Beklenen Marmara depremi için uyarı: Fay hattındaki kırılma olasılığı yüzde 90’ı geçti

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Yaltırak: şu an enerji biriktiren dört ayrı fay parçası bulunuyor

Beklenen Marmara Depremi… En çok konuşulan, gündemden hiç düşmeyen konulardan. Bu konuyla ilgili yeni ve tabir-i caizse korkutan yeni bir tespit var. Tespitin sahibi İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak.

Prof. Yaltırak, Milliyet Gazetesi’nden Mert İnan’ın yaptığı haberde tahminlerini açıklıyor. 

“Osmangazi Köprüsü’nün olduğu bölgeden başlayıp İmralı Adası’nın kuzeyine uzanan fay hattındaki deprem olasılığı, tarihsel çerçeveye göre yüzde 90’ı geçmiş durumda.” 

“Bugün kırılırsa büyüklüğü 7,6”

Yaltırak’a göre birçok uzman değişmesi gereken bilgileri güncellemiyor. 

“110 kilometre uzunluğundaki fay hattı bugün kırılırsa 7.6 büyüklüğünde deprem üretecek. Diğer enerji biriktiren segmentler ise 42, 74 ve 93 kilometre uzunluğundaki faylar. Bu faylar ise 7.2-7.4 büyüklüğünde deprem üretecek. Her biri kırılma eşiğinde olan bu faylar genellikle son bin 500 yılda doğudan batıya doğru kırılmışlar”

“Marmara’nın dibi iç içe”

Prof. Dr. Yaltırak’ın uyarı ve tespitleri şöyle: 

“Depremin büyüklüğünü belirleyen faktörler, bölgedeki son depremin tarihi, fayın yüzey alanının kilitli olan kesiminin alanı bir de biriken atımdır. Beklenen büyük Marmara depremine yönelik ortaya farklı görüş ve tezler çıkmasının çeşitli nedenleri var. Birçok araştırıcı ilk yayımlandıkları makaledeki veri ve modeli sorgulamıyor. Bu nedenle ellerindeki verileri gözden geçirip çalışmalarını yenilemiyorlar. Anadolu, her yıl 19-20 milimetre, Marmara Denizi’nin altında batıya doğru göç ediyor. Bu göçün kilitlendiği yerde enerji boşalımı yani deprem olacak.”

Prof. Yaltırak’a göre Enerji biriktiren 4 fay parçası var.

“Yaptığım modellemeye göre İstanbul’da büyüklüğü 7.2 ile 7.6 arasında değişen ve şu an enerji biriktiren dört ayrı fay parçası bulunuyor. Bu faylardan biri kırıldıktan sonra bir sonrakinin hemen kırılması veya yüz yıl beklemesi gibi bir mutlak bilgi söz konusu değil. Marmara’da yakın sayacağımız bir zamanda büyüklüğü 7.2 ile 7.6 arasında değişen dört deprem meydana gelebilir. Hatta faylar üçer beşer dakika arayla bile peş peşe kırılabilir. Yani arka arkaya dört büyük deprem bile gerçekleşebilir veya aylar yıllar alabilir.”

DAHA FAZLA HABER OKU