Lübnan'da kriz yılbaşı kutlamalarını da vurdu

Ekonomik kriz nedeniyle yılbaşı eğlencesi yapılmayacak. Yeni yıl, evlerde karşılanacak

Fotoğraf: Independent Arabia

Lübnanlılar oldum olası yeni yıl kutlamalarını sabırsızlıkla ve büyük bir coşkuyla bekler. Ancak ülkeyi saran boğucu kriz ışığında, ekonomik, psikolojik ve sosyal şartlar altında, bu yılki manzara biraz farklı.

Zirâ Lübnan bu yıl Noel sevincinden, süslerden, canlılıktan uzakta, umutsuz ve olumsuz bir tablo sergiliyor. Eğlence sektöründeki fiyatlardan bariz düşüşe rağmen, Lübnanlıların yılbaşı planı yapmaya hevesli değil.

Bugün Lübnanlıların çoğu, önceki yılların aksine 2020’nin gelişni evde kutlama düşüncesinde. İfadelerinden de anlaşıldığı üzere, halk arasında umutsuzluk ve hayal kırıklığının hüküm sürdüğü açık. Bunun tek nedeni ise elbette gittikçe kötüleşen ekonomik durum değil. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu yılki farklı

Emile Ebu Samra, önceki yılbaşını Beyrut'taki lüks gece kulüplerinden birinde kutlayanlardandı.

Aslında yine kendisi ve arkadaşları için rezervasyon yaptırmak istiyordu. Ancak umutsuzluğun hakim olduğu ülke atmosferşnde eğlenmeye hevesi kalmadığı için bu yıl ilk defa herhangi bir rezervasyon yaptırmadı.

Bu yüzden "Böyle bir manzarada, arkadaşlarla evde vakit geçirmek yeterli olabilir" diyor.

Hayal kırıklığı

Birinci sınıf Lübnanlı sanatçılar, ünlü otel veya restoranlarda sahne almıyor. Bu, durumun ciddiyetini gösteriyor.

Aynı zamanda yılbaşı kutlamaları reklamları her zamanki gibi afişleri doldurmuyor.

Tüm bunların yokluğu, sanki ülkeyi daha da hüzne boğuyor, öyle ki, tatilin varlığını bile gölgeliyor.

Bazı restoranların da, adeta çekingen bir üslupla, eğlence fiyatlarını en az yarı yarıya düşürdüğü görülüyor.

Ancak bu indirimler de rezervasyon oranlarında herhangi bir yükseliş sağlamış değil.

Buradan da anlaşılıyor ki, yılbaşı kutlamaları hususundaki hevessizlik yalnızca ekonomik durumdan değil, ülkede hüküm süren genel olumsuz atmosferden kaynaklanıyor.

Arkadaşlarla birlikte

2019’un gelişini eşiyle birlikte Roma’da kutladıklarını belirten Aime Şakra, bu yıl evde arkadaşlarıyla buluşmakla yetineceklerini söylüyor.

Şakra, açıklamalarını şu sözlerle sürdürüyor:

"Geçen seneki gibi yine yurtdışında istediğimiz bir yere gidebilirdik. Ancak bunu istemedik. Yurtdışına para harcamak yerine Lübnan’a destek olmayı tercih ettik. İçinde bulunduğu durumda ülkemize destek çıkmak daha önemli. Ancak tabiki de mesele bundan ibaret değil. Ülkedeki bu kasvetli atmosfer, bizi hayal kırıklığına uğratıyor. Maalesef bu durum eğlence ve tatil anlayışımıza da yansıdı"

Hiba Du da aynı şekilde geçen sene yılbaşını en lüks otellerden birinde kutlayıp bu sene ülkenin içinde bulunduğu şartlar sebebiyle evde kalmayı planlayan Lübnanlılardan biri.

Aynı şekilde yılbaşını daha önce hiç evinde kutlamamış olan Ren Muhanna da ülkedeki vaziyetin kendisini 2020’ye alışılmadık bir şekilde girmeye mecbur bıraktığını ifade ediyor.

Evde eğlenmek

Genel atmosfer, çoğu Lübnanlının, eğlence ve parti tutkuları sayesinde, 2020’nin gelişini en azından evde kutlayacağını gösteriyor.

Ülkedeki önceki krizlerin Lübnanlıların eğlenceden, yaşamaktan ve koşulların üstesinden gelmekten mahrum bırakmadığı biliniyor. Ancak bu seferki kriz, öncekilerden farklı.

Öyle ki, bu sefer Lübnanlılar kendilerini aciz ve hayal kırıklığına uğramış hissediyor. Bu şartlarda eğlenmeye hevesli olmamaları da gayet anlaşılır bir durum.

Otel rezervasyonları yüzde 25’lerde

Birçok şirketin iflas etmesinin ardından Lübnanlıların alım gücü azaldı, çalışanlar işten çıkarıldı.

Diğer yandan, mevcut şirketlerdekilerde çalışanların bazıları maaşlarının yarısını alırken bazıları ise hiç almıyor.

Ülkenin bu ekonomik durumu, tüm teşvik girişimlerine rağmen gurbetçilerin Lübnan’daki tatil rezervasyonlarını iptal etmelerine yol açtı.

Oteller Sendika Başkanı Pierre el-Aşkar, yılbaşı arifesinde beklenen rezervasyon oranlarının, geçen yılki yüzde 100'lük orana kıyasla bu yıl yüzde 25'i geçmediğini ifade ediyor.

Ciddi kayıplar

Bakanlığın, gurbetçileri tatillerde Lübnan'a gelmeye teşvik etme kampanyaları başlattığına, ancak yurtdışında da harcamaların yapılması gerektiği için buna ayrılan bütçenin durdurulduğuna da değiniyor.

Önceki yıllarda otel rezervasyonlarının 10 ila 12 gün arasında değiştiğine de değinen Aşkar, söz konusu açıklamalarına şu şekilde devam ediyor:

"Dört yıldızlı otellerin çoğu bugün kısmen kapalı. 100 odası varsa bugün yalnızca 20 odası açık. Aynı şey otel restoranları için de geçerli; oda servisleri de belli saatlerle kısıtlandı. Zirâ, ciddi kayıplar yaşanıyor. Sanatçıların da otel veya restoranlarda yılbaşı programları yok. Televizyon kanallarının verilerine göre Lübnanlıların yüzde 79’u 2020’nin gelişinin evde kutlayacak. Kalan yüzdelik dilimin ise 70 ya da 80 doları aşmayan rezervasyon ve harcamalar yaptığı görülüyor. Bu durum otel ve restoranlar adına ciddi bir kayıp"

Lübnanlılar, tüm bunlara rağmen, yeni yılın beraberinde daha iyi bir gelecek getireceğini, bu şekilde tüm ülkenin umut ve isteklerini gerçekleştirebileceğini umuyor.

Lübnan'ın 2017 sayımına göre 6 milyon 300 binlik nüfusunun  yüzde 27'si Sünni, yüzde 27'si Şii olmak üzere toplam yüzde 54'ünü Müslümanlar oluşturuyor. Toplumun 40.5'ini Hristiyanlar (Yüzde 21'i Maruni Katolik, yüzde 8'i Grek Ortodoks, yüzde 5'i Grek Katolik, yüzde 6.5'i diğer), yüzde 5.6'sını ise Dürziler oluşturuyor. Ülkede 18 ayrı dini grup resmi olarak tanınıyor.

Lübnan'ın çok kültürlü yapısında Hristiyanlar Noel'i 25 Aralık-1 Ocak arası dini bayram olarak kutlarken diğer kimliklerden sekülerler de 1 Ocak'ta yılbaşı etkinliklerine katılıyorlar.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan

independentarabia.com/node/82351

DAHA FAZLA HABER OKU