Hakan Atilla atamasını desteklemeyen EBRD, Borsa İstanbul’dan çıktı

Daha önce Hakan Atilla’nın Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü’ne atanmasını “Bize danışılmadı diyerek” desteklemeyen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Borsa İstanbul’daki tüm hissesini Varlık Fonu’na sattı

Fotoğraf: Reuters

ABD’deki Halkbank davasında yargılanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın 21 Ekim’de Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü’ne atamasına karşı çıktıklarını açıklayan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Borsa İstanbul’dan çıktı. 

EBRD’nin Borsa İstanbul’daki yüzde 10 hissesini Türkiye Varlık Fonu (TVF) satın aldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TVF’den yapılan açıklamada “Borsa İstanbul'daki payımızı ve temsil gücümüzü artırarak, Borsa İstanbul'u İstanbul Finans Merkezi stratejimiz kapsamında bölgesel lider haline getirmeyi amaçlıyoruz" ifadesi yer aldı.

EBRD’den 23 Ekim’de yapılan açıklamada "Bize danışılmadı. Bu atamayı desteklemiyoruz ve bu konuda Türk yetkililerle görüşeceğiz. Yatırımdan çıkış hakkına sahibiz" ifadeleri kullanılmıştı. 

TVF Genel Müdürü Zafer Sönmez ise EBRD'nin yüzde 10 Borsa İstanbul hissesinin tamamını almak istediklerini söylemişti.

EBRD, Borsa İstanbul'daki yüzde 10'luk hissesi ile Türkiye Varlık Fonu'ndan sonra ikinci en büyük hissedar konumundaydı. Kurum, söz konusu payı Aralık 2015’te satın almıştı. 

Hakan Atilla, 23 Mart 2017 tarihinde ABD’ye Halkbank adına görevli olarak gelmesinin ardından Reza Zarrab'ın tanıklık yaptığı davada tutuklu yargılanmıştı. 

Atilla, davada 32 ay hapis cezasını tamamlamasının ardından 24 Temmuz 2019'da Türkiye'ye dönmüştü.
 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU