BM İşkence Özel Raportörü’nden ABD ve Birleşik Krallık’a suçlama: Assange ve Manning’e işkence yapılıyor

İki ülkenin yönetimlerine daha önce gönderdiği mektupları Twitter’dan kamuoyuna duyuran Nils Melzer, söz konusu tutukluların psikolojik işkence ve diğer zalimce uygulamalara maruz kaldığını belirterek bu yöntemlere derhal son verilmesini istedi

Eski istihbarat analisti Chelsea Manning (sağda), Julian Assange (solda) aleyhinde şahitlik yapmayınca tutuklanmıştı (Reuters)

ABD ve Birleşik Krallık (BK) hükümetlerine gönderdiği resmi mektupları paylaşan Birleşmiş Milletler (BM) İşkence Özel Raportörü Nils Melzer, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange'a ve Amerikalı eski istihbarat analisti Chelsea Manning’e yapıldığı belirtilen kötü muameleye dikkati çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Melzer, 29 Ekim’de BK hükümetine hitaben kaleme aldığı mektupta, yüksek güvenlikli Belmarsh Cezaevi’nde tutulan Assange’ın sağlık durumunun kötüye gittiğini hatta ölüm tehlikesinin bulunduğunu belirterek, hapishane şartlarının iyileştirilmesi ya da tutukluluk süresinin derhal sona erdirilmesi talebine bulunmuştu.

Ancak aradan geçen 60 günde Londra’dan hiçbir cevap gelmeyince BM yetkilisi söz konusu resmi yazışmaları yeni yıla girmeden bir gün önce Twitter hesabından paylaşmaya karar verdi.

BM raportörü, Assange’ın Belmarsh’ta “gereksiz, orantısız ve ayrımcı” koşullarda tutulduğunu, ortamın (Assange’ı) psikolojik işkenceye ya da diğer zalimce, insanlık dışı, aşağılayıcı muamele veya cezalandırmalara maruz bırakmak için” tasarlandığını kaydetti.

 

 

Melzer, Twitter paylaşımında “Tıp uzmanları tarafından desteklenen resmi bulgularım, BK yetkililerinin sürekli, teşebbüs halinde, suç ortaklığıyla ya da diğer şekillerde Assange’ın psikolojik işkence veya kötü muameleye maruz kalmasına katkıda bulunduğuna inanmak için tartışmasız ‘makul bir dayanak’ sunuyor” ifadelerini kullandı.

BM İşkence Özel Raportörü Melzer’in kötü muamele uygulamasını gündeme getirdiği bir diğer isim, ABD'nin askeri ve diplomatik sırlarını 2010’da WikiLeaks’a sızdırdığı kaydedilen ancak bu konuya dair yürütülen soruşturmada mahkemeye kanıt sunmayı reddettiği gerekçesiyle 16 Mayıs 2019’da tutuklanan eski ordu istihbarat analisti Chelsea Manning oldu.

ABD yönetimine yazdığı 1 Kasım tarihli resmi mektubu da paylaşan Melzer, yazışmasında Amerikalı yetkilileri Manning’e işkence yapmakla suçladı.

 


 

Mektupta Manning’in “işkencenin tüm unsurlarını barındıran, sınırlandırılmamış ve giderek artan şiddetli baskıya” uğradığını ifade eden Melzer, mahkeme kararına uymadığı gerekçesiyle zor kullanarak özgürlükten mahrum bırakmanın, bu kişinin baskı ve gözdağı amacıyla devamlı olarak ciddi zihinsel ve duygusal acı çekmesine yol açtığını kaydetti.

“Baskı uygulayarak uzun süredir hapsedilen mağdurlarda travma sonrası semptomların yanı sıra diğer ciddi ve kalıcı zihinsel ya da fiziksel sağlık sorunlarına dair belirtiler görüldüğünü” aktaran Melzer, Manning'in tutukluluğunun “yasal bir yanı olmadığını” ve “işkencenin vakit kaybetmeden durdurulması gerektiğini” söyledi.

 Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU