İsviçre Devlet Başkanı: Facebook'un kripto parası çuvalladı

Devlet Başkanı Ueli Maurer'in yorumları dijital para birimi projesini çevreleyen ve gittikçe artan denetlemelere bir yenisini daha ekledi

Facebook, dünya genelinde mali düzenleyicilerden gelen direnişe rağmen, kripto para birimi Libra'yı 2020'de piyasaya sürmeyi planlıyor (Reuters)

İsviçre Devlet Başkanı'na göre, Facebook'un tartışmalı kripto para birimi projesi mevcut haliyle "başarısız" oldu.

Aynı zamanda İsviçre Maliye Bakanlığı görevini de yürüten Ueli Maurer, Facebook'un Libra'sının merkez bankalarınca kabul görmeyeceğini, bu nedenle de para birimi işlevinin olmayacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsviçre televizyonu SRF'ye konuşan Maurer, "Merkez bankaları, kendilerine zarar veren döviz sepetini kabul etmeyeceği için, Libra'nın başarılı olacağını sanmıyorum" ifadelerini kullandı: "Proje, bu haliyle, başarısız oldu."

Bu yıl Libra'yı tanıtan ve 2020 içinde dolaşıma sokmayı planlayan teknoloji devi, mali düzenleyiciler ve mahremiyet savunucularının önemli eleştirileriyle karşı karşıya kaldı.

İşlemlerin blok zincir olarak bilinen çevrimiçi bir deftere kaydedilmesi gibi Bitcoin'le bazı karakteristik benzerlikleri olan Libra, diğer taraftan büyük işletmelerin desteğini alan daha merkezi bir yapı üzerine temelleniyor.

Ayrıca, Bitcoin'in yaşadığı fiyat dalgalanmalarına maruz kalmamak için farklı para birimlerinde tutulan bir dizi varlıkla da destekleniyor.

Facebook, Cenevre merkezli Libra Derneği tarafından çıkarılacak ve yönetilecek olan Libra'nın, Instagram ve WhatsApp dahil kendi uygulamaları tarafından destekleneceğini ve aynı zamanda geleneksel mali hizmetlere erişimi olmayan dünyadaki 1,7 milyar insana hizmet vereceğini belirtiyor.

Dünya genelinde 2 milyardan fazla kullanıcının Facebook uygulamalarını kullandığı değerlendirildiğinde, Libra'nın ABD doları gibi yerleşik para birimlerine potansiyel bir rakip olarak mevcut finans sistemini istikrarsızlaştırabilme ihtimali, ABD ve Avrupa'da önemli bir tepkiye neden oldu.

Fransız Ekonomi ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire Eylül ayında yaptığı açıklamasında, "mali egemenliğe" tehdit oluşturduğu gerekçesiyle Libra'nın Avrupa topraklarındaki gelişimini engelleyeceğini belirtmişti.

Temmuz'da ise Birleşik Krallık ve ABD'den siyasetçiler Libra'ya dair endişelerini dile getirmişti. ABD Senatosu'nun Bankacılık, Emlak ve Kentsel İşler Komitesi'ne çağrılan Libra şefi David Marcus'a, son yıllardaki bir dizi veri güvenliği skandalı sebebiyle Facebook'un "güveni hak etmediği" söylenmişti.

Komite sorgusundan kısa bir süre sonraysa, Birleşik Krallık (BK) Dijital, Kültür, Medya ve Spor Komitesi Başkanı Damian Collins, "Bence Libra, Facebook'un kendisini neredeyse bir ülkeye çevirme çabasını gösteriyor" demişti.

Libra projesi sözcüsü The Independent'ın görüş alma talebini cevapsız bırakırken, David Marcus daha önce yaptığı bir açıklamada Libra'nın lansmanından bu kadar önce duyurulma sebebinin endişeleri gidermek olduğunu ifade etmişti.

Ekim'de Marcus, Twitter hesabı üzerinden "Bu uzun bir yolculuk olacak" yazmıştı.

Size, Libra'nın sanal para birimlerinin değerine ilişkin tartışmaları ön plana çıkarmasıyla gündeme gelen meşru kaygılar üzerinde gayet sakin ve emin biçimde çalıştığımızı söyleyebilirim.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU