Irak Meclisi, ABD güçlerinin ülkeden çıkarılmasına karar verdi

Irak Meclisi, ABD güçlerinin ülkedeki varlığını ele almak için toplandı. 13.00’da düzenleneceği duyurulan toplantı Kürt ve Sünni vekillerin katılmaması üzerine başlamamıştı

İranlı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in Bağdat'ta ABD saldırısında öldürülmesi sonrası bugün toplanan Irak Meclisi, ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması kararı aldı. 

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, "Artık Amerikan birliklerinin Irak’tan ayrılma zamanı" açıklamasını yaptı. 

Olağanüstü toplanan Meclis'ten yapılan açıklamada, kararın uygulanması yükümlüğünün hükümette olduğu belirtildi.

Saat 13:00'da başlayacağı duyurulan Irak Meclisi toplantısı gecikmeyle başladı. Sünni Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi, Şii grup başkanlarıyla toplandı.

Meclisten yapılan yazılı açıklamada toplantıya Muhammed el-Halbusi başkanlık ettiği belirtildi.

Şii milletvekilleri, oturum başlamadan önce “Amerika’ya hayır” ve “Bağdat özgür kalacak, Amerika dışarı” sloganları attı.

329 sandalyeli Irak Meclisindeki İran'a yakın Şii gruplar, ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması yönünde karar alınması için milletvekillerine baskı yaptığı iddia edildi.

Öldüğü gün Süleymani ile görüşecektim

Irak’ta istifa eden Başbakan Adil Abdulmehdi, İranlı general Kasım Süleymani ile öldürüldüğü gün, Bağdat’ta görüşme planlarının olduğunu söyledi.

Abdulmehdi, mecliste yaptığı açıklamada, "Bağdat’ta öldürüldüğü gün Süleymani ile görüşme programı" olduğunu belirtti.

Başbakan, meclisten ABD’nin ülkedeki varlığına yönelik tutum belirlemesini istedi. Gösteriler nedeniyle istifa eden Abdulmehdi, yeni biri atanana kadar görevine devam edecek.

Hizbullah, vekilleri tehdit etti

İran'a yakın Şii gruplarının söz konusu kararın alınması için milletvekillerine baskı yaptığı iddia edilirken, Irak Hizbullah'ı Siyasi Bürosu, vekillere cep telefonlarına gönderilen mesajla "kararı oylamamaları halinde sonlarının iyi olmayacağı" tehdidinde bulundu.

Şii liderden çağrı

Şii milis gücü Asayib Ehlilhak Örgütü lideri Kaysa el-Hazali de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Meclis, Irak egemenliği ve Iraklı canlara yönelik ihlale karşı istenilen kararı almazsa, bundan sonra bu meclisin oturum ve kararlarının hiçbir değeri olmayacak. ifadelerini kullandı.

Irak'taki Kürt partiler katılmayacak

Irak Meclisi’nde 25 milletvekili bulunan Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Grup Başkan Vekili Viyan Sabri, partinin resmi internet sitesine yaptığı açıklamada, ABD ve Irak arasındaki "stratejik güvenlik" anlaşmasının iptal edilmesi ve yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması talebiyle düzenlenen olağanüstü toplantıya Kürt partilerin katılmayacağını belirtmişti.

Irak Meclisinde Kürtleri 58 milletvekili temsil ediyor.

ABD'nin Irak'ta halihazırda toplamda 9 üssünde yaklaşık 5 bin 200 askeri bulunuyor. 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU