Süleymani'nin öldürülmesine Türkiye'den tepkiler: ‘Gebertildi’ diyen de var 'İran'ın Che'si' yorumunu yapan da...

Süleymani'nin öldürmesinin ardından Türkiye’den çeşitli kesimlerden değerlendirmeler geldi. Süleymani’nin öldürülmesi üzerinden ABD’ye tepki gösterenler de var, çeşitli yorumları sosyal medya hesaplarından aktaranlar da

Fotoğraf: AFP

Irak'ın başkenti Bağdat'ta ABD tarafından düzenlenen hava saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani öldürüldü.

Hava saldırısı hakkında birçok kesimden çeşitli yorumlar yapıldı.

Türkiye’de Twitter’ı etkin olarak kullanan isimler, Süleymani hakkında karşıt görüşleri savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Süleymani hakkında, “Katil, gebertildi” ifadelerini kullanan da “İran’ın Che’si” diyen de var.

İşte Twitter’da Süleymani hakkında yapılan yorumlar:

Ulusal Kanal Yönetim Kurulu Başkanı Türkkan: Mazlumların başı sağolsun

Ulusal Kanal Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Türkkan Süleymani’nin öldürülmesine dair, “Mazlumların başı sağolsun” diyerek, “Kasım Süleymani ve El-Mühendis emperyalizme, Siyonizme ve onların maşası IŞİD, Nusra gibi terör örgütlerine karşı kahramanca savaştılar.

Mazlum halkların mücadelesinde bayrak oldular. ABD yönetimi alçakça katletti. Yüreğimiz İran halkıyla beraber” ifadesini kullandı.

Akit yazarından Türkkan’a yanıt: Maocu Çin'in Türkiye distribütörleri Süleymani için yas tutuyor

Akit yazarı Kenan Alpay, Türkkan’a verdiği yanıtta, “Halep kasabı Kasım Süleymani için kimler yas tutuyor?” sorusunu sorarak, “Maocu Çin'in Türkiye distribütörleri” karşılığını verdi.

Ahmet Mahmut Ünlü: Süleymani’nin gebertilmesi bütün Müslümanları sürûra gark etti

Kamuoyunda Cübbeli Ahmet olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, Süleymani’nin öldürülmesine ilişkin olarak “gebertildi” ifadesini kullandı.

Ünlü şu paylaşımları yaptı:

İran’a bağlı Haşdi Şabi (el-Haşdü’ş-Şa‘bî) milislerinin kurucusu ve yöneticisi, Suriye’deki savaşta milyonlarca Müslümanın katline sebep olan, çoluk-çocuk ve kadın demeden bütün Müslümanlara işkence eden, ırzlara tasallut eden Kâsım Süleymânî ve Haşdi Şabi’nin üst düzey yedi büyük komutanının gebertilmesi bütün Müslümanları sürûra gark etmiştir. Allâh-u Te‘âlâ kabirlerini ateşle doldursun. Âmîn!

Yeni Şafak yazarı Kılıçarslan: Yeri cehennem olsun

Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçarslan, Süleymani’nin ellerinde onbinlerce masumun kanı olduğunu söyleyerek, “Yeri cehennem olsun” dedi.

 

Özgür-Der Genel Başkanı: ABD füzesi Süleymani’yi kahraman yapmaz

Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Genel Başkanı Rıdvan Kaya da “Onun kim olduğunu Humus'ta, Guta'da, Halep'te katledilen, İdlib'te çadırlara sürülenler; Haşdi Şaabi-ABD ortaklığıyla yakılan Felluce, Ramadi, Musul halkı iyi bilir” diyerek, “Nasıl ABD füzesi Ebubekir Bağdadi'yi şehit yapmazsa, Süleymani'yi de kahraman yapmaz” görüşünü savundu.

Prof. Hatemi: Şehide bayramını mübarek kıl

12 Eylül döneminde görevden uzaklaştırılan 1402’lik akademisyenler arasında yer alan ve şu an İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, isim vermeden Süleymani için, “: Şehide bayramını mübarek kıl” diye yazdı.

Hatemi şunları kaydetti:

Şehadetin ölenin bayramı, kalanın yası olduğuna iman ederiz. Rabbimiz, şehide bayramını mübarek kıl, Kahhar isminle azgınları cezalandır, bizi zilletten kurtar amin!

İsmail Saymaz: Bazı İslamcılar Amerikan bombasından parça bulsalar…

Hürriyet Gazetesi Muhabiri İsmail Saymaz ise mütedeyyin kesimin yorumlarına tepki gösterdi. Saymaz, “Bazı İslamcıların gözünü mezhepçilik nefreti o kadar bürümüş ki Kasım Süleymani’yi öldüren Amerikan bombasından parça bulsalar kutsal diye yüzlerine sürecekler” dedi.

Kasım Süleymani’nin İran için herhangi bir asker olmadığını söyleyen Saymaz, şunları ifade etti:

Tahran’ın meydanlarında ve sokaklarında posterleri asılan, İran’ın Che’si diyebileceğimiz bir komutan. İran, mutlaka bir cevap verecektir.

AK Parti’li Tayyar: Süleymani’nin ölümü, PKK için de kayıptır

Eski AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar, “Süleymani’nin ölümü, sadece İran değil terör örgütü PKK ve YPG için de kayıptır” derken, “Çözüm sürecinde PKK’nın silah bırakmasını engellemeye, Fırat Kalkanı, Afrin ve Barış Pınar’ını sabote etmeye çalıştı. PKK’nın en büyük hamisiydi. Su testisi su yolunda kırıldı” diye yazdı.

Mehmet Perinçek: ABD dünyanın en büyük terör gücüdür

Süleymani’nin öldürülmesinin, “ABD dünyanın en büyük terör gücü” oldıuğunu gösterdiğini savunan akademisyen Mehmet Perinçek, “Bu tehdide karşı bölge ülkelerinin çıkarı ortaktır. Saddam asıldığında İranlı yetkilileri sevinmişti, şimdi de Süleymani öldürülünce bayram edenler var. Mezhepçilik, ABD kadar başa beladır” dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU