MNG Jet’ten eski Nissan CEO’sunun Lübnan’a kaçışıyla ilgili açıklama: Bilgimiz yoktu, yasa dışı yapıldı, bir çalışan kayıtlarla oynadığını itiraf etti

Japonya'da tutulduğu ev hapsinden firar ederek İstanbul üzerinden Lübnan'a kaçan Nissan'ın eski CEO'su Carlos Ghosn'un kaçışında MNG Jet'e ait uçakları kullandığı kesinleşti

Fotoğraf: MNG Jet

Yolsuzluk suçlamalarıyla Japonya’da ev hapsindeyken önce İstanbul’a daha sonra Lübnan’a kaçan eski Nissan CEO’su Carlos Ghosn’un kaçışında MNG Holding’e ait jetlerin kullanıldığı iddiaları ile ilgili açıklama geldi.

MNG Jet Genel Müdürü Can Şaşmaz imzasıyla yapılan açıklamada aralık ayında biri Dubai’den Osaka’ya ve Osaka’dan İstanbul’a diğeri de İstanbul’dan Lübnan’ın başkenti Beyrut’a olmak üzere iki özel jetin iki farklı müşteriye kiralandığı söylendi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jetlerin MNG Jet’e ait olmadığının, yalnızca işletildiğinin vurgulandığı açıklamada iki jet kiralamasının birbiriyle bağlantılı olmadığı ifade edildi. 

Açıklamaya göre “Bay Ghosn” adı iki uçuş için de belgelerde mevcut değil. 

Ancak İçişleri Bakanlığı’nın dün başlattığı soruşturma kapsamında sorgulanan bir şirket çalışanı, kayıtlarla oynadığını itiraf etti. 

MNG Jet, bu kişinin, olayda yönetimin bilgisi ve izni dışında hareket ettiğini söyledi. 

Açıklamada “MNG Jet, medya aracılığı ile bu jetlerin resmi belgelerde isimleri beyan edilen yolcuların değil, Bay Ghosn yararına kullanıldığını öğrendikten sonra bir iç soruşturma başlatmış ve Türkiye'de bu olaya dâhil olanların cezalandırılması amacıyla 1 Ocak 2020'de suç duyurusunda bulunmuştur” ifadeleri kullanıldı. 

Konuyla ilgili yetkililerle tam bir iş birliği içinde olduğunu belirten MNG Jet, “Hizmetlerini yasa dışı şekilde kullananların ve/veya buna imkan sağlayanların gerektiği gibi soruşturulmasını beklemektedir” açıklamasını yaptı. 

Zimmetine para geçirmek ve gelirini düşük göstermek suçlarıyla Japonya’da tutulan Nissan CEO’sunun Türkiye üzerinden Lübnan’a giriş yaptığı iddiaları üzerine İçişleri Bakanlığı soruşturma dün soruşturma başlattı. 

Ghosn'un kaçmasına yardım ettiği iddiasıyla 4'ü pilot 7 şüpheli İstanbul'da yapılan operasyonla gözaltına alındı. 

Uluslararası Polis Teşkilatı da (INTERPOL) Carlos Ghosn’un tutuklanması için Lübnan'a resmi talepte bulundu. 

Geliri düşük göstermek, zimmete para geçirmek ve şirketi zarara uğratmak 

Nissan ve Renault’nun 1999’da birleşme anlaşması imzalamasından iki yıl sonra Nissan’ın, 2005’te de Renault’nun CEO’luğuna getirilen Carlos Ghosn’un yargılama süreci 2018’de başladı. 

Japon savcılar, 2010-2018 yılları arasında gelirini 9,23 milyar yen (85 milyon dolar) düşük gösterdiği gerekçesiyle Kasım 2018’de Ghosn’u özel jetinde alıkoyarak 100 günden fazla Tokyo’da bir cezaevinde tutmuştu. 

Savcılık ayrıca Ghosn’u 2008 finansal krizi süresince kendisinin 1,85 milyar yen’lik kişisel döviz kaybını Nissan üzerinden kapatmakla suçluyor.

65 yaşındaki iş insanı hakkında diğer bir suçlama ise Umman’daki bir aracı vasıtasıyla Nissan hesabından kendi hesabına 5 milyon dolar aktarmış olması. 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU