Japonya’dan kaçan Nissan’ın eski CEO’su ilk kez görüntülendi

Ghosn’un görüntülerinin yeni yıl gecesinde çekildiği iddia ediliyor. Bir evde şarap eşliğinde yemek yiyen Ghosn’un yanında eşi Carole ve arkadaşları var

Fotoğraf: TF1

Japonya’da maddi usulsüzlük suçlamasıyla yakalanan ve ev hapsinde tutulan Nissan Motor Co. ve Renault’nun eski CEO’su Carlos Ghosn, Japonya'dan kaçarak Lübnan'a gitti.

Fransız televizyon kanalı TF1, Ghosn’u kaçmasının ardından ilk kez görüntüledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, “Nissan’ın eski CEO’su eşi Carole’un yanında şık bir yemek salonunda görülüyor. Önünde boş tabaklar, bardaklar, yarısı dolu şarap ve şamdanlar var” ifadesi kullanıldı.

Ghosn’un görüntülerinin yeni yıl gecesinde çekildiği iddia ediliyor.

Bir evde şarap eşliğinde yemek yiyen Ghosn’un yanında eşi Carole ve arkadaşlarının olduğu görülüyor.

Interpol kırmızı bülten çıkardı

Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı (Interpol), Japon hükümetinin talebi üzerine, mali usulsüzlük ve görevi kötüye kullanma suçlamalarıyla yargılandığı ülkeden çıkışını yasaklayan şartlı tahliye koşullarını ihlal eden Ghosn hakkında kırmızı bülten uyarısı yayımladı.

Kırmızı bülten, dünyadaki farklı polis birimlerinin, aranan şahıs kendi ülkelerindeyse yerini tespit etmesi ve geçici olarak gözaltına alma talebini içeriyor.

Lübnan makamlarının Ghosn'u tutuklama zorunluluğu bulunmuyor. 

Lübnan Emniyet Genel Müdürü Albert Serhan, yaptığı açıklamada, eski Nissan yöneticisi Ghosn'un yasal yollardan ülkeye girdiğini açıklamış, ülkesinin gereği halinde "yasal yolları izleyeceğini" belirtmişti.

“Tek başıma planladım"

Ghosn ise Japonya'dan kaçışında "aile bireylerinin rolü olduğunu" yalanlayan bir açıklama yayımladı. 

Ghosn, avukatı aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, "Karım Carole ve diğer aile fertlerinin Japonya'dan ayrılmamda rolü olduğuna dair medyada yer alan haberler yanlış ve yanıltıcıdır. Ayrılışımı tek başıma planladım. Ailemin hiçbir rolü olmadı" ifadelerini kullandı.

Ghosn, önceki gün yaptığı açıklamada, Japonya'da yargı sisteminin adil olmadığına inandığı için ülkeden kaçtığını ifade etmişti.

Şirketini zarara uğratmakla suçlanıyor

Ghosn, yöneticiliği sırasında kazancını düşük gösterdiği ve kişisel yatırımlarından doğan zararları şirketine ödettiği gerekçesiyle 19 Kasım 2018'de Japonya'da gözaltına alınmıştı.

Eski yönetici, 2011'den itibaren 5 yıl boyunca maaşını toplam 5 milyar yen (yaklaşık 254 milyon lira) düşük göstererek Japon yasalarını çiğnemekle suçlanmıştı.

Japon makamlarınca gözaltına alınan Ghosn, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Nissan ve Mitsubishi, Ghosn'un görevine son vermişti

Ghosn, 1999'da Renault ile sermaye ortaklığı çerçevesinde Japon otomobil şirketinin devrini yönetmek üzere Nissan'da operasyon direktörü olarak göreve başlamıştı.

Nissan'ın yaklaşık 20 yıl üst düzey yöneticiliğini yapan Ghosn, 1990'larda aldığı kararlarla şirketi iflastan kurtaran isim olmuştu.

Şirketin iyileştirilmesine yönelik fabrikaların kapatılması dahil, katı yeniden yapılanma önlemlerine öncülük eden Ghosn, 2001'de hisse sahipleriyle yapılan toplantıda Nissan'ın Üst Yöneticiliğine getirilmiş, 2005'te de ise Renault'nun yöneticisi olmuştu.

Nissan Motor Yönetim Kurulu, Ghosn'un tutuklanmasının ardından Nissan, Renault ve Mitsubishi ortaklığındaki başkanlık görevine 22 Kasım 2018'de son vermişti.

İstanbul'da operasyon

Carlos Ghosn'un Japonya'dan Lübnan'a İstanbul üzerinden kaçmasına yardım ettiği iddiasıyla 4'ü pilot 7 şüpheli İstanbul'da yapılan operasyonla gözaltına alınmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU