İBB TV’ye konuşan kaptanlar, Kanal İstanbul’a karşı çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) televizyon kanalına konuşan Esinduy ile Oğuzülgen, İstanbul Boğazı'nın daha emniyetli olduğunu savundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “hayalim” dediği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ise “cinayet” olarak nitelediği Kanal İstanbul tartışması sürüyor.

İBB TV, projeyi kaptanlara sordu.

Esinduy: Türkiye’ye mali olarak hiçbir getirisi olacağı kanısında değilim

Projeye karşı çıkan Mustafa Behzat Esinduy, “Tecrübeli bir tanker kaptanı olarak, kati şekilde İstanbul Boğazı’ndan geçmeyi tercih ederim” dedi.

Projenin mali bir katkısının bulunmayacağını ileri süren Esinduy, şunları söyledi:

Türkiye’ye mali olarak hiçbir getirisi olacağı kanısında değilim. Çünkü hiç kimseyi, siz, hiçbir gemiyi kanaldan geçmeye zorlayamazsınız. Dolayısıyla, ben geldim, İstanbul Boğazı’ndan geçerim. Siz diyemezsiniz ki kanaldan geçeceksin. Böyle bir kanun yok.

Baş Kılavuz Kaptan Saim Oğuzülgen de Mustafa Behzat Esinduy'la benzer görüşte.

Oğuzülgen, İstanbul Boğazı için tehlike oluşturan gemilerin, tankerlerin Kanal İstanbul’dan emniyetle geçeceğine inanmadığını söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Gemilerin geçiş güvenliğine vurgu yapan 51 yıllık denizci Oğuzülgen, “İstanbul boğazı için tehlike oluşturan gemilerin, tankerlerin Kanal İstanbul’dan emniyetle geçeceğini hiç kimse söylemesin. Bilakis tehlike daha büyük boyutta oraya taşınıyor demektir” ifadelerini kullandı.

Saim Oğuzülgen, İstanbul Boğazı’nın gemiler için daha emniyetli olduğu savundu:

Bir gemi İstanbul Boğaz’ında arıza yaptığı zaman, bizim hizmet için hazır olarak bekleyen romörkörlerimiz anında hareket ederek takviye kuvvet olarak olay yerine gelirler. Kanal İstanbul’un genişliği, gemilerin geçtiği alanın genişliği 275 metre. Bu tankerlerin genişliği nereden baksanız 50-60 metre vardır. Bu gemi, tanker aykırıladığı zaman, yardıma gelen romörkör, neresinden yer bulacak da buna halat verip yardım edecek?

 

Independent Türkçe, İBB TV

DAHA FAZLA HABER OKU