Fehmi Koru: Sünni kesimin din alimleri arasında sadece küçük bir grup ‘Mehdi’ inancının İslami olduğu görüşünde

Erdoğan’ın başdanışmanlarından Tanrıverdi'nin söylediği iddia edilen "Mehdi gelecek" sözleri tartışmalara neden oldu. Koru ‘Mehdi’ inancının Sünni kesimde yaygın olmadığı görüşünü savundu

Fotoğraf: AA

Kişsel bloğunda yazılar kaleme alan Fehmi Koru, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın askeri başdanışmanı Adnan Tanrıverdi’nin söylediği iddia edilen “Mehdi gelecek. Ortamı buna göre hazırlamalıyız” sözleriyle başlayan tartışmanın ardından bir yazı kaleme aldı.

Koru, çeşitli dinlerde ‘Mehdi’nin geleceği yönünde inanç olduğunu ifade ederken, “İslam dünyasının büyük çoğunluğunu teşkil eden Sünni kesimin din alimleri arasında sadece küçük bir grup ‘Mehdi’ inancının İslami olduğu görüşünde; sayıca daha fazla alim ise bu görüşü paylaşmıyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Bizim coğrafyamızda da ‘Mehdi’ diye anılan birinin kıyamet öncesi geleceği yolunda inanışa sahip olan kitleler var” diyen Koru, “Bazılarına göre Şii inancındaki kayıplara karışmış 12. İmam olacak bu kişi, bazıları ise Hz. İsa’nın yeniden diriltilerek gönderileceğine inanıyor” ifadesini kullandı.

“Dolayısıyla da, ‘Mehdi’nin gelmesi yakın, biz de buna kendimizi hazırlayalım’ diye bir düşünce fazla taraftara sahip değil Sünni dünyada” görüşünü savunan Koru yazısının devamında şunları söyledi:

Fakat yine de dinler ve mezhepler arası zihni geçişler yaşanabiliyor. Bir zamanlar önemli bir siyasi kişinin yakını profesör unvanı da bulunan bir üst düzey bürokratın bu inanışa sahip olduğu ve emekliliği sonrasındaki hayatını böyle bir beklenti içerisinde geçirdiği söylenilirdi.

Mehdi tartışması

Tanrıverdi'nin İstanbul’da düzenlenen 3. Uluslararası ASSAM İslam Birliği Kongresi’nde söylediği iddia edilen "Mehdi gelecek. Ortamı buna göre hazırlamalıyız" sözleri tartışmalara neden olmuştu.

Tanrıverdi, ASSAM ve Üsküdar Üniversitesinin iş birliğiyle ASRİKA Ortak Savunma Sanayii Üretimi" temasıyla düzenlenen kongreye dair değerlendirmesinde şöyle konuşmuştu:

Dünya üzerindeki İslâm Âlimleri ile görüştüğümüz de sorularımıza şöyle cevap alıyoruz. İslam Birliği olacak mı? Olacak. Nasıl olacak? Mehdi Hz. geldiği zaman. Mehdi ne zaman gelecek? Allah bilir.” Pek iyi bizim bir işimiz yok mu? Ortamı hazırlamamız gerekmez mi? İşte ASSAM bunu yapıyor.

Metiner’den Tanrıverdi’ye eleştiri

Eski AK Parti Milletvekili Mehmet Metiner, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Tanrıverdi’nin ifadelerini şu şekilde eleştirmişti.

Cumhurbaşkanımızın askeri başdanışmanı sıfatını taşıyan biri böyle konuşuyorsa oturup dizimizi dövelim! Düşmanlarımızın arayıp da bulamadığı şeyi kendi ağzından sunuyor! Şimdi o birileri kalkıp bu laflar üzerinden Cumhurbaşkanımızı hedef tahtasına oturturlarsa ne diyeceğiz.

 

Independent Türkçe, fehmikoru.com

DAHA FAZLA HABER OKU