Avrupa Konseyi’nden Müslüman çiftlere resmi nikah çağrısı  

Konsey önergesinde, “Kurul, Şeriat konseylerinin kararlarının boşanma ve miras davalarında kadınlara karşı açıkça ayrımcılık yaptığı konusunda endişeli” dendi

Avrupa Konseyi yayınladığı bir önergede, İngiltere’deki dini nikâhlı Müslüman çiftlerin birlikteliklerini resmileştirmeleri gerektiğini belirtti.

İngiltere’deki bazı şeriat konseylerinin aile, miras ve ticaret hukuku konularındaki rolüne ilişkin endişelere yer verilen önergede, Müslüman kadınların haklarına ulaşabilmek için önlerindeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı.  

Resmi nikahın, dini nikahtan önce veya eşzamanlı kıyılması gerektiği vurgulanan raporda, İngiliz yetkililerin, korunmasız durumdakilere koruma ve destek sağlayacak önlemler almasının ve Müslüman kadınlara haklarını öğretecek bilinçlendirme kampanyaları düzenlemeleri gerektiğinin de altı çizildi.
 

 

Önergede şu ifadeler yer aldı:

“İngiliz yasal sisteminin bir parçası olarak görülmeseler de Şeriat konseyleri bir çeşit alternatif uyuşmazlık çözümü sağlamaya kalkışıyorlar. Bu sayede Müslüman toplumun üyeleri, bazen kendi iradeleriyle, sık sık yoğun sosyal baskı altında, ağırlıklı olarak evlilik ve İslami boşanma meselelerinin yanı sıra miras ve İslami ticari sözleşmelerle ilgili konularda da, dini yargılamayı kabul ediyorlar.”

Kurul’un, şeriat konseyi kararlarının boşanma ve miras davalarında kadınlara karşı “açıkça ayrımcılık yaptığı konusunda endişeli” olduğu da vurgulananlar arasında.

Ayrıca İngiliz hükümetine, cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesini teşvik etmek amacıyla Müslüman topluluklar, kadın örgütleri ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmalar yapması gerektiği bildirildi.  

Önerge, dini uygulamalara bakılmaksızın insan haklarının korunması çağrısında bulundu.

Konunun uzmanı hukukçular İngiltere’deki pek çok Müslüman çiftin, kanunların gerektirdiğinin aksine, dini nikâhın ardından resmi nikâh kıymadıklarını söylüyor.

Şeriat hukukunun uygulanmasına ilişkin İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz Şubat ayında açıklanan bir raporda ise, Şeriat konseylerindeki “ayrımcı uygulamaları” azaltmak için tedbir alınması gerektiği belirtilmişti.

Öte yandan raporda, Şeriat konseylerinin kaldırılmasının “uygulanabilir olmadığı”, bu konseylerin “bazı Müslüman topluluklarda ihtiyacı karşıladığı” ifade edilmişti.

Raporda ayrıca, Şeriat konseylerine başvuran kişilerin büyük çoğunluğunun boşanma sürecindeki kadınlar olduğu ancak çok az sayıda konsey üyesinin kadın olduğuna dikkat çekilmişti.

“Kötü uygulamalardan” örneklerin de yer aldığı raporda, bazı kadınların kişisel ilişkiler konularında uygunsuz bir şekilde sorgulandıkları ve boşanmanın gerçekleşebilmesi için eşlerine taviz vermeye yönlendirildikleri bildirilmişti.  

Öte yandan, Hristiyan ve Yahudi evlilikler için resmi nikâh yapmak İngiltere’de hali hazırda zorunlu.

İngiltere’nin Müslüman çiftlerin resmi nikâh yapmasını zorunlu hale getirecek Evlilik Yasası’nın gözden geçirilmesi konusunda rapor vermesi için son tarih Haziran 2020.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU