Libya tartışmalarının gölgesinde: Onbinlerce Türk, Amerikan, Rus ve Fransız askeri farklı üslerde bekliyor

Türkiye, Libya'ya asker göndermeyi tartışırken birçok devlet dünyadaki askeri üslerindeki faaliyetlerini sürdürüyor

Somali'deki Türk Görev Kuvveti Komutanlığı'nda 2 bin asker görev yapıyor / Fotoğraf: AA

Türkiye, Suriye'de gerçekleştirdiği askeri harekâtların ardından Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin davetiyle Libya'ya asker göndermeyi tartışıyor.

Libya'ya asker sevk edilmesine ilişkin tezkerenin 2 Ocak'ta TBMM gündemine gelmesi bekleniyor.

Eğer tezkere geçer ve hükümet askerleri Libya'ya göndermeye karar verirse Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) 13. ülkeye asker göndermiş olacak.

En fazla TSK mensubu KKTC’de

TSK en fazla personelle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde konuşlu.

KKTC'deki Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na mensup askeri personel sayısının 40 bin olduğu değerlendiriliyor.

Stratejik açıdan önemli bir noktada bulunan Somali'de de TSK'nın üssü bulunuyor. Başkent Mogadişu'da bulunan bu üste 2 bin Türk askeri görev yapıyor.

Suriye'de IŞİD ve YPG'ye karşı Fırat Kalkanı, Zeytindalı ve Barış Pınarı isminde askeri harekâtlar düzenleyen TSK'nın bu ülkede 5 bin personeli olduğu tahmin ediliyor.

Irak'taki Başika Üssü'nde 2 bin 500 asker bulunduran Türkiye'nin Arnavutluk, Lübnan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Kosova'da Barışı Koruma Misyonu'nda görev yapan askerleri bulunuyor.

4 bin personel kapasiteli Katar üssünde 300 asker konuşlandıran Türkiye, Afganistan'daki tugayda 2 bin asker bekletiyor.

ABD: 11 ülkede 54 bin asker

Yurtdışında en fazla üs ve askeri olan ülke ise Amerika Birleşik Devletleri. Dünya genelinde 11 ülkede 46 askeri üssü bulunan ABD'nin bu üslerde 54 bin asker tuttuğu belirtiliyor.

Ortadoğu'daki en büyük ABD üssü Katar'da bulunurken en çok asker Kuveyt'teki üste bekletiliyor. Kuveyt'teki ABD askerlerinin sayısı yaklaşık 15 bin.

2011 yılında askerlerinin büyük bölümü Irak'tan çıkan ABD'nin bu ülkede 2 bin askeri kaldı.

ABD'nin İsrail, Afganistan, Panama, Porto Riko, Almanya ve Türkiye'de askerleri bulunuyor.

Rusya: 17 ülkede askeri var

Rusya ise 17 farklı ülkede askeri faaliyet gerçekleştiriyor.

Rusya'nın Suriye, Abhazya, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Moldova, Tacikistan, Güney Osetya, Suriye, Vietnam, Güney Sudan, Lübnan, Kongo, Liberya, Fildişi Sahili, Haiti, Fas ve Kıbrıs'ta asker ve askeri üsleri bulunuyor.

Fransa: Afrika’yı askerleriyle sardı

Fransa, askeri etkinliklerini Afrika ve Suriye'de yoğunlaştırmış durumda. Afrika'da 4 Fransa üssünde 3 bin askeri bulunuyor.

Cibuti'deki üs, Fransa'nın kıtadaki en önemli üslerinden biri. Cibuti'de Fransız askeri limanında kurulan üste, bin 450 asker var. Fransa'nın Afrika'daki ikinci önemli üssü Fildişi Sahili'nde.

Bu üste resmi rakamlara göre 900 asker var. Gabon'da bulunan üste 250 Fransa askerin görev aldığı ifade edilirken Senegal'in başkenti Dakar'da da Fransız askerleri bulunuyor.

Burkina Faso, Mali, Nijer, Moritanya ve Çad'da askeri faaliyetlerde bulunan Fransa yakın zamanda Suriye'de de üsler inşa etmiş ve buraya askerlerini göndermişti.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU