Kızılırmak'a hidroelektrik santral yapımına onay çıktı

Samsun’un Bafra ilçesinde Kızılırmak Nehri üzerine, “yılda 50 bin metreküp ve üzeri malzeme çıkarılması planlanan dip taraması projeleri” kapsamında yapılan ve halkın tepkisine neden olan regülatör ve hidroelektrik santralına (HES) onay çıktı

Fotoğraf: AA

Samsun Bafra ilçesindeki Kızılırmak Nehri üzerine Ceyduru Elektrik Üretim AŞ tarafından yapılması planlanan regülatör ve Hidroelektrik Santrali ve hazır beton santrali projesine onay çıktı. 

Proje için çevresel etki değerlendirmesi olumlu kararı verildi. 

Samsun Valiliği de konuyla ilgili açıklama yaptı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Valilik, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bakanlığa sunulan ÇED raporunun İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirildiğini belirtip şu ifadelere yer verdi: 

Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliği’nin 14. maddesi gereğince komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararı verilmiş olup; Samsun Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından nihai kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanunu’na istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, meri mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir.

Samsun'daki proje ile ilgili çevreciler, HES'in tarım arazilerine zarar vereceği, nehri kurutacağı ve doğa kirliliğine neden olacağını öne sürüyor.

Eşine az rastlanır önemli biyolojik çeşitliliğe sahip olan Kızılırmak Deltası'nda Türkiye'de görülen 160'ın üzerindeki memeli türünün 33'ü ile 352 kuş türü de yaşıyor.

Sulak alanları 11 bin 600 hektarı bulan Kızılırmak Deltası, irili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırlarıyla dikkati çekiyor. 

 

Independent Türkçe, Cumhuriyet, AA

DAHA FAZLA HABER OKU