Irak Parlamentosu'nun ABD askerlerini ülkeden çıkarma girişimi yeniden gündemde

Irak’ta ABD askerlerini ülkeden çıkarma dosyası, Haşdi Şabi unsurları ve destekçilerinin ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’ni kuşatması sonrasında yeniden gündeme geldi

Fotoğraf: AFP

ABD ordusuna ait uçaklar Pazar günü Irak'ta İran destekli Haşdi Şabi'ye bağlı Hizbullah Tugayları üssüne hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda örgüte bağlı 28 unsurun öldüğü aktarılmıştı.

Saldırı sonrasında Haşdi Şabi unsurları ve destekçileri Irak’ta yabancı misyonların ve büyükelçiliklerin bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge’ye girerek ABD Büyükelçiliği binasına baskın düzenlemişti.

Haşdi Şabi yöneticilerinin de içinde bulunduğu Fetih Koalisyonu, ‘yabancı güçlerin Irak’tan çıkarılması yasa’ tasarını parlamentoya sunarak, yabancı güçleri ülkeden çıkarmaya çalışacağını duyurdu.

Hizbullah Tugayları da, yaptığı açıklamada, günlük işleri yürüten hükümetin başındaki Adil Abdulmehdi'nin ‘ABD dâhil tüm yabancı güçlerin ülkeden çıkarılmasını öngören yasa tasarının Meclis'te kabul edilmesi için ciddi şekilde çalışacakları’ sözü üzerine ABD Büyükelçiliği önünden çekildiklerini açıkladı.

Hizbullah Tugayları, Salı günkü açıklamasında, ‘ABD’nin Bağdat Büyükelçisi ve ABD güçleri ülkeden kovulana kadar büyükelçilik binası önündeki eylemlerine son vermeyeceğini’ bildirdi. Örgüt destekçileri elçilik binası önünde çadır kurdu.

Yasa tasarısı

Kürt ve Sünni partilerin aksine neredeyse tüm Şii partiler 2008’de Bağdat ve Washington arasında imzalanan güvenlik anlaşmasının feshedilmesi gerektiği görüşünde. Söz konusu anlaşmada ABD tarafının Irak çıkarlarını koruması, Irak ordusuna eğitim ve destek vermesi öngörülüyor. Bazı raporlarda ise kamuoyuna açıklanmayan bazı gizli anlaşmalarda, ABD’ye ülkenin belirli bölgelerinde askeri üs inşa etme hakkı tanındığı iddia ediliyor.

Fetih ve Sairun gibi Şii partiler 2018’in sonlarından bu yana yasa tasarısının geçirilmesi için çabalıyor. Ancak bu girişim, hükümet, Parlamento ve Cumhurbaşkanlığı’nın karşı çıkmasıyla her defasında başarısızlıkla sonuçlandı. Zira söz konusu taraflar, ülkenin halen ABD’nin yardımına ihtiyaç duyduğu kanaatini dile getiriyor.

İran destekli Fetih Koalisyonu Milletvekili Sad el-Hazeli, partisinin yabancı güçlerin ülkeden çıkarılmasını öngören yasa tasarısının, meclis çalışma takvimine eklenerek bir sonraki oturumda oylanması için vekillerden imza toplamaya başladığını açıkladı.

Hazeli, yasa tasarısı içinde 2008 tarihli Irak-ABD Güvenlik Anlaşması’nın iptalinin bulunduğunu söyledi.

Hazeli, "ABD’nin Irak'ı işgaline son verilmesine kimin karşı olduğunu ve yabancı güçlerin kovulmasına kimin katkıda bulunduğunu ortaya çıkarmak için yasaya onay veren parti ve kişilerin isimlerini açıklayacağız" dedi.

Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sairun Koalisyonu, daha önceki açıklamasında, yasa tasarısının geçmesini desteklediklerini duyurmuştu. Sadr, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "İşgalcileri (ABD askerleri) ülkeden siyasi ve hukuki yollarla çıkarmaya hazırım" ifadesini kullanmıştı.

Muhalefet edenler

Kürt ve Sünni partiler, ülkenin batı ve kuzey bölgelerinde halen terör gruplarıyla çatışma tehlikesinin devam ettiğini ve bu noktada ABD’nin askeri yardımına ihtiyaç duyduklarını belirterek, tasarıya muhalefet ediyor.

Güçler Birliği Koalisyonu Milletvekili Falih el-İsavi, açıklamasında, “ABD güçlerinin çıkarılmasını isteyen taraflar, bu güçlerin çekilmesiyle oluşacak boşluğu doldurmak için alternatif sunmaları gerekir” dedi.

İsavi, "Biz, Irak ordusuna ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanı’na bağlı bulunan Haşdi Şabi mevzilerinin hedef alınmasına karşıyız" ifadelerini kullandı.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Milletvekili Robin Selam, "IŞİD halen güvenlik konusunda tehlike arz ediyor. Özellikle de ihtilaflı bölgelerde. ABD’nin Kerkük’teki K1 Askeri Üssü olmasaydı şehir birkaç saat içinde düşerdi” diye konuştu.

Selam, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Şayet ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması oylanacaksa o zaman bunun Irak’ta bulunan tüm yabancı güçleri kapsaması gerekir. Eksen siyasetini ve ülkenin hiçbir müdahalemizin olmadığı bir savaşa dahil edilmesini reddediyoruz. İran ve ABD ile olan ilişkimize saygı duyuyoruz ve birini diğerine tercih etmiyoruz"

Selam, KDP’nin Irak'ın acil ihtiyacı nedeniyle ABD kuvvetlerinin varlığının devamına ihtiyaç olduğu görüşünde olduğunu belirtti.

8 askeri üs

ABD’nin Irak’ta Sünni ve Kürt nüfusun ağırlıkta olduğu bölgelerde 8 askeri üssü bulunuyor. Yaklaşık 6 bin askerin bulunduğu üslerin isimleri şöyle; Kayyara, Kerkük, Ayn el- Esed, Beled, Habbaniye, Altun Köprü, Sincar, Victory ve Halepçe. Burada bulunan askeri danışmanlar Irak ordusuna eğitim verirken, ABD birlikleri aynı zamanda DEAŞ’ın bulunduğu bölgelerle ilgili istihbarat bilgileri sağlıyor.

ABD, Bağdat Büyükelçiliğini korumak için 100 deniz piyadesinin Büyükelçilik binasına gönderildiğini açıklamıştı. Kuveyt'ten gönderilen Amerikan deniz piyadelerinin büyükelçilik binasına önceki gün ulaştı.

ABD Başkanı Donald Trump, 1 Aralık’ta Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Irak'taki ABD Büyükelçiliği güvendeydi ve halen güvende! En iyi savaşçılarımızın çoğu, dünyanın en ölümcül askeri teçhizatıyla birlikte, derhal bölgeye nakledildi. Irak Cumhurbaşkanı ve Başbakanı’na bu talebe hızlı bir şekilde yanıt verdikleri için teşekkür ederim" diye yazdı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

independentarabia.com/node/83391

 

DAHA FAZLA HABER OKU