Erdoğan: Şehirlerimizin güvenliğini artık sadece kolluk güçleriyle koruyacak durumda değiliz

250 bin mültecinin İdlib'den Türkiye'ye hareket ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Engellemeye çalışıyoruz ama kolay değil. Karşınızda insan var" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İçerideki düzeni de sadece kolluk gücü ile sağlayamayacağız bir duruma gelmiş durumdayız" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Şehir ve Güvenlik Sempozyumu’nda konuşan Erdoğan, site kültürünün Türkiye’de egemen hale geldiğini söyleyerek, son dönemde mahalle kültürünün güçlendirilmesine yönelik atılan adımları takdirle takip ettiğini ifade etti.

Erdoğan, "30 bini bulan bekçilerimiz sayesinde mahalledeki vatandaşlarımızın geceleri daha huzurlu bir şekilde başlarını yastığa koyduğunu biliyorum" şeklinde konuştu.

Erdoğan şöyle konuştu:

"Bu yeni duruma karşı yeni yöntemler geliştirmemiz gerekiyor. Her ülke ve toplum kendi ihtiyaçlarına uygun çözümleri kendi üretmelidir. Aksi takdirde başka ülkelerin yöntemlerini kullanmak durumunda kalırız. Bu da uyum sorunu getirir. Bütün örnekleri inceleyeceğiz ama kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Şehirleri tehdit eden unsurlar günümüz dünyasında çok farklılaştı"

Dikey mimarinin şehirlere ihanet olduğunu belirten Erdoğan, "Yatay mimariyle bir defa hem kendi medeniyetimizi inşa etmiş oluruz, hem de şehirleşmenin ne olduğunu dünyaya gösteririz" sözlerini kullandı.

“Karşımızda insan var”

Suriye’de Esad güçleri ve Rusya’nın saldırıları nedeniyle İdlib’den kaçan Suriyelilere değinen Erdoğan "İdlib’de 250 bin mülteci sınırımıza hareket halinde. Engellemeye çalışıyoruz ama kolay değil. Karşınızda insan var" ifadelerini kullandı:

"Türkiye’de benim Kürt vatandaşlarımın temsilcisini olduğu söyleyenlerin bir defa Kürt vatandaşlarımın temsilcisi olmakla uzaktan yakından alakası yok, onları da yediren içiren sağlık imkanlarını sağlayan yine biziz"

"İnanın bunlar iyi günleri"

Bazı Avrupa ülkelerindeki kitlesel gösterilere değinen Cumhurbaşkanı, "Batı ülkeleri her ne kadar demokrasinin kurallarını koyar gibi hareket etseler de zorda kalınca en büyük savurmayı kendileri yaşıyor" şeklinde konuştu.

"Paris, Londra, Berlin sokaklarının ne hale geldiğini görüyorsunuz" diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"İnanın bunlar iyi günleri, bunları daha çok büyük musibetler bekliyor. Çünkü güvenlik sorununu tehdit eden ne kadar uyuşturucu olayları varsa, bütün bunların baronları bizdeki terör örgütleriyle beraber çalışıyorlar"

Cumhurbaşkanı, "Paris'te polisler insanları yerlerde nasıl sürüklüyor görüyorsunuz, ama Türk polisi buna benzer bir şey yapmış olsa dünyayı ayağa kaldırırlar" ifadelerini kullandı.

Arap Ligi Konseyi’nin Daimi Temsilciler Düzeyinde Libya Konulu olağanüstü toplantısı sonrası yayınlanan bildiriye değinen Erdoğan, Türkiye’deki mültecilerin çoğunun Arap olduğunu hatırlatarak, "Ama utanmadan bu kararı alabiliyorlar. Niye çünkü dertleri başka" şeklinde konuştu.

"Utanmayan Arap Ligi'nde bu kararı alabiliyorlar"

Erdoğan, şunları söyledi:

"Türkiye’de benim Kürt vatandaşlarımın temsilcisini olduğu söyleyenlerin bir defa Kürt vatandaşlarımın temsilcisi olmakla uzaktan yakından alakası yok, onları da yediren içiren sağlık imkanlarını sağlayan yine biziz"

Aynı şekilde Arap kardeşlerimizle ilgili yine biziz. Ama utanmadan bu kararı Arap Ligi’nde alabiliyorlar. Niye çünkü dertleri başka, o detaylara girmeyeceğim.

Türkiye’de 5 milyon yabancı misafire rağmen kayda değer bir güvenlik sorunu yaşanmadığını söyleyen Erdoğan, "Bu iklimi baskının ve zorun değil, vicdanın ve merhametin gücüyle sağlıyoruz" diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU