İran'ın Ankara Büyükelçiliği: Erdoğan Ruhani'ye, "Şehit Süleymani'nin yokluğu derinden üzüyor" dedi

Kasım Süleymani'nin ölümü ile ilgili İranlı mevkidaşı Ruhani ile telefonda görüşen Erdoğan'ın, "İran halkı, sizin ve Hamaney'in öfkesinin farkındayım" dediği belirtildi

Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İran resmi haber Ajansı İrna, görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Süleymani için "şehit" ifadesi kullandığını ifade etti ve haberi İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi'ne dayandırdı. TRT World üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kasım Süleymani için "şehit" ifadesi kullanmadığını belirtti

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüşmede İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD saldırısında öldürülmesi ve bölgedeki diğer gelişmeler ele alındı.

İran'ın Ankara Büyükelçiliğinin resmi Twitter hesabından görüşmeye dair bilgi paylaşıldı.

Elçilik hesabından yapılan paylaşımda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ruhani'ye, "Şehit Süleymani'nin yokluğu derinden üzüyor. İran halkı, sizin ve Rehber'in (Hamaney) öfkesinin farkındayım" dediğine yönelik ifadeler yer aldı. Büyükelçiliğin bu ifadesi öncesi İran'ın resmi haber ajansı  İRNA  bu ifadeleri haber olarak geçti. İrna söz konusu haberini İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi'ne dayandırdı. Anadolu Ajansı ise söz konusu görüşmeyle ilgili gerçekleştirdiği haberinde "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile telefonda görüştü.Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Erdoğan'ın Ruhani ve Salih ile görüşmelerinde, bölgedeki son gelişmeler ve ikili ilişkiler ele alındı." dedi

Independent Türkçe'nin ulaştığı kaynaklar,İran Hariciyesinin görüşme sonrası bu bilgileri verdiğini ama görüşme zaptının ortaya çıkmasıyla birlikte bu ifadelerin kullanıp kullanılmadığının belli olacağını ifade ettiler.  Geçmiş dönemde eski Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin İran'da yaptığı konuşmanın bile yanlış tercüme edildiğine dikkati çeken kaynaklar, Türkiye tarafından yapılacak açıklama ile durumun netleşeceğini ifade etti. 

Yeni Şafak Gazetesi konuyla ilgili olarak üst düzey bir yetkinin TRT World'e yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın Süleymani için “şehit” ifadesini kesinlikle kullanmadığını yazdı. 

TRT World'e konuşan üst düzey yetkilinin açıklamaları şöyle:

“Sayın Cumhurbaşkanımız görüşme sırasında Kasım Süleymani’nin resmi unvanı münasebetiyle muhatabına taziyelerini sunmuşlardır.

Görüşmede Süleymani hakkında “şehit” ifadesi kesinlikle kullanılmamıştır.

Cumhurbaşkanımız, diplomatik temasların önemini vurgulayarak, İran’a gerginliği artırabilecek adımlardan imtina etme çağrısında bulunmuşlardır.”

 

İran Büyükelçiliği'nin yaptığı paylaşımın devamında ise şu ifadeler kullanıldı:

"Sayın Erdoğan Şehit Süleymani'nin muhteşem cenaze törenini Irak televizyonundan izlediği kaydeden 'Bu görüntüler, Irak halkının General Süleymani'ye sevgisinin tezahürüydü'  dedi"

İran resmi haber ajansı İrna'nın konuyla ilgili olarak geçtiği haber:

"Tahran, İRNA- Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin General Kasım Süleymani'yi şehit etmesinin büyük bir yanlış olduğunu belirterek, 'Saldırganın eylemleri karşısında sessiz kalırsak, saldırganın cesaretlenmesine sebep oluruz' dedi.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Ruhani, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, İran'ın bölgede tansiyon ve gerilimi başlatan taraf olmadığını ifade ederek, 'Hepimiz hep birlikte ABD'nin saldırganlığına karşı koymazsak, bölgeyi üyük tehlikeler bekliyor' diye konuştu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu büyük faciadan dolayı İran'a başsağlığı dilemesi nedeniyle teşekkür eden Ruhani, 'İran ve Türkiye, her zaman karmaşık konular hakkında istişare ve ortak değerlendirmeler yapmıştır. Mantıksız eylemlere karşı koymalıyız, aksi takdirde saldırgana karşı sessiz kalmak, onu daha da cesaretledirir' değerlendirmesinde bulundu.

Şehit General Süleymani'nin bölgede teröristlere karşı eşsiz bir rol oynadığını kaydeden Ruhani, 'Siz de çok iyi biliyorsunuz General Süleymani, son yıllarda mücadele alanında nasıl büyük görevler üstlenmiştir. ABD'nin bu işi çok yanlıştı. ABD, Irak'ın egemenliğini ihla ederek bu ülke topraklarında terör eylemi yaptı ve bu Irak'ın bağımsızlığını ayaklar altına almak demektir' ifadesini kullandı.

Ruhani, görüşmenin sonunda Suriye konusuna da değinerek, 'İran, Türkiye ve Suriye başkanları olarak Suriye'de krizin sonlandırılması çabalarımızı artırmalıyız. Tahran'da sizi görmekten mutluluk duyarım' diye ekledi.

Erdoğan: Süleymani'nin yokluğu derinden üzüyor

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Şehit General Kasım Süleymani'nin şehit düşmesi nedeniyle İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamanei, İran hükümeti ve halkına başsağlığı dileyerek, 'Şehit Süleymani'nin yokluğu derinden üzüyor. İran halkı, sizin ve Rehber'in öfkesinin farkındayım' dedi.

Şehit Süleymani'nin muhteşem cenaze törenini Irak televizyonundan izlediği kaydeden Erdoğan, 'Bu görüntüler, Irak halkının General Süleymani'ye sevgisinin tezahürüydü. Yabancı müdahaleler ve bölgesel çatışmalar, bölgenin istikrar ve huzura kavuşmasını önlüyor ve bu tür olayların bölge istikrar ve barışını tehlikeye düşürmesinin önüne geçmeliyiz' ifadesine yer verdi.

Çok köklü tarihi olan İran yönetim ve kültür yapısının bu dönemi mantığa dayanarak atlatacağını söyleyen Erdoğan, 'Yakında yapacağımız Tahran görüşmesinde ikili ve bölgesel konuları değerlendireceğiz' diye ekledi."

 

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU