“Trump, Suriye’den asker çekerek IŞİD’e propaganda zaferi sundu”

ABD yönetiminin Suriye’den asker çekme kararını eleştiren İngiltere’nin Terörle Mücadele Şefi, IŞİD’in sahada yaşadığı kayıplara rağmen propaganda makinesinin hala işlediğini söyledi

Fotoğraf: AA

İngiltere Terörle Mücadele Polis Şefi ve Londra Polis Teşkilatı Komiser Yardımcısı Neil Basu, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’deki Amerikan askerlerini çekme kararıyla “IŞİD’e propaganda zaferi sunduğunu” söyledi. Basu bu hamlenin, IŞİD’in İngiltere’deki insanları radikalleştirme çabalarına da cesaret verdiğini belirtti.

The Independent’a konuşan Basu, savaş bölgelerindeki kayıplar nedeniyle internet üzerinden yaptığı propaganda faaliyetleri kesintiye uğrayan IŞİD'in, takipçilerini saldırı düzenlemeleri konusunda hala yönlendirme gücüne sahip olduğunu kaydetti.

Çekilme kararı nedeniyle ABD yönetimini eleştiren Basu şu ifadeleri kullandı:

“Eğer ‘çekileceğiz’ derseniz, IŞİD’e propaganda zaferi sunarsınız. Bu da onların ‘kazandık’ diyebilmelerini sağlar. Bu bizim (İngiltere) için iyi olmaz. İnsanların tehlikenin tamamen geçtiğini düşünecek kadar kayıtsız olmasından memnun değilim.”

İngiltere’de Terörle Mücadele Birimi 2017 yılında Westminster’da gerçekleşen saldırının ardından terör eylemi planlarının da aralarında olduğu 700 vakayla ilgili soruşturma yürütüyor.

İnceleme konusu vakaların büyük kısmının yurtdışından dönen yabancı savaşçılardan çok, İngiltere içinde yetişmiş gruplara ait olduğu belirtiliyor. İngiliz polisi ülkeye dönmeye çalışan savaşçıların da peşinde olduklarını söylüyor.

İngiltere İçişleri Bakanlığının tahminlerine göre, şuan Suriye ve Irak’ta IŞİD mensubu 300 kadar İngiliz vatandaşı bulunuyor.  

Bunlardan bazılarının Suriye Demokratik Güçleri’nin elinde olduğunu belirten Basu hükümetin IŞİD’e katılan İngilizlerin vatandaşlıktan çıkarılması üzerinde çalıştığını bildirdi.

IŞİD mensuplarının yargılanmak üzere iade edilmeleri için “yasal bir yol” olmadığını vurgulayan Basu, şöyle konuştu:

“Bunlardan yalnızca çok azı geri döndü. Çoğu, geri gelmek istemiyor. Endişelerimden biri, bu insanların geri gelmesi ki bu oldukça mümkün. Diğeri de onları yargılayabilmek için elimizde delil olmaması.”

IŞİD, 2014’teki “hakimiyetini” büyük oranda kaybetmiş olsa da grubun üyeleri ayrı ayrı bölgelerde çatışmaya devam ediyor ve  Mısır, Afganistan ve diğer birkaç ülkede de aktif olmayı sürdürüyor.

ABD Başkanı Trump geçtiğimiz yıl aralık ayında paylaştığı bir tweet'te “Başkanlığım süresince Suriye’de olmamızın tek nedeni olan IŞİD’i mağlup ettik” ifadelerini kullanmıştı.

Trump’ın sözünü ettiği “IŞİD zaferi” sonrası Amerikan askerlerini Suriye’den çekme kararı kendi yönetiminde pek çok istifayı beraberinde getirdi. Uluslararası düzeyde de çekilmenin ertelenmesi yönünde baskılar geldi.

ABD Başkanı’nın açıklamalarının IŞİD’e cesaret verebileceği tahminlerinin üzerinden çok geçmeden grup bir ABD askerinin de öldüğü bir dizi bombalı saldırı düzenledi.

Diğer taraftan Telegram uygulaması üzerinden propaganda yapan kanallar, IŞİD’in operasyonları, saldırıları ve suikast eylemleriyle ilgili güncel bilgileri dünyanın dört bir yanındaki binlerce takipçisiyle paylaşmaya devam ediyor.

IŞİD’in nüfuz kazanma faaliyetlerinin, sahada yaşadığı kayıplardan büyük ölçüde etkilendiğini belirten Basu, internetten materyal toplama mücadelesi veren grubun kullandığı propaganda makinesinin hala işlediğini kaydetti.

Basu “Bu materyallerin çoğu orada bir yerlerde ve ulaşılabilir durumda. İnsanların birbirleriyle şifreli konuşabildiği gruplar hala var” diye ekledi.

Öte yandan salı günü parlamentoda onaylanan Terörle Mücadele ve Sınır Güvenliği Yasası, makul bir gerekçe olmadıkça yurtdışında “belirlenmiş alanlara” girişi yasaklıyor.

Basu bu yasayla birlikte daha önce eylemlerini kanıtlamanın güç olduğu IŞİD savaşçılarını yargılamanın artık daha kolay olacağını söyledi. İngiliz yetkili ayrıca aşırılıkla mücadele programı Prevent’i ve internette terörist materyalleri görüntülemeyi engellemeyi amaçlayan yasayı desteklediğini belirtti.

İnsan haklarına yönelik kaygıları beraberinde getiren yasanın “sağduyulu” bir şekilde kullanılabileceğini savunan Basu teröristlerin kovuşturulabilecek bir eylem olan aşırılık yanlısı materyali indirdikleri gerçeğini göstermek gerektiğini kaydetti.

Basu, “Burada ciddi bir tehdit oluşturan insanlardan bahsediyoruz. Gözaltılar ya da cezalarda bir patlama göreceğimizi sanmıyorum” dedi.

İngiltere’de terörle mücadele polisi bir yıl içinde gelen ihbar sayısının yarıya inmesinin ardından halkı şüpheli gördükleri davranışları bildirmeleri konusunda cesaretlendirmek için yeni bir kampanya başlatmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU