​Irak’ta Kürt ve Sünni partiler yeni seçim yasasına itiraz etmeye hazırlanıyor

Kürt partiler seçim yasasına itiraz eden vekillerin imzalarının bulunduğu liste hazırlıyor

Fotoğraf: AP

Irak Parlamentosu’nda milletvekili bulunan Kürt ve Sünni partiler, yeni seçim yasasına itiraz etmeye hazırlanıyor.

Irak Parlamentosu’nda Salı günü düzenlenen oturumda yeni seçim yasa tasarısı oy çokluğuyla kabul edildi. Tasarının yasalaşması için Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in imzası gerekiyor. Tasarıda yer alan 15. ve 38. Maddelere karşı çıkan Kürt partilerle bazı Sünni vekiller oturumu boykot etti. Söz konusu maddelere göre, seçim çevreleri ilçe bazında belirlenecek ve her ilçede en çok oyu alan aday milletvekili seçilecek.

İhtilaflı bölgeler

Kürt taraflar, ilçelerin seçim bölgesine çevrilmesi durumunda etnik ve mezhepsel grupların birbirine karıştığı ihtilaflı bölgelerde Kürt oyların kaybolmasından endişeleniyor.

Kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Kürt partiler meclisten geçen seçim yasa tasarısına itiraz etmek için imza toplamaya hazırlanıyor. Kürdistan Demokrat Partisi Milletvekili Hoşyar Abdullah, partileri ‘halkı kandırmakla’ suçladı.

Abdullah, açıklamasında, yeni seçim yasasının bağımsızlara ve ilçelerde nüfuzunu güçlendiren partilerin işine yarayacağını belirtti.

Abdullah, “Bu seçim yasası Merkezi Hükümetin tanımadığı (ihtilaflı bölgelerdeki) ilçeler için zulümdür” diyerek, nüfusu 100 binin altında olan ilçelerdeki seçim bölgelerinin kentlerle birleştirilmesinin problem teşkil ettiğini söyledi.

Sünnilerin itirazı

Ninova Milletvekili Ahmed el-Carba, “Meclis Başkan Yardımcısı Hasan el-Kabi, oturumun gerçekleşmesi için 170 milletvekilinin hazır bulunduğunu iddia etti. Tasarının 15. maddesine oy verenlerin sayısı doğrulanmadı. Madde iki saniyede geçirildi” diye konuştu.

Carba, açıklamasının devamında, “15. madde belirsiz bir siyasi atmosferde geçti. Kabul edilen maddenin kamuoyuna açıklanması gerekir” dedi.

Şii partiler memnun

Şii partiler, yeni seçim yasasının kabulünü memnuniyetle karşıladı.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Oylanan seçim yasası bütün yozlaşmış partileri ortadan kaldıracak” diye yazdı.

Şii Fetih Koalisyonu'nda yer alan Sadikun Grubu da yaptığı açıklamayla yeni seçim yasasını kutladı. Açıklamada, “Halkın taleplerine uygun olarak yasanın olgunlaşması için milletvekillerinin verdiği çabalar sonucu seçim yasası kabul edildi” ifadeleri kullanıldı.

Protesto meydanları

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia kaynaklı haberine göre, Protesto meydanları da yeni seçim yasasına karşı ikiye bölündü. Başkent Bağdat ve güneydeki bazı illerde göstericiler yeni seçim yasasını, Başbakan Adil Abdulmehdi’nin istifası sonrası ‘ikinci zafer’ şeklinde nitelerken, bazıları ise bazı taleplerin karşılanmadığı görüşünde.

Zira ikinci grup göstericiler, adayın çifte vatandaş olmaması ve silahlı kanadı bulunan siyasi partilerin seçimlere girmemesi yönündeki taleplerinin göz ardı edildiğini dile getiriyor. Diğer bazı göstericiler ise, ülkede 2003-2018 siyaset yapan isimlerin siyasi sürece dahil edilmemesi çağrısında bulunuyor.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan 

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU