CIA’in müttefiklere verilen uçaksavar füzelerinin kullanımını kısıtlayan yeni teknoloji geliştirdiği öne sürüldü

Hollandalı Jos Wetzels’in öne sürdüğü iddianın daha önce WikiLeaks belgelerinde de yer aldığı aktarıldı

Bahsi geçen teknolojinin nerede kullanıldığına dair net bir bilginin olmadığı belirtildi (Reuters)

Hollandalı bilim insanı Jos Wetzels, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) uçaksavar füzelerinin kullanımını kısıtlamak için yeni bir teknoloji geliştirdiğini öne sürdü. Wetzels teknoloji sisteminin ilk olarak 2017’de WikiLeaks belgeleri arasında da yer aldığını ancak yeteri kadar dikkat çekmediğini belirtti. 

Cumartesi Almanya’nın Leipzig kentinde gerçekleştirilen siber güvenlik konferansında konuşan Wetzels, yeni teknolojinin MANPAD (Taşınabilir Hava Savunma Sistemi) isimli füzelerde kullanılmak amacıyla geliştirildiğini belirtti. Wetzels, Sistemin, 2017’de WikiLeaks’in yayımladığı CIA dökümanları arasında yer aldığını fakat belgelerin yanlış etiketlenmesi nedeniyle şu ana kadar kamuoyunun ilgisini çok az çektiğini ekledi.

Reuters’ın aktardığına göre, Wetzels CIA’in füzelerin kullanımını “belirli bir mekanda ve zamanda” kısıtlayan “akıllı, silah kontrol çözümü” geliştirdiğini söyledi. Coğrafi sınırlama (geofencing) olarak bilinen teknik, cihazın belirli coğrafi sınırlar dışında kullanımını engelliyor.

Reuter’ın haberinde, ABD müttefiklerine temin edilen taşınabilir füzelerin daha önce kaybedildiği, satıldığı ya da aşırılık yanlılarının eline geçtiği belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Weltzels, CIA’in tasarımının nerede kullanıldığına dair net bir bilginin olmadığını ekledi. 

Weltzels’in analizlerini inceleyen başka araştırmacıların da Hollandalı bilim insanının çıkarımlarını makul bulduğu aktarıldı. 

Britanya merkezli ARES istihbarat danışmanlık şirketini yöneten N.R.Jenzen-Jones, coğrafi sınırlamanın “yüksek riskli bölgelerde dostane güçlerin kullandığı” güçlü silahların muhafazasına olanak tanıması için uzun zamandır tartışıldığını aktardı. 

Wetzels, coğrafi sınırlama teknolojisinin her derde deva olmadığını, isyancılar tarafından kullanılabilecek bir dizi güvenlik zafiyetinin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. 

MANPAD (Taşınabilir Hava Savunma Sistemi), tek asker tarafından taşınabilen, omuzdan atılan, kısa menzilli, ısı-kızılötesi-(IR) güdümlü, çok alçak irtifa hava savunma füze sistemlerine verilen genel bir isim. Bu füzeler genellikle alçaktan uçan uçakları, İHA'ları, helikopter ve seyir füzelerini hadef alıyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU