Nissan’ın eski CEO’su, ev hapsinde olduğu Japonya’dan Lübnan’a kaçtı

Lübnan medyası, zimmetine para geçirmek ve gelirini düşük göstermek suçlarıyla yargılanan eski Nissan CEO’su Carlos Ghosn’un ev hapsinde olduğu Japonya’dan Lübnan’a Türkiye üzerinden geçtiğini duyurdu

Nissan, Renault ve Mitsubishi ortaklığının eski Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Ghosn/ Fotoğraf: Reuters

Hakkında görevi kötüye kullanmak, kazancını düşük göstermek, kişisel yatırımlarından doğan zararları şirketine ödetmek ve güvenlik suiistimali suçlamaları bulunan, Renault ve Nissan ortaklığının eski yönetim kurulu başkanı Carlos Ghosn, ev hapsinde tutulduğu Japonya’dan kaçtı. 

Sözcüsü vasıtasıyla bir açıklama yapan Ghosn, Lübnan’da olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: 

Şu anda Lübnan’dayım ve daha fazla suçluluğun varsayıldığı, ayrımcılığın yaygın olduğu ve temel insan haklarının yok sayıldığı hileli Japon adalet sistemi tarafından rehin tutulmayacağım. Adaletten kaçmadım, adaletsizlik ve politik eziyetten kaçtım. Basınla gelecek hafta özgürce konuşabileceğim.


Lübnan medyası Ghosn’un özel jetle önce Türkiye’ye ardından çocukluğunun geçtiği Lübnan’a kaçtığını yazdı. 

Lübnan ve Fransa vatandaşlığı bulunan Ghosn’un “sahte pasaportla” mı yoksa “yetkililerin yardımıyla” mı Japonya’dan kaçtığı bilinmiyor. Bilinen tek önemli detay, Lübnan ve Japonya arasında suçlu takası olmadığı. 

Ghosn’un Japon avukatı Junichiro Hironaka, haberler karşısında çok şaşırdığını söyleyerek müvekkilinin pasaportlarının alıkonulmuş hâlde olduğunu ifade etti. 

Junichiro Hironaka
Ghosn’un avukatı Junichiro Hironaka/ Fotoğraf: Reuters

 

Gazetecilere açıklama yapan Hironaka, “Onunla iletişime geçip geçemeyeceğimizi ben bile bilmiyorum. Bundan sonra nasıl devam edeceğimizi de bilemiyorum” diye konuştu. 

Geliri düşük göstermek, zimmete para geçirmek ve şirketi zarara uğratmak 

Nissan ve Renault’nun 1999’da birleşme anlaşması imzalamasından iki yıl sonra Nissan’ın, 2005’te de Ranault’nun CEO’luğuna getirilen Carlos Ghosn’un yargılama süreci 2018’de başladı. 

Japon savcılar, 2010-2018 yılları arasında gelirini 9,23 milyar yen (85 milyon dolar) düşük gösterdiği gerekçesiyle Kasım 2018’de Ghosn’u özel jetinde alıkoyarak 100 günden fazla Tokyo’da bir cezaevinde tutmuştu. 

Savcılık ayrıca Ghosn’u 2008 finansal krizi süresince kendisinin 1,85 milyar yen’lik kişisel döviz kaybını Nissan üzerinden kapatmakla suçluyor. 

Carlos Ghosn
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Ghosn'a ait olduğu iddia edilen ev önünde güvenlik şeridi oluşturuldu/ Fotoğraf: AFP

 

65 yaşındaki iş insanı hakkında diğer bir suçlama ise Umman’daki bir aracı vasıtasıyla Nissan hesabından kendi hesabına 5 milyon dolar aktarmış olması. 

Bir yıl önce görevden alındı 

Mart 2019’da kefaletle serbest bırakılan Carlos Ghosn, 4 Nisan’da yeniden gözaltına alınmıştı. 

Hakkındaki suçlamaları reddeden Ghosn, suçlamaların Nissan yöneticilerinin kendisinden kurtulması için planlanan bir komplo olduğunu söylemişti.

Bu süreçte Ghosn’a tek resmi destek Lübnan’dan gelmişti.  

Lübnan Dışişleri Bakanı Cebran Basil Kasım 2018’de Ghosn için “Lübnan’ın yurt dışındaki başarılarından biri” ifadelerini kullanarak “Bu zorlu sınavında onun yanında olarak, adil bir yargılamadan geçmesi için elimizden geleni yapacağız” demişti. 

Nissan Motor Yönetim Kurulu, Carlos Ghosn'un görevine 22 Kasım 2018’de son vermişti.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU