Mühendisler neden gidiyor? ASELSAN'dan açıklama: Geçen yıl 100-200 kişi ayrıldı

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Görgün "Yurtdışına gidenler kadar başka KOBİ'lere gidenler de var" dedi

Fotoğraf: AA (Arşiv)

Son günlerde beyin göçü endişeleriyle gündemde olan Askeri Elektronik Sanayii’nden (ASELSAN) ayrılan mühendislerle ilgili ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’den açıklama geldi.

Olayı doğrulayan Görgün, Hacettepe Üniversitesi’nde yaptığı bir sunumda geçen yıl kurumdan ayrılan mühendislerin sayısını “birkaç yüz mertebesinde, bir, iki yüz” diyerek açıkladı.
 


Cumhuriyet gazetesinin haberine göre Görgün, her ayrılan personelle görüştüklerini, neden ayrıldıklarını anlamaya çalıştıklarını söyledi. Ayrılanların, toplam çalışanların yüzde 2’si olduğunu belirten Görgün şunları söyledi:

“Ayrılanların bir kısmının başka bir vakıf şirketine ya da KOBİ’lere gitti. Yurtdışına gidenler de var. Belli ülkelere gidenler var. Bunların yönlendirmelerle ya da çeşitli firmaların el atması ile olduğu söyleniyor. İnceliyoruz. Ancak ciddidir denilecek bir şey yok ASELSAN özelinde. Nitelikli insanlara teklif yapılılıyor. Birkaç kişiyi yakalayınca da, ‘sen birkaç kişi daha getir. Getirdiğin adam başına ayrıca para verelim’ deniliyor. Bunun içinde olanlar da var. Yine de tedbirli olmamız gerekiyor. Nitelikli beyinlerimizin, kıymetli insanlarımızın ayrılmasını, kritik projelerde çalışanların ayrılmasını istemeyiz.”

Mühendislerin maaşları artırıldı

ASELSAN’dan mühendislerin ayrılmalarını durdurmak için ücretlerin artırıldığı öğrenildi. Olayı TBMM gündemine getiren CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, ASELSAN Başkanı’nın konuyu doğruladığını belirterek, “Bu rakamın dünya ortalamasının altında olduğunu söylerken ise başını kuma gömmüştür. Türkiye, savunma sanayiinde yetiştirdiği önemli isimleri kaybetme lüksüne sahip bir ülke değildir. İlerleme sağlarken yaşanan bu kan kaybı, sadece savunma ve teknoloji sektörüne değil, ülkemize de büyük zararlar verecek niteliktedir. İktidar aklını başını toplamalı bu konuda gerçekçi çözümler üretmelidir”  dedi.
 


Hollanda’ya giden mühendisler

Aygun, yerli ve milli silahların yapımında görev alan “çip uzmanı” mühendislerin Hollanda’da bulunan sektörün lider şirketlerinden ASML’ye transfer edildiklerine de dikkat çekti. ABD’nin de izlemede olduğunu savunan CHP Tekirdağ Milletvekili Aygun, araştırma ve soru önergelerinin ABD savunma sanayiinin Washington merkezli önemli dergilerinden Jane’s Defence Weekly’de İngilizce’ye çevrilerek yayınlandığını söyledi. 

“Maaş artışı sorunu çözmez”

Aygun, “Sadece maaş artışı ile bu sorun çözülemez. Konu sadece maddi boyut değildir. Ülkedeki hukuk, demokrasi, eğitim ve bilim konusundaki gelişmeler dikkate alındığında vatandaşlarımız ülkelerindeki gelecek umudunu yitirmektedir. Özellikle donanımlı, birikimli, eğitimli kesim; fırsatını bulduğunda kapağı yurtdışına atmaya başlamıştır. Türkiye’nin hiçbir döneminde böylesi bir kaçış süreci görülmemiştir. Demokrasi boğuldukça, bu gidişat artarak devam edecektir. İktidarın buradan ders çıkarmasını isteriz” diye konuştu. 
 

DAHA FAZLA HABER OKU