Putin ve Esad’dan Süleymani’nin öldürülmesi hakkında açıklama

Putin, Süleymani’nin öldürülmesinden endişe duyduğunu belirtti

Fotoğraf: AA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye lideri Beşar Esad, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Irak'ın başkenti Bağdat'ta ABD tarafından düzenlenen saldırıda öldürülmesi hakkında konuştu.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Putin, bugün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel  Macron ile bir görüşme yaptı. Liderler, Süleymani'nin öldürülmesinden endişe duyduklarını ve bu eylemin bölgedeki durumu ciddi şekilde kötüye götürebileceğini belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı da Süleymani'nin öldürülmesi konusunda yazılı bir açıklama yaptı.

Bakanlık, "General Kasım Süleymani'nin öldürülmesi şeklinde tezahür eden ABD'nin dar görüşlü adımları, Ortadoğu'daki askeri ve siyasi durumun keskin biçimde bozulmasına ve tüm uluslararası güvenlik sistemi için çok ciddi sonuçlara neden olacak" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savunma Bakanlığı ayrıca ABD tarafından uluslararası koalisyon kurulana kadar Suriye ve Irak'ta IŞİD ve El Kaide'ye karşı mücadelenin uzun süre Süleymani yönetiminde yürütüldüğünün altını çizdi.

Esad: ABD, bölgede yıkıcı politikalar yürütüyor

Esad da İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e yolladığı taziye mektubunda Tahran ile dayanışma içinde olduğunu belirtti.

Mektuba ilişkin yapılan açıklamada, “(Esad) kendi ve Suriye halkı adına İran halkıyla tam dayanışma içinde olduğunu ifade etti ve hayatlarını kaybedenlerin ailelerine derin taziyelerini sundu” ifadelerine yer verildi.

Esad’ın İranlı generalin ölümünün ‘ABD’nin bölgedeki yıkıcı politikalarına karşı koymadaki direniş eksenini daha da güçlendireceğinden’ emin olduğunu vurguladı. Washington yönetiminin ‘terör destekçisi olduğunu’ savunan Esad, İranlı komutanın ölümünden üzüntü duyduğunu ve İran halkının Süleymani’nin Suriye ordusu tarafında terörle mücadelede verdiği desteği unutmayacaklarını ifade etti.

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU