Anadolu Ajansı, çeviri krizinin ardından Sözcü gazetesinin aboneliğini iptal etti, gazeteden ve basın örgütlerinden tepki var

AA ile Sözcü arasındaki kavga sürüyor. Ajans, Sözcü'nün aboneliğini iptal etti

Görsel: Independent Türkçe

Anadolu Ajansı (AA) ile Sözcü gazetesi arasında yaşanan çeviri krizinin ardından ajans gazetenin aboneliğini iptal etti. 

AA’nın abonelik hamlesine tepki gösteren gazete, “Dünyaya yalan haber servis ettiğini ortaya çıkaran Sözcü’nün Anadolu Ajansı aboneliğini tek taraflı olarak sonlandırdı. Habere erişim özgürlüğünü elinden aldı. Oysa Sözcü, bu abonelik nedeniyle Anadolu Ajansı’na olan tüm mali yükümlülüklerini eksiksiz olarak yerine getirdi. Ödemelerini zamanında yaptı. Ulu Önder Atatürk’ün kurucusu olduğu Anadolu Ajansı, Atatürk’ün ilkelerinden sapmayan SÖZCÜ’ye olan düşmanca tavrını bir kez daha ortaya koydu. AA’nın bu tavrı basın tarihine kara bir leke olarak geçecek” diyerek tepki gösterdi.

Anadolu Ajansı, Sözcü gazetesi sahibi ve çalışanları hakkında görülen FETÖ davasıyla ilgili yaptığı haberde davaya konu olan savcılık evrakına yer vermişti. Savcılığın yazdığı evrakta yer alan "gazetecilik mesleğinde tecrübeli ve kamuoyunda tanındıkları değerlendirilen 3 tanığın beyanının alındığı" ifadelerini haberleştiren ajans, bu haberi İngilizceye de çevirerek servis etti. 

AA haberdeki İngilizce ifadeyi değiştirdi

AA, ilk İngilizce haberinde “gizli tanık” ifadesi için "three unidentified unidentified " ifadesini kullanmıştı. Sözcü, bu kelimenin “3 gizli tanık” anlamına geldiği gerekçesiyle AA’yı asparagas haber ve algı yönetimi yapmakla suçladı. 

Ajans daha sonra "unidentified" ifadesini haberinden çıkararak düzeltme yaptı ama Sözcü’nün karşı atağı devam etti. Anadolu Ajansı, yönetim kurulu imzasıyla bir açıklama yaparak Sözcü’nün “AA ve Genel Müdür Şenol Kazancı’ya yönelik ahlak sınırlarını da aşan saldırgan yayınlar yaptığını” savundu.

AA: Bilgi eksikliğinden yola çıkarak yapılan pervasız saldırılar, suçluluk psikolojisinin tezahürü

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Ajansımız, haberde kullanılan doğru İngilizce kelimenin Sözcü gazetesi tarafından Türkçeye yanlış çevrilmesinden yani tamamen bilgi eksikliğinden kaynaklanan tepkiye yine de iyi niyetle yaklaşmış ve haberde düzeltme yapmıştır. Sözcü gazetesi, kendi bilgi eksikliğini ve Anadolu Ajansı’nın iyi niyetini görmek yerine, ısrarla saldırgan, provokatif, hedef gösteren, ahlak dışı ve hukuksuz yayınlarına devam etmektedir.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile irtibatı ve iş birliği mahkeme kararıyla tespit edilmiş olan Sözcü gazetesinin ve bazı yazarlarının, kendi bilgi eksikliklerinden yola çıkarak Anadolu Ajansı’na ve Genel Müdürümüz Sayın Şenol Kazancı’ya yönelik pervasız saldırıları, suçluluk ve suçüstü yakalanma psikolojisinin çok açık tezahürüdür.

Olcayto: AA'nın güvenilirliği kalmadı

AA’nın, Sözcü gazetesi aboneliğini iptal etmesine bazı basın örgütleri tepki gösterdi. Sözcü’ye konuşan İstanbul Gazeteciler Derneği Başkanı Mehmet Mert, “İnanamıyorum. Atatürk'ün talimatı ile kurulan bir ajans bu. Kamuoyunu bilgilendirme görevi olan ajansın böyle bir karar alması ilginç” ifadelerini kullandı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, “Anadolu Ajansı, cumhuriyetçi bir ajans iken bugün hiçbir güvenilirliği kalmadı. Muhalif diye bilinen gazetelere servis yapmaması yanlış ancak onlardan beklenen bir tavır. Basın üzerindeki baskılardan biri de bu. Menderes döneminde dahi Anadolu Ajansı'nın bu kadar taraflı haber yaptığı bir dönem olmamıştır” dedi.

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç ise AA'nın, Sözcü aboneliğini tek taraflı ve hukuksuz şekilde fesh etmesinin kabul edilemez olduğunu savundu.


Independent Türkçe, AA, Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU