Kuzey Kore lideri yeni yıla meydan okuyarak başladı: Dünya yakında yeni stratejik silahımızı görecek

“Mafyavari talepler” ileri sürmekle suçladığı ABD’ye hem gözdağı veren hem de açık kapı bırakan Kim, ülkesinin nükleer füze testlerine yeniden başlayabileceğini savundu

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ABD'yle görüşmelerde beklentilerinin karşılanmamasından şikayetçi (Reuters) 

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, 2020’ye gözdağı verdiği bir mesajla başlangıç yaptı.

Nükleer programlarını geliştirmede daha da ileriye gideceklerini belirten Kim, dünyaya yakın zamanda “yeni bir stratejik silahı” takdim edeceklerini söyledi.

Müzakerelerin yeniden başlaması için bazı ödünler verilmesine yönelik çağrıları ABD tarafından yanıtsız kalan Kim, Washington’la tansiyonun yükseldiği bir dönemde İşçi Partisi’nden üst düzey yetkililerinin katıldığı 4 günlük toplantıya başkanlık etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters’ın Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA’dan aktardığı habere göre Kim toplantıda yaptığı açıklamada, nükleer bomba ve kıtalararası balistik füze (ICBM) denemelerini engelleyici moratoryumların ülkesi için bağlayıcı olmasını gerektirecek bir sebep kalmadığını iddia etti.

ABD’yi “mafyavari talepler” ileri sürmekle suçlayan Kim, bu ülkenin Güney Kore’yle ortak askeri tatbikat yapmak, en son teknolojiyle hazırlanmış silahlara başvurmak ve yaptırımlar uygulamaya devam etmek gibi “hasmane bir siyaset” yürütmeyi sürdürdüğünü” ifade etti.

“Ülkesinin nükleer caydırıcılığının arkasında durma” sözü veren Kim, bu caydırıcılığın “kapsam ve derinliğinin ABD’nin yaklaşımına göre uygun şekilde yeniden düzenlenebileceği” mesajını vererek kısmen açık kapı da bıraktı.

Kim Jong-un, “Dünya yakın zamanda Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin (KDHC) sahip olduğu yeni bir stratejik silahla tanışacak” diye konuştu.

Kuzey Kore Devlet Başkanı ayrıca, Washington yönetimi “düşmanca politikasını bırakmadığı sürece” Kore Yarımadası’nın “hiçbir zaman nükleer silahlardan arındırılmayacağını” ileri sürdü.

 

 

ABD Başkanı Donald Trump, dün Florida’daki kulübünde yaptığı son açıklamalarda, Kim’le iyi bir ilişki geliştirdiklerini ve Kuzey Kore liderinin sözünü tutacağını düşündüğünü belirterek, “Ben onu severim, o beni sever. İyi geçiniriz. O ülkesini temsil ediyor, ben de ülkemi. Yapmamız gerekenleri yapmak zorundayız. Ancak o bir anlaşma imzaladı, nükleer silahların yok edilmesiyle ilgili bir anlaşma. Bu iş Singapur’da yapıldı. Sözünü tutan biri olduğunu düşünüyorum, dolayısıyla bunu öğreneceğiz” demişti.

Kuzey Kore lideri Kim daha önceki beyanlarında, beklentilerinin Washington tarafından karşılamaması halinde “yeni bir yol” aramak zorunda kalabileceği uyarısında bulunmuştu.

ABD ordusunda komuta kademesinden bazı isimlerse Pyongyang’ın eylemlerinin, nükleer savaş başlığı denemelerinin yanı sıra ICBM ateşleme testlerini de içerebileceğini ifade etmişti.

Kuzey Kore en son 2017’de kıtalararası balistik füze ateşlemişti.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU