini söylese de Kudüs Gücü liderinin ölümü, bu hamlenin gerilimin tırmanmasına yol açabileceğini düşünen ABD'nin müttefiklerinde de endişeye yol açtı.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Britanya'nın Süleymani'nin neden olduğu "saldırgan tehdidin farkında" olduğunu ancak "daha fazla çatışmanın hiç kimsenin çıkarına olmadığını" belirtmişti.

Fransa'daysa hükümet sözcüsü saldırının çatışmayı daha olası hale getirdiğini ve dünyayı daha az güvenli bir yer yaptığını söylemişti.

Fransa'nın Dışişleri Bakan Yardımcısı Amelie de Montchalin, RTL radyosuna verdiği demeçte şunları söylemişti:

Her gün daha tehlikeli bir dünyaya uyanıyoruz. Askeri gerginlik her zaman tehlikelidir. Bu tür eylemler, operasyonlar gerçekleştiğinde gerginliğin ilerlediğine şahit oluruz.

Rusya ve Çin hükümetleri de Süleymani'nin öldürülmesinin ardından dünyanın daha az emniyette olmasıyla ilgili endişelerini ifade etmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU