İmamoğlu’ndan Kanal İstanbul videoları eleştirisine yanıt: Benim yaptığım yüz bin kat doğru

İBB Başkanı İmamoğlu’nun gündeminde yine Kanal İstanbul vardı. Şehir ekranlarındaki videoları eleştirilen İmamoğlu, ‘3D'lerde 70-80 katlı binaları, devletin televizyonlarında göstermek ne kadar doğruysa, benim yaptığım yüz bin kat daha doğru’ dedi

Fotoğraf: AA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, şehirdeki ekranlarda yayımlanan İBB’nin hazırladığı Kanal İstanbul’la ilgili videolar hakkındaki eleştirilere yanıt verdi. İBB parasıyla politika yapmakla suçlanan İmamoğlu şunları söyledi:

Burada tümüyle İstanbul'da seçtikleri belediye başkanının bilgilendirme çabasını görüyorlar. Daha bilgilendirici birtakım görselleriyle, verileriyle daha teknik istatistiki bilgileriyle paylaşılması konusunda da ilave talimatlarım var. Onları da önümüzdeki günlerde görmeye devam edecekler. Yani 3D'lerde 70-80 katlı binaları, devletin televizyonlarında programlarda göstermek ne kadar doğruysa, benim yaptığım yüz bin kat daha doğru. Biz verilerle, akılla, bilimle konuşuyoruz. Konuşmaya devam edeceğiz. Bilgi isterlerse açık çağrı: Beni nereye davet ederlerse, giderim anlatırım. İster sayın bakan olsun ister sayın cumhurbaşkanı olsun, gider anlatırım. Çünkü İstanbul’un lehine. Onlardan çok, çocuklarını ve torunlarını düşünüyorum da ondan.

Ekran Alıntısı.JPG
İmamoğlu, Tuzla'da gazetecilerin sorularını yanıtladı / Fotoğraf: İBB

 

Geniş tabanlı çalıştay

Kanal İstanbul’la ilgili çalıştay hazırlıkları sorulan İmamoğlu şu yanıtı verdi:

Toplumun en iyi şekilde, bilimsel verileriyle birlikte bilgi sahibi olması adına çalıştayı çok önemsiyoruz. Çalıştayı, 8-9 Ocak’ta yapacağız. Çalıştay davetimiz, tüm davetlilere gidecek. Bakanlık seviyesinde olsun, bilim insanları seviyesinde olsun. Hatta içerisinde suyla ilgili çalıştay olduğu için, ‘Bu konuda olumlu bakan bilim insanlarının da davet edilmesi konusunda arayışta olsunlar, orada her türlü fikri dinleyelim, İstanbulluya bunu aktaralım’ kanaatimi yöneticilerimize ilettim. Şu an üzerinde çalışıyorlar. Tahmin ediyorum bu cumaya kadar davetlerimizin tamamı, kişiler ya da kurumlarda olur. Başta İstanbul’daki üniversiteler, farklı kurumların temsilcileri gibi herkesi davet edeceğiz diyebilirim.

‘İsteseniz de istemeseniz de’ tarifi hoş değil’

Kanal İstanbul için referandum yapılması ihtimalini de değerlendiren İmamoğlu, görüşlerini şöyle aktardı:  

İBB’nin referandum kararı alması gibi bir yetkisi yok. Topluma dönük bazı mesajlar beni üzüyor. ‘İsteseniz de istemeseniz de’ tarifi hoş değil. ‘Biz yaparız, vatandaşa hesap veririz’ gibi tarifler, çelişkili tariflerdir. Tatmin edici değil. Demokrasiye inanan insanların bu kadar büyük etkisi ve bana göre, negatif etkisi bu kadar büyük, geniş çaplı, maliyeti ve detayları hala belli olmayan bir projeyi, ‘Ben yapacağım’ ısrarı yerine, toplumu aydınlatma ve gerekiyorsa topluma sorabilirizi ortaya koyabilme ferasetini görmek isterdik. Bu kabiliyeti ortaya koymaları demokrasiyi güçlendirir.

Yaptırdıkları ankette toplumun büyük çoğunluğunun Kanal İstanbul hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığının ortaya çıktığını aktaran İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Bu kadar bilgi sahibi olunmayan bir işin, toplum tarafından bilgi sahibi olmaları konusundan her türlü aktiviteyi yapmalıyız. Ben, 5 yıl belediye başkanlığı yaptım. Aramızda 10 yıl, hatta 30 yıla kadar bu görevi yapanlar var. Hangi belediye başkanları, 8-9 yıldır gündemde olan Kanal İstanbul’la ilgili bir bilgilendirilme toplantısına çağırılmış. Hiç kimse çağırılmamış. Ben de 5 yıl yaptım, çağırılmadım. Son bir yıldır seçim vesaire hangisine davet edildik. Hala edilmedik. Etti 6 yıl. Bu kadar gerekli kurumları ya da kuruluşları bilgilendirmeden, ‘Ben karar verdim, yapıyorum oldu’ ile bu iş yönetilmez. Gerçekten ayıp, düşünce ayıbı

‘Her şeyi halka soracağız’

Ellerindeki verileri iktidarla paylaşmaya hazır olduğunu söyleyen İmamoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanı bizi davet eder, tekrar ediyorum koşa koşa gideriz” dedi.

‘Biz, topluma şu mesajı veriyoruz. Meydanları dahi insanlara soracağız. Bazı alanlarda alacağımız kalıcı eserlerle ilgili toplumun fikrini alacağız’ diyen Ekrem İmamoğlu, “Bu konuda yazılım çalışıyoruz. Bu konuda anlık soru sorabilme adına, bir sokakla ilgili soru sorabilme adına bugünü teknolojisini maksimum kullanarak geliştirdiğimiz yazılımlar var şu anda. 2020'de insanlarımıza sunacağız” diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU