Pentagon: İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani öldürüldü

İran devlet televizyonu saldırının ABD helikopteri tarafından yapıldığını belirtti

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatıyla İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürüldüğünü açıkladı.

Irak Uluslararası Bağdat Havalimanı'nda Haşdi Şabi konvoyuna füze saldırısı düzenlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada, "ABD ordusu, Başkan'ın talimatı ile, ABD tarafından yabancı terör örgütü olarak tanınan İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü'nün Komutanı Kasım Süleymani'yi öldürerek (bölgedeki) ABD personelini korumak için kararlı ve savunma amaçlı bir adım atmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Süleymani ve Kudüs Gücü'nün yüzlerce Amerikalının öldürülmesinden sorumlu olduğu ifade edilen açıklamada, "General Süleymani aktif olarak Irak ve bölgedeki Amerikan diplomat ve askerlerine yönelik saldırı planı yapıyordu"  denildi.

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: 

Süleymani Irak ve Amerikan vatandaşlarının ölmesine ve yaralanmasına yol açan 27 Aralık'taki saldırı dahil son birkaç ay boyunca Irak'taki koalisyon üslerine düzenlenen saldırıları azmettirmişti. General Süleymani, bu hafta ABD'nin Bağdat'taki Büyükelçiliğine yönelik saldırıları da onaylamıştı. Bu saldırı İran'ın gelecekteki saldırılarını caydırma amacıyla düzenlendi. ABD, dünyadaki vatandaşlarımızı ve menfaatlerimizi korumak için gerekli tüm adımları atacaktır.

El-Mühendis ve bir yönetici daha öldürüldü

Saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in ve bir yöneticinin daha öldürüldüğü bildirildi.

1577803833813583200_1.jpg

Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis (ortada)

 

Irak devlet televizyonunun haberinde, "Haşdi Şabi basın kaynaklarına göre, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis, Bağdat'ta havalimanı yolunda araçlarına yönelik saldırıda öldürüldü" ifadelerine yer verildi.

Büyükelçi saldırıyı anlattı

İran'ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi, devlet televizyonuna Süleymani'nin öldüğü saldırıyı şu sözlerle anlattı:  

Cuma gecesi, saat 01.00 civarıydı. Kasım Süleymani, Ebu Mehdi el-Mühendis ve koruma ekipleri, iki araçla Bağdat Havalimanı'ndan şehir merkezine doğru hareket halindeyken, ABD'nin füze saldırısına maruz kaldılar. İki araçta bulunan 10 kişi hayatını kaybetti.

Mescidi, cenazelerin İran'a nakli için gerekli girişimlerde bulunduklarını kaydetti.

“ABD'den intikam alınacak”

Eski Devrim Muhafızları Komutanı Muhsin Rezai, Süleymani'nin öldürülmesinin ardından Twitter hesabından bir açıklama yaptı.

Rezai 'ABD'den güçlü bir şekilde intikam alınacağını' ifade ederek şunları kaydetti:

Süleymani şehit kardeşlerinin arasına katıldı, ABD'den güçlü bir şekilde intikam alacağız.

 

 

"Saldırı ABD helikopteri tarafından gerçekleşti"

İran devlet televizyonu da, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in, ABD'nin Bağdat Havaalanı'nda araçlarına düzenlediği füze saldırısında öldürüldüğünü doğruladı. 

Haberde saldırının ABD helikopterleri tarafından gerçekleştirildiği de belirtildi. 

 

 

WhatsApp Image 2020-01-03 at 08.01.01.jpeg
Hava saldırısının gerçekleşti bölge.

 

Trump'tan ABD bayrağı paylaşımı

ABD Başkanı Trump, olayın ardından Twitter hesabı üzeriden herhangi bir ifade kullanmadan ABD bayrağını paylaştı.

 

TIKLAYIN: ABD'li senatörlerden Kasım Süleymani’nin öldürülmesine dair açıklama: Bu hamle, onlarca yılın en büyük çatışmasına sebebiyet verebilir

"Yüzükten tespit edildi"

AP haber ajansına konuşan Iraklı üst düzey yetkililer saldırıda toplam 7 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Iraklı yetkililer, el-Mühendis'in Bağdat Havaalanına Süleymani'yi karşılamak için bir konvoyla geldiğini ve saldırının ise havaalanının kargo kısmına İranlı komutanın karşılandığı yerde yapıldığını kaydetti.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen yetkililer, Süleymani'nin cesedinin paramparça olduğunu ancak İranlı generalin yüzüğünden tespit edildiğini belirtti.

Süleymani'nin öldürülmesinin ardından sosyal medyadaki paylaşımların bazılarında da Süleymani’nin cansız bedeninin fotoğrafı olduğu iddia edilen görüntülere yer verildi.


 

TIKLAYIN: İran'ın Ortadoğudaki kılıcı Kasım Süleymani kimdir?

Zarif'ten açıklama

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif yaptığı ilk açıklamada, "ABD, haydutça maceracılığının tüm sonuçlarından sorumlu olacaktır" dedi.

thumbs_b_c_e20ad633b4c2a6bddb61c77fe02cd923.jpg
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif

 

Kasım Süleymani'nin bölgedeki terör örgütleri ile mücadelenin en etkin güçlerinden olduğunu ifade eden Zarif, ABD'nin eylemini "uluslararası terörizm" şeklinde nitelendirdi. 

 

ABD'nin hava saldırısında öldürülenler:

  • Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani
  • Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis
  • İmad Mughniyeh’nin damadı Samir Abdullah
  • Süleymani’nin damadı
  • Haşdi Şabi’nin Havaalanı Protokol Sorumlusu Muhammed Rıza Cabiri
  • Haşdi Şabi üyesi Hasan Abdulhadi
  • Haşdi Şabi üyesi Muhammed eş-Şeybani
  • Haşdi Şabi üyesi Haydar Ali

ABD'li bazı senatörlerden tepki

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD hava saldırısıyla öldürülmesine tepki gösteren bazı senatörler, Başkan Donald Trump’ı "ABD'yi savaşa sürüklemekle" suçladı.

Pompeo Irak'tan görüntü paylaştı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD hava saldırısında öldürülmesine ilişkin ilk tepkisinde Iraklıların sevinç gösterilerini paylaştı.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU