Avustralya yangınlarında bilanço ağırlaşırken öfkeli itfaiye eri, Başbakan Morrison'a veryansın etti

İtfaiyeci, “Başbakana defolup gitmesini söyleyin” dedi

Yangınları söndürmeye çalışan ekipte yer alan bir itfaiye eri, Morrison'ın felaketle mücadele tarzını sert dille eleştirdi (7NEWS Sydney)

Yetkililerin yangınlar için en kötüsünün henüz gelmediği uyarısına rağmen iki kişinin yaşamını yitirdiği, 4 itfaiye erinin de yaralandığı günün ertesinde pazar günü yaşanan hava değişimi, alevlerin yakıp geçtiği Avustralya’nın güneydoğusuna bir nebze soluk aldırdı.

Birçok bölgede sıcaklıkların 40 dereceyi aşmasının ardından cumartesi gecesi güneyde yaşanan değişim hava sıcaklığını azalttı, hatta önümüzdeki günlerde kıyı bölgelerinde hafif yağmur görüleceği tahminleri yapıldı.

Ancak cumartesi günü yüksek sıcaklıkların ve kuvvetli rüzgarların körüklediği yangınlar ülkenin doğu kıyısında “tamamen yeni bir seviyeye” yükseldi.

Başbakan Scott Morrison felaketle başa çıkma şeklinden dolayı eleştirilirken, bir itfaiye eri 7NEWS Sydney kanalına “Başbakana defolup gitmesini söyleyin” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Morrison cumartesi günü iki kişinin daha yaşamını yitirdiğini doğrularken, bu rakamlarla birlikte yangınlarda ölü sayısı 23’e yükseldi. Morrison yangınlarla mücadeleye destek için yaklaşık 3 bin yedek askeri göreve çağırdı.

Başbakan basın toplantısında, "Önümüzdeki 24 saat boyunca had safhada başka bir zorlukla karşı karşıyayız (…) Son zamanlarda, özellikle bu hafta boyunca, bu felaketin tamamen yeni bir seviyeye yükseldiğini gördük" dedi.

Alevlerle iki gün boyunca mücadele ederken cumartesi günü yaşamını yitiren bir babayla oğlu, Avustralya tarihinin gördüğü en kötü orman yangınlarının son kurbanları oldu.

Küçük uçaklarla kırsal bölgelere uçuşlar gerçekleştiren, safari operatörlüğü yapan ve kendisinden övgüyle bahsedilen 78 yaşındaki Dick Lang’le 43 yaşındaki oğlu Clayton Lang’in cansız bedenleri Kanguru Adası’nda bir otoyolda bulundu. Aile, yaşadıkları kayıpların “büyük üzüntü verdiğini ve çifte trajedi yarattığını” söyledi.

Ülke genelinde rekor seviyeye çıkan ve Canberra’da 43, Penrith’teyse 48,9 dereceye varan sıcaklıklar, yangın tehlikesinin artmasına neden oldu.

Cumartesi akşamı itibarıyla 3 bin 600 itfaiyeci Yeni Güney Galler boyunca alevlerle mücadele etti.

Yangınların nakil hatlarını devirmesi nedeniyle bazı bölgelerde elektrikler kesildi ve bölge sakinleri yangınların en kötüsünün gelebileceği konusunda uyarıldı.

Yeni Güney Galler eyaleti Başbakanı Gladys Berejiklian, “Şimdi halkımıza hareket etmelerinin, bu bölgeleri terk etmelerinin güvenli olmadığını söyleme noktasına gelmiş bulunuyoruz (…) Uzun bir gece yaşıyoruz, bundan emin olabilirsiniz. En kötüsünü henüz görmedik” dedi.

Başbakan Morrison ise Avustralya Genel Valisi’nin “alevlerden etkilenen bölgelere askeri birlikler sevk ederek, bu meselenin üstesinden gelmek için mümkün olan tüm imkanları aramak ve bunlara başvurmak” için yedek askerleri göreve çağıran kararı imzaladığını belirtti.

 

 

Savunma Bakanı Linda Reynolds, "hayatta olanların hatırladığı kadarıyla yedek askerlerin bu şekilde" göreve çağrılmasıyla ilk kez karşılaşıldığını belirtirken, "Bunun ülke tarihimizde bir ilk olduğuna inanıyorum" dedi.

Yeni Güney Galler eyaletinde 130’dan fazla yangın çıktı. Bunların en az yarısı kontrol edilemiyor.

İtfaiye ekipleri Victoria eyaleti boyunca 53 yangınla mücadele ediyor ve koşulların güneydeki rüzgar değişimiyle birlikte daha da kötüye gitmesi bekleniyor.

Meteoroloji Bürosu, şiddetli rüzgarlar ve yangınlardan yükselen duman bulutlarının kuru şimşek fırtınalarını ve alev hortumlarını tetiklediğini belirterek koşulların hızla kötüleşebileceği konusunda uyardı.

Yetkililer, riskli bölgelerde yaşayan vatandaşlara hafta boyunca evlerini terk etmeleri çağrısı yapıyordu.

Fakat cumartesi günü Yeni Güney Galler Kırsal İtfaiye Servisi hala bazı yüksek riskli bölgelerde yaşayanlara şu uyarıda bulundu:

Evlerinizi terk etmek için artık çok geç. Yangın yaklaşıyor, sığınacak bir yer arayın. Kendinizi alevlerin sıcağından koruyun.

Yangınların başladığı kasım ayından bu yana alevler 5,25 milyon hektarlık alanı yok ederken, çok sayıda ev alevlere yenik düştü.

Azgın yangınları durdurmada kendilerini yetersiz hisseden itfaiyeciler arasında duygular doludizgindi. Yangında evini kaybeden bir itfaiye eri, bu hafta bir babayla oğlunun yaşamını yitirdiği Yeni Güney Galler eyaletinin Cobargo kentini cuma günü ziyaret eden Başbakan Morrison’un elini sıkmayı reddederken görüntülendi.

Yazar Matthew Battles, Twitter’da yaptığı paylaşımda, itfaiyeci bir arkadaşının kendisine şunları yazdığını söyledi:

Yangınlarla mücadele çok üzüntü verici… Hiç 16 saatten daha az bir mesaim olmadı ve bir defasında mola vermeden 21 saat çalıştık (…) Hep dokunsalar ağlayacak bir haldeyim. Aniden ağlayıveriyorum. Sürekli ağlıyorum çünkü bütün evleri ve insanları kurtaramayız (...) İnsanlar bize atlarını, ineklerini, köpeklerini kurtarmamız için yalvarıyor. Dikenli tel örgülerin kalıntılarına yığılıp kalan yanmış hayvanlar var. Şu kahrolası çoban köpekleri baktıkları hayvanları terk etmiyor. İneklerle birlikte ölüyorlar. Şu anda ağlıyorum.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU