Kayyumdan iki dilli WC hizmeti, Kürtçe’ye yer yok!

Diyarbakır’daki 22 camide tadilat yapıldı ve tuvaletlerin ücretsiz olacağına yönelik Ingilizce ve Türkçe tabelalar asıldı. ‘Çözüm süreci’nde Kürtçe ve Türkçe olarak iki dilli hizmet verilirken, kayyumların atanmasıyla Kürtçe hizmet ikinci plana düştü

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kente bulunan 22 camide tuvaletlerin ücretsiz olduğunu duyurdu. Türkçe ve İngilizce yapılan duyurularda Kürtçe'ye yer verilmedi.

Çözüm süreci döneminde HDP’li birçok belediye iki dilli hizmet verirken, belediyelere kayyumların atanmasıyla Kürtçe hizmet ikinci plana düştü. 

‘Demokratik açılım’ ve ‘çözüm süreci’ döneminde Kürtçe’nin önündeki engeller kaldırılarak, dönemin DTP’li belediye başkanları bölgenin birçok yerinde iki dilli hizmet vermeye başlandı.

Ancak son yıllarda HDP’li Belediyelere atanan kayyumlar, bazı yerlerde Kürtçe tabelaları indirdi.

Kayyumların bu uygulamaları tartışılırken, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yeni bir uygulamaya imza attı. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başkan vekili Hasan Basri Güzeloğlu’nun talimatıyla Fen İşleri Daire Başkanlığı, merkez ilçelerde yer alan camilerde tadilat çalışması yürüttü.
 


Vatandaşların ibadetlerini daha temiz, rahat ve sağlıklı bir ortamda yapmalarını sağlamak amacıyla yapılan çalışmada Kayapınar 7, Bağlar 1, Yenişehir 4, Sur ilçesinde 10 olmak üzere toplam 22 büyük camiye sıcak su temini sağlandı.

Aynı çalışma kapsamında camilerin kadın ile erkek WC’lerine, elektrikli el kurutma makinesi, sıvı sabunluk, tuvalet kağıtlığı ve çöp kovaları yerleştirildi. 
 


İngilizce var, Kürtçe yok

Tadilat işlemlerinin yapıldığı camilere tuvaletlerin ücretsiz olacağına yönelik tabelalar asıldı. Ancak Türkçe ve İngilizce yazılı tabelalarda Kürtçe’ye ver verilmemesi dikkat çekti. 

22 camide yürütülen çalışmaların ardından tuvaletlerin temizliği ve tüm bakımı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek. 
 


Arapça, Kürtçe ve Zazaca’da olmalıydı

Konuyla ilgili Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen Independent Türkçe’ye konuştu. 
 

4.jpeg

Ömer Evsen / Fotoğraf: Independent Türkçe


Asılan tabelaların kapsayıcı olması gerektiğini belirten Evsen şunları söyledi:

Bölgemizde bildiğiniz gibi Arapça, Kürtçe ve Zazaca lehçeleri ağırlıklı olarak kullanılıyor. Asılan tabelaların bu dilleri de kapsaması daha uygun olacaktır. Bölgenin turistik potansiyeli her ne kadar İngilizce dilini gerekli kılsa bile yerel dil ve lehçelerin de olmasında yarar olacaktır.

Turizme katkı sağlayacak

Tuvaletlerin temizlik ve bakımlarına ilişkin yürütülen çalışmaları desteklediklerini belirten Evsen, “Turistik bir ilçe olan tarihi Sur ilçemizde yürütülen çalışmalar takdire şayandır. Buradaki tuvaletlerin ücretsiz hale getirilmesi karara son derece güzel olmuştur. Bu tür hizmetlerin diğer alanlarda da yapılası gayet güzel olacaktır. Şehrimize gelen turistlerin bu güzellikleri görmesi ile beraber şehrimizin bu noktada tanıtımına kaktı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
 


Konuyla ilgili soru yönelttiğimiz Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise görüş bildirmedi.

 

Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU