ABD'de gözaltına alınıp serbest bırakılan İranlı gazeteci: Başörtüm zorla çıkarıldı

ABD'de gözaltına alınan Press TV sunucusu Merziye Haşimi, inancı ve kimliği sebebiyle gözaltına alındığını savundu

İranlı sunucu Merziye Haşimi (Press TV)

Serbest bırakıldıktan sonra olayla ilgili Russia Today'a konuşan Haşimi, "Birini ortadan kaldırmanın onlar için ne kadar kolay olduğunun farkına vardım. Eğer oğlum orada olmasaydı, benim nerede ve nasıl olduğumdan kimsenin haberi olmayabilirdi. Bunun kaç kişinin başına daha geldiğini merak ediyorum" dedi. 

​"Hiçbir suçlama yapılmadan gözaltına alınmanın ne kadar akıl almaz bir şey olabileceğini tecrübe ettim" diyen Haşimi destekçilerine bu tür uygulamaların son bulması için harekete geçmeleri gerektiği mesajını verdi. Haşimi ayrıca gözaltına sırasında başörtüsünün zorla çıkarıldığını söyledi.

Haşimi'nin yaşadıkları ABD ve Tahran'daki BM ofislerinde protestolara yol açtı ve İran Dışişleri Bakanı Javad Zarif, ABD'nin yetkililerini ırkçılıkla suçladı.

Tanık olarak gözaltına alınmasının gereksiz olduğunu, savcılığın kendisini bir mahkeme celbiyle ifadeye çağırması halinde buna uyacağını belirten Haşimi, "İnanç sistemim ve kimliğim sebebiyle gözaltına alındım" dedi.

Davanın gizliliği nedeniyle daha fazla detay vermeyen Haşimi, "'Amerika'yı yeniden büyük yapalım' sloganı gerçekte ne anlama geliyor bilmiyorum ama görünen o ki her geçen gün daha fazla insan hakkının ihlal edilmesine yol açıyor. Böyle bir Amerika nasıl büyük olabilir bilmiyorum" diye konuştu.

Gözaltı süresince 4 kez mahkemede ifade verdiğini, 3 kez de Büyük Jüri karşısında savcılar tarafından sorgulandığını kaydeden Haşimi, soruşturmanın terör suçlarıyla ilgisi olmadığını, kendisine sorulan soruların çalıştığı kurumda işi ve İran'da ikamet etmesiyle ilgili olduğunu belirtti.

ABD hukuk sisteminde herhangi bir adli sürecin sonucu için kritik bilgiye sahip olduğu varsayılan kişi "maddi tanık" olarak tanımlanıyor. Maddi tanıklar hakkında gözaltı kararı çıkarılabiliyor.

 

DAHA FAZLA HABER OKU